Přední expert Hartl: Babiš prošel zkouškou, TOPka se drží. A kabelky Nagyové...

27.05.2014 4:45

ROZHOVOR Hnutí ANO upevňuje svou pozici. Volby do Evropského parlamentu ukázaly, že to není jen dočasný přelud. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl. Zhodnotil také volební výsledky ostatních stran a vysvětlil, proč se politici v kampani příliš nevěnovali evropským tématům.

Přední expert Hartl: Babiš prošel zkouškou, TOPka se drží. A kabelky Nagyové...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš vychází z poza volební plenty

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Jak hodnotíte výsledek sociální demokracie, která skončila až třetí, byť tedy získala stejný počet mandátů jako vítězné ANO a druhá TOP 09 se Starosty?

Tento výsledek je překvapivý jen na první pohled. Když si vezmeme tu tendenci vývoje v poslední době a to, co ukazovaly sociologické výzkumy, tak je vidět, že TOP 09 a Starostové měli dohromady jasnou proevropskou pozici, což při nízké volební účasti voliči ocenili jako jasný a srozumitelný postoj. U všech ostatních stran to tak výrazné nebylo, možná snad u KDU-ČSL, proto také při této volební účasti ti kmenoví silní voliči dosáhli lepšího výsledku, než se všeobecně předpokládalo.

Sociální demokracie stojí na opačném konci, protože její voličská přízeň je nepevná, podmínečná a vlažná. Kampaň nebyla příliš výrazná, neměla jasné, dominantní téma, a tak trochu lavírovala. Zdálo se, že pro lídry většiny stran se možná v domnění, že na sociálních sítích převládající skeptické postoje jsou vlastně tím hlavním motorem ve volbách, tak sociální demokracie jako oficiálně proevropská strana trochu lavírovala i s tím kritickým apelem, neodlišovala se příliš od ostatních. A vlastně ta nejistá a hlavně málo aktivní podpora sociální demokracie se prostě projeví tak, že vlažná přízeň nakonec zůstane doma, protože ti lidé nemají pevnou motivaci přijít k volbám, neumějí si volbu tematizovat. Mezi prvními třemi stranami proto nejsou žádné velké rozdíly, jejich výsledek je v podstatě stejný. To značí rozpačitou, bezradnou situaci.

Podle Bohuslava Sobotky ČSSD doplatila na nízkou volební účast, přičemž dle jeho slov je pozitivní, že ve volbách uspěly všechny vládní a proevropské strany. Uspěje s tímto vyjádřením?

Já si myslím, že to je obratné vyjádření. Že skutečně nebyla na místě taková skepse, že česká veřejnost je protievropsky naladěná. Ten výsledek předvolebních průzkumů jsme si interpretovali tak, že existuje mnoho rozpaků, váhání, ale také nedostatek informací o tom, jak ta Evropská unie vlastně funguje. A v nějaké malodušnosti našich politiků nikdo na tu evropskou kartu raději z takové opatrnosti, a skoro bych neváhal říct zbabělosti, nebyl ochoten vsadit. S výjimkou TOP 09, u níž je ta Schwarzenbergova proevropská pozice zcela jasná. Výběr jejích kandidátů byl jasně proevropský. Další výjimkou je KDU-ČSL, která vlastně také patří do Evropské lidové strany, což je nejsilnější frakce Evropského parlamentu a tradičně proevropská síla.

Ještě na jaře jsme registrovali v našich výzkumech, že je šance se věnovat půl na půl domácím politickým tématům a evropským tématům. Kdyby to takto vydrželo jako téma v evropských volbách, tak by to byl dokonce pozitivní proevropský průlom, ale poté přišly otázky zdravých potravin a dalších malých témat. Nikdo nebyl ochoten svoje renomé stoprocentně věnovat tématům evropským, protože politici vědí, že evropská témata jsou odtažitá, špatně se to vysvětluje. Museli by experimentovat, jak ty věci říct, aby tomu voliči rozuměli. To znamená, že politici by si toho museli také hodně nastudovat. To je všechno pracné. A proč to dělat, když můžeme raději hledat nějakou jednoduchou emoci. Proto bych řekl, že celá kampaň byla relativně odbytá.

Nechci ale říct, že v důsledku špatné kampaně byla nízká volební účast. Nikdo by nečekal, že účast bude vyšší než třicet procent, ale tento propad je velmi nízký, protože lidé nakonec nevěděli, proč by měli jít volit. Takový ten velmi kritický euroskeptický hlas se lidem populisticky podbízel, ale nevedl k masové protestní účasti proti EU. A nakonec zůstali proevropští voliči v menším počtu a takový ten váhavý střed středně aktivních voličů, kteří se do poslední chvíle přelévali mezi různými voličskými tábory, neměl důvod, proč by nakonec k té urně šel, protože neměl žádný zřetelnější nápad.

Teď k hnutí ANO. Považujete jeho vítězství ve volbách za úspěch, nebo neúspěch vzhledem k průzkumům, které mu přiřazovaly více procent?

Já to považuji spíše za úspěch. Silná pozice ANO, která se ukazuje  ve všech výzkumech, zejména v preferencích do Poslanecké sněmovny i evropských voleb, se zakládá na představě, že výsledek bude odrážet průměr české populace, takového obvyklého českého voliče. Jenže oni dostali 18 procent lidí k volbám. Toto je velice specifický segment: Jsou to lidé aktivní, zajímají se o politiku, jsou to většinou lidé s větším vzděláním, v aktivních věkových skupinách. Pro ANO to byl takový test, jestli obstojí v tomto náročném segmentu. Některé tváře pořád trošku přezíravě hodnotí ANO jako populistickou formaci, která jednoduše nashromáždila hlasy všech možných nespokojenců.

A pokud by tomu tak bylo, pak by propad ANO z té favorizované pozice byl v takovémto malém segmentu velmi výrazný. To, že se udrželo, byť těsně, na prvním místě, překonalo TOP 09, která má jasné voliče a po rozpadu ODS je takovou vlajkovou lodí pravice, která je u nás proevropsky laděná, i stoupenci ODS jsou proevropsky ladění, nikoliv jejich náčelníci, tak to je relativní úspěch ANO. To ukazuje, že i z hlediska struktury voličstva je ANO celkem úspěšné. To, že se snížil jejich náskok jako favorita voleb, je zřetelné.  Vyplývá to z té nízké volební účasti, ale zároveň to potvrzuje, že struktura jejich příznivců a očekávání, která lidé do ANO vkládají, jsou relativně prostá a v tento moment stabilizovaná.

Stává se tedy z hnutí ANO stabilní politická strana?

Tak se to u nás jeví. ANO mělo mohutný akcelerující nástup, kdy se pořád okruh jeho příznivců rozšiřoval, a to stojí za zvážení, protože máme takové české úsloví: Rychle nabyl, rychle pozbyl. A jakmile opadne fascinace a kladné emoce se změní v negativní, to jsou ty vzestupy a pád, a ta trajektorie, kterou opisuje ANO, je mohutně akcelerovaná. Představovala takový příslib pro naši veřejnost - možná to byl takový výstřel naslepo od mnoha lidí - ale teď se zdá, že svou pozici stabilizuje. Výsledky tomu nasvědčují. I v těch nejnovějších volbách se toto hnutí osvědčilo. Je to důležitý symbolický výsledek, důkaz, že upevňuje svou pozici ve struktuře našich stran, že to není jen takový dočasný přelud.

Co se týče TOP 09, znamená její skóre soustředěný a dlouhodobý nárůst, nebo zde hrála roli zejména kampaň a fakt, že voliči této strany jsou velmi proevropští?

U TOP 09 je rozdíl mezi jejím postavením na domácí politické scéně, kde se drží relativně stabilně, ale prostě ta proevropskost je výraznou charakteristikou. A v situaci, kdy ODS je v oslabení, tak je přirozeným terčem pro středopravé voliče.

Podle Jana Zahradila výsledek ODS ovlivnily minulé aféry typu kabelek paní Nagyové a z těchto okolností je zisk dvou evropských křesel úspěch. Co tomu říkáte?

Já bych to v podstatě neuváděl do takového obskurního kontextu. Tam bylo vidět, že podpora ODS se oslabovala a byla otázka, zda spadne pod 5 procent, zdali bude schopna se ukázat, projevit. Po nástupu Fialy do čela strany se ta podpora zastavila někde těsně, ale bezpečně nad tím pětiprocentním prahem. U nás bylo vidět, že její podpora do EU byla o něco vyšší než podpora do Poslanecké sněmovny, a to ukazuje, že ta část eurokritických hlasů, která zaznívala jako jedno z mála témat konzistenčně a dlouhodobě, že zabrala. Pro ODS je to výsledek, ze kterého nemohou jásat, ale v zásadě slušný a dobrý. Ukazuje na to, že mají nějakou, byť velmi špatnou startovací pozici, ale že nejsou v nějaké jednoznačné krizové situaci.

Sedm zástupců v Evropském parlamentu mají pravicové strany, sedm levicové, dalších sedm ty zbylé. Co lze z hlediska dlouhodobé struktury voličů z těchto výsledků vyvozovat?

To přesně odpovídá rozložení nálady naší populace. A dokonce i tři hlasy euroskeptické, jeden pro Svobodné a dva pro ODS, zhruba ukazují tu váhu, kterou takovýto názor v naší populaci má, to znamená takových 15-20 procent.

Co můžeme očekávat od Strany svobodných občanů v dalších, kupříkladu komunálních volbách, vzhledem k zisku jednoho křesla v europarlamentu?

To je otázka. Ten příznak Svobodných je vyhraněná klausovská pozice proti EU, je dostatečně známá, dostatečně krystalicky čistá. Jak si ji oni rozeberou v domácí problematice a budou-li schopni najít něco, co je nosného, to je otázka. Pan Mach sám říkal, že sice bude europoslancem, ale bude se soustředit na domácí politickou agendu, to bude dosti složité.

Která strana je podle vás dlouhodobě ve voličském propadu a která naopak posiluje?

Ve voličském propadu je dlouhodobě pochopitelně ODS. A když to srovnáte se všemi těmi mandáty, co měli, tak je to nepochybné. Otázka je, jestli už se to zastavilo, stabilizovalo se to na nějaké myslitelné výchozí úrovni. Já si myslím, že těch skoro osm procent hlasů, které mají, je takovou startovací linií, veřejnost si to asi přeloží slovy: Ukažte, co umíte, jsme na to zvědaví. Ale jinak bych tam neviděl nikoho, kdo by dlouhodobě dominoval. Já si myslím, že ten výsledek 10 procent je určitě vzpruhou pro KDU-ČSL, je potvrzením pro TOP 09 a také by mohl posílit jejich strategické úvahy do budoucna, jak v komunálních volbách, tak v senátorských volbách, ale neviděl bych tam žádného triumfujícího vítěze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…