Předák poslanců ČSSD: Zeman plní, co slíbil voličům. Mezi ním a vládou není rozpor. Bez spolupráce s Ruskem a Čínou to nepůjde

08.12.2014 20:46

ROZHOVOR Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa míní, že mezi prezidentem Zemanem a vládou není v zahraniční politice vůči Rusku a Číně výraznější rozdíl a s těmito zeměmi je nutné spolupracovat. Kapela a počínání Pussy Riot se mu nelíbí. Prezident podle něho plní, co slíbil voličům, vulgární výroky mu ale nepomáhají.

Předák poslanců ČSSD: Zeman plní, co slíbil voličům. Mezi ním a vládou není rozpor. Bez spolupráce s Ruskem a Čínou to nepůjde
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Co říkáte posledním protestům proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi od Albertova, kde došlo k vajíčkovému útoku, až po nynějšek?
 
Občané určitě mají právo protestovat. Miloš Zeman tomu nahrál. Některé jeho výroky, které buď byly vytržené z kontextu, nebo nebyly vytržené z kontextu, určitě nebyly šťastné. Takže kritiku ze strany občanů kvůli tomu lze chápat. Jiná věc je způsob protestu. Tam šlo o ta vajíčka. Z pohledu demokracie je jakékoli násilí – a toto násilí je – naprosto nepatřičné. Stejně jako znevažování funkce prezidenta i vlastní akce k 25. výročí sametové revoluce. Odpovědnost za to nesou organizátoři.

Když zůstaneme u výroků Miloše Zemana k Pussy Riot, tak on upozornil na dvě věci. Že zde je nějaký mýtus kapely, která má hájit lidská práva, přitom ta kapela zneuctila pravoslavný chrám Krista Spasitele a členka kapely Tolokonnikovová při veřejné performanci souložila těhotná na veřejnosti. Druhá věc je, že když Karel Schwarzenberg mluví vulgárně, tak mu za to média a pražská kavárna tleskají, ale kdyby to říkal někdo jiný, tak mu to bude vyčítáno. Jak se díváte na to jeho zdůvodnění, proč to řekl? On takto běžně totiž nemluví.

To určitě. Ale obecně si myslím, že by politici neměli vulgarity používat, protože neoslovují jenom své voliče, ale i mladou generaci. Pokud jde konkrétně o Pussy Riot, tak jedna věc je nějaký překlad, druhá věc je, co ta skupina vlastně dělá a jakou má uměleckou úroveň. Další věc je, jaký je stav lidských práv v Rusku. A položme si také otázku, jak by se zachovaly orgány činné v trestním řízení, kdyby se něco podobného stalo u nás. Nedovedu si představit, že by taková kapela vystupovala v katolickém či pravoslavném chrámu u nás. Osobně si myslím, že hodně věcí bylo zideologizovaných, ať už ze strany, řekněme, české pravice, která chtěla mít hůl na pana prezidenta, tak i ze strany zastánců pana prezidenta, kteří poukazovali na to vystupování některých členek Pussy Riot. Já osobně bych takovou kapelu určitě nepodporoval, není to můj šálek kávy, přestože jsem rocker. Na jejich koncert bych rozhodně nešel.

Nyní jsme se bavili spíše o formách vyjadřování a protestu. Když se podíváme na obsah, tak Miloš Zeman bývá těmi demonstranty i Miroslavem Kalouskem či ODS kritizován kvůli svému postoji k Rusku a Číně. Bývá kritizován, že nebere v potaz lidská práva a tak dále…

Tak jak znám Miloše Zemana, tak si nemyslím, že by nerespektoval lidská práva. Je to bývalý ekonom a snaží se, aby se Česká republika jako průmyslová země vrátila na obchodní pozice, které v těchto státech měla. Bez spolupráce se zeměmi, jako jsou Ruská federace, Čína, Indie, Brazílie, celý BRICS, to nepůjde. Víme, že Spojené státy ve své obchodní politice docela brání účasti našich firem na jejich trhu, jsou tam různé bariéry. To by měla odstranit připravovaná smlouva TTIP, o které nikdo nic moc neví.

I kdybychom lidská práva upřednostňovali jako hlavní politický bod ve vztahu k jiným zemím, tak víme dobře, že mezinárodní zahraniční politika se chová úplně jinak. Stačí se podívat na členy EU, jako jsou Německo, Velká Británie, Francie, které brání své národní zájmy. Základním problémem České republiky je, že politická reprezentace našeho státu si neujasnila, jaké jsou národní zájmy naší země. Jedním z národních zájmů určitě je zabezpečit vysokou zaměstnanost, konkurenceschopnost. A bez těch nových trhů to nepůjde.

V médiích se objevily názory, že se prezident Zeman výrazně liší od politiky vlády v postoji k Rusku a Číně. Co si o tom myslíte? Je tam nějaká disbalance či disharmonie?

Dle toho, jaké mám informace z Ministerstva zahraničních věcí od pana ministra Zaorálka, a dle toho, co sleduji v médiích, tak si to nemyslím. Vím, že pan ministr řadu věcí s panem prezidentem konzultuje, ať už to je vztah k Ruské federaci nebo Číně. V globále je to stejný vztah. Jediná odlišnost pana prezidenta od vlády, která není zase až tak velká, je ohledně sankcí. Ale premiér Sobotka byl kritizován opozicí kvůli tomu, že Česká republika si vyjednala své zájmy ohledně sankcí EU vůči Rusku, čili ani tady není ten rozdíl velký.

Ale pokud se podíváme na samotné sankce, tak jejich cíl po pravdě příliš definovaný není. Málo se mluví o anexi Krymu, protože teď se hovoří o východní Ukrajině. Nemyslím si tedy, že by česká zahraniční politika měla dva konce provazu, kde by ji každý aktér táhl jinam. Myslím si, že naše zahraniční politika je v pořádku a koordinace tam je. Co se týče nějaké kritiky ze strany pravice, tak oni prostě nemají na vnitropolitické scéně jiné téma. Zahraniční politika a bezpečnost by měly být tématy, na kterých by se koalice a opozice měly shodnout, to se ale bohužel neděje.

Je podle vás Miloš Zeman dobrým prezidentem z hlediska toho, co sliboval svým voličům, a toho, co má hlava státu plnit?

V prvním kole jsem Miloše Zemana nevolil, volil jsem ho v druhém kole. Znám ho hodně dlouho, a to, co řekl, že bude prezidentem pro 10 milionů lidí, si docela plní. Je odlišný od exprezidentů Havla a Klause. Na návštěvách jednotlivých krajů je vidět, že má prezident velkou podporu. Kromě pár protestujících ho drtivá většina podporuje. Je na tom vidět problém v přerozdělování národního bohatství. Praha a střední Čechy z toho koláče národního bohatství ujídají mnohem více, než se dostává do krajů, které jsou na periferii zájmu, ať už to jsou moravské kraje, či severní Čechy a Karlovarsko. Miloš Zeman si plní to, s čím šel do prezidentských voleb. Nepozoruji nějaké rozdíly mezi tím, co sliboval, a jeho politikou. Ty poslední protesty proti vulgárnímu vyjadřování mu z hlediska popularity ale příliš neprospěly. A když se nechal strhnout tím mediálním tlakem či protesty k některým dalším výrokům, které následovaly, tak trochu sklouznul za hranu, již bych si já u pana prezidenta představoval.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…