Předčasné volby by nic nevyřešily, domnívá se primátor Opavy

22.05.2017 13:56

Radim Křupala (ČSSD) naskočil do rozjetého vlaku poté, co se v Opavě rozpadla koalice, která dala vzniku novému, menšinovému spojenectví. I přesto věří, že splní všechny své priority. Naši redakci zajímalo nejen to, jakým směrem se bude ubírat rozvoj města. Svěřil se i se svým pohledem na vládní krizi a zhodnotil proměnu Miloše Zemana od 90. let po současnost. Za co si jej váží, a co mu naopak vyčítá?

Předčasné volby by nic nevyřešily, domnívá se primátor Opavy
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Opavy Ing. Radim Křupala (ČSSD)

Již rok a půl roku má Opava nové vedení. Věříte, že bude úspěšnější než to předchozí a žádné neshody uvnitř koalice nehrozí?

Dovolím si tvrdit, že tato koalice je úspěšná. Rozjelo se mnoho investičních projektů, stavíme se dlouholetým problémům čelem a jsme schopni přijímat zásadní rozhodnutí. Nezbytnou podmínkou je jednota a klid v koalici. Přesto, že nyní máme menšinovou koalici složenou ze čtyř subjektů, jsme schopni velmi dobře fungovat a nevidím důvod, že by tomu mělo být do konce volebního období jinak.

Největším problém Opavy je podle vašeho mínění špatná struktura rozpočtu, kdy rozpočet je vyrovnáván velkými výprodeji městského majetku a nezbývá tak mnoho na investice, které by pomohly vyřešit další problémy města. Jaké konkrétní kroky jste učinili pro nápravu nebo je plánujete?

Změnit strukturu výdajů města ve prospěch investic je velmi obtížné. Opavané jsou tradičně zvyklí, že jim město zajišťuje široké spektrum služeb v oblasti kultury a sportu. Financujeme dvousouborové divadlo a vlastníme tři profesionální sportovní kluby. Díky rostoucím příjmům z podílu na daních se nám daří výrazně navyšovat podíl investic. Také již v rozpočtu poklesl objem prodávaného majetku, a naopak narostl nákup nemovitostí nutných pro realizaci našich záměrů. Jsme velmi obezřetní, co se týče požadavků na provozní výdaje města a námi zřízených organizací. Dalším krokem je například prodej většinového podílu v opavském fotbalovém klubu strategickému investorovi.

Jako svou prioritu jste po nástupu do funkce označil vybudování průmyslové zóny a výstavbu nového plaveckého bazénu s relaxační zónou. V jaké fázi jsou projekty?

Tyto dva projekty považuji stále za prioritní a osobně na ně dohlížím a koordinuji je.  Nový plavecký bazén má již platné uzemní rozhodnutí, zajištěné financování a samotná výstavba by se měla zahájit na jaře příštího roku. Co se týče průmyslové zóny, je již zpracována studie proveditelnosti, dokončujeme výkupy pozemků, ve stadiu projektování je dokumentace pro územní řízení.

Během jara 2017 má opavská veřejnost možnost zapojit se do diskuse o budoucím využití městského bloku bývalého obchod­ního centra Slezanka. Prozradíte nám vlastní vizi? A nevnímáte jako selhání vašeho předchůdce, že se mu nepodařilo dohodnout s nájemci, kteří o prostor projevili zájem?

Na to, co by mohlo vzniknout místo obchodního centra Slezanka, nám má odpovědět právě probíhající studie, která vyjde i z debat s veřejností. Osobně bych se přikláněl k demolici a výstavbě nových domů. Druhou otázkou je, co s prázdným prostorem za Slezankou, který měl být původně investorem plošně zastavěn jako moderní obchodní centrum. Tento prostor by měl zůstat dle mého názoru víceméně nezastavěn a využit pro odpočinek a relaxaci v centru města, tj. kombinace okrasné zahrady s lavičkami, vodními prvky, dětským hřištěm a místem pro konání menších kulturních akcí nebo oblíbených farmářských trhů. Nalezení nájemců je obtížné, protože nevíme, kolik času zbývá do vyklizení celého objektu za účelem rekonstrukce nebo případné demolice.

Již řadu let také hledá magistrát využití pro Dukelské kasárny. Věříte, že budete mít více štěstí? Máte nějakou vlastní představu? Svěříte se s ní?

Dukelské kasárny jsme více než rok nabízeli velkým investorům, avšak nikdo nevstoupil do konkrétního jednání. Bylo nutné pokročit dále a v souladu s mým názorem vedení města rozhodlo, že část kasáren bude využita pro výstavbu nových bytových domů a fakticky zde vznikne nová čtvrť. Po přepracování urbanistické studie nachystáme infrastrukturu a rozparcelujeme území pro jednotlivé bytové domy. 

Opozice vám vyčítá, že jste změnili názor na prodej domů v centru města. Co vás k tomu vedlo?

Je pravdou, že jsem hlasoval v opozici proti prodeji domů v centru města. Důvodem byla úvaha, že by tyto domy mohly sloužit jako rezerva pro případné rozšíření kanceláří magistrátu, který sídlí vedle. Jakmile jsme se stali součástí koalice, jeden koaliční partner stále trval na prodeji. Proto jsem si prošel oba dva domy a nabyl jsem přesvědčení, že tyto objekty jsou zcela nevhodné pro přestavbu na kanceláře. Neměl jsem již poté větší důvod bránit prodeji.

V minulosti jste se pokoušel uspět ve volbách i na vyšších úrovních. Proč jste to později nezkusil znovu? A vylučujete tuto možnost i do budoucna?

V minulosti jsem byl na kandidátkách například do parlamentu, ale vždy na nevolitelném místě. Již delší dobu se soustředím jen na práci v komunální politice.  Výsledky mé práce pro město budou třeba v budoucnu argumentem pro kandidaturu do některého z vyšších orgánů.

Jak vnímáte aktuální situaci ve vládě?

Abych se přiznal, nemám na vládní krizi nějaký ucelený názor. Chápu to celé spíše jako předvolební taktiku, kdy se jednotlivé strany vymezují proti sobě. Nicméně důvody vzniku krize v osobě pana Babiše považuji za velmi vážné. Je dobře, že se blíží volby, které skutečně ukončí onu vládní krizi.

Nebyly by za současné situace lepší předčasné volby? Mohou koaliční strany nyní ještě něco prosadit?

Vzhledem k tomu, že v říjnu je řádný termín voleb, nemyslím, že předčasné volby něco řeší. Vláda a parlament budou nadále fungovat v běžných záležitostech. Mimo systémových změn můžeme spíše očekávat populistická rozhodnutí, jak jsme zvyklí před volbami.  

Do jaké míry se podle vás podepíše vládní krize na výsledku parlamentních voleb? Komu přinese politické body a komu naopak může uškodit?

Myslím si, že krize výrazněji výsledky neovlivní, ale hnutí ANO 2011 bude podle mě postupně ztrácet. Pan Babiš přichází o svou auru rovného politika a bohatého člověka, který si nepotřebuje na úkor státu pomáhat do vlastní kapsy.  

Ptala jsem se i proto, že i přesto, že kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření a spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všetci kradnú“, včetně Babiše?

Je pravdou, že mnozí voliči nechtějí slyšet negativní fakta a mají tendenci obhajovat strany a hnutí, ke kterým se názorově v minulosti přiklonili. Respektive si nechtějí přiznat, že sedli na lep politikům, kteří je vlastně obelhali.     

Vlnu kritiky vyvolává počínání prezidenta. Ať již vzpomeneme jeho schůzku s premiérem Sobotkou nebo postoj k odvolání Babiše. Co vy na to?  

Na setkání s panem prezidentem jsem chodil ještě jako nezletilý v 90. letech, kdy byl předsedou malé opoziční strany a teprve ČSSD křísil z jednociferných preferencí, za to si jej vážím. Leč současný postoj pana prezidenta, nerespektování ústavních zvyklostí, a nakonec také ona forma jednání na schůzce s premiérem, mi vadí a neztotožňuji se s ní. Dle mého názoru tento způsob jednání pana prezidenta poškozuje do příštích prezidentských voleb, a to i u jeho sympatizantů, které získal za éry předsedy vlády.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…