Předseda KSČM, který opustil stranu: O Kalouskovi i bývalých soudruzích

08.04.2013 4:44

ROZHOVOR Známý režisér Jiří Svoboda byl polistopadovým předsedou KSČM a prosazoval přejmenování strany. Když se mu to nepodařilo, funkci i členství ve straně opustil. Pro ParlamentníListy.cz mluví o dnešní politice i možné cestě, jak z toho ven.

Předseda KSČM, který opustil stranu: O Kalouskovi i bývalých soudruzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 15285 lidí

Jaké pozorujete rozdíly v politice a politicích dnes a v době, kdy jste v politice sám působil?

Hlavně, když jsem do Federálního shromáždění přišel, měl jsem pocit, že je tam hodně lidí, kteří vnímají změnu jako svůj úkol. Byli to lidé inteligentní, kompetentní a řekl bych, že jen málo z nich myslelo na vlastní prospěch. Pamatuji si celou řadu lidí, kteří na mě působili dojmem, že další vývoj a politická reprezentace rozhodně půjde k lepšímu.

Netušil jsem, že celou tuto generaci vystřídají lidé, kteří nic neumí a v životě nic nedokázali a politikou se jen chtějí živit. Pak ještě navíc přišli na to, že být poslancem je slušně placené zaměstnání, u kterého nemusíte nic vědět, ba dokonce nemusíte za celou dobu ani nic říct. Když se dnes podíváte na přenos z parlamentu, poznáte tam tak deset lidí a zbytek tam nejspíš chodí akorát pro plat a hlasovat podle usnesení klubu.

Kolem nich pak navíc přišli lidé, jako byl Mrázek, Provod a celá řada dalších. Třeba do ruzyňské vazby dodaný Alexandr Novák z ODS. Ti zjistili, že navíc jde ze státního rozpočtu ukrást velké peníze. Čili vývoj šel opravdu směrem, jaký jsem já nikdy nepředpokládal. Zdálo se mi to nemožné. Cynismus, s jakým politici dnes přistupují k řízení státu, je hrozný. Třeba když ministr Kalousek řekne, že si žijeme jako prasata v žitě, přičemž tím myslí, že on si žije jako prase v žitě, samozřejmě. To, že si tak žije on, ještě neznamená, že se to týká i zbytku národa.

Pokud jde o KSČM, jak se za těch dvacet let změnila?

Mohu mluvit jen o pohledu zvnějšku, ale je i to strašně těžké, protože se komunisté pro mě neprojevují zcela čitelným dojmem. Když se podíváte třeba do Haló novin, moc z toho nepochopíte, jaké mají směřování. Občas tam jsou radikální vyjádření. Myslím, že se to od těch časů příliš nezměnilo. Ale upřímně řečeno nemůžu tvrdit, že to vím přesně.

Hodně se teď diskutuje o tom, co bude po dalších volbách. Co byste řekl na koalici ČSSD a KSČM?

Záleží právě na reprezentacích těch dvou stran, ale my asi musíme uvědomit, že nejsme mimo evropský prostor. Konec konců to prokázal vývoj třeba v Německu či Británii, že i když se střídala pravice a levice, stejně se jejich programy velmi sblížily natolik, že rozdíl je téměř nečitelný. Lépe řečeno jde spíše o předvolební rétoriku, ale skutečná mezinárodní a ekonomická realita a provázanost s Evropou a globalizovaným světem je tak veliká, že si nějakou vlastní místní politiku dost dobře nemůžeme vymyslet. To bychom museli zavést třeba dovozní cla a jít cestou ochranářského systému. Jsme malá a velmi otevřená ekonomika a vidíte, že jdete-li do jakéhokoli obchodu, zdá se, že už neumíme vyrábět ani hřebíky.

Pozice v opozici je na druhou stranu nesmírně pohodlná, protože na všechno můžete říct ne a na všechno, co je nepopulární a občany tíživé můžete vždycky říct, že je to špatné. Jestliže s tím komunisté vydrželi do dneška, mohou s tím vydržet ještě dlouho. Pro ty poslance je to opravdu velmi pohodlná pozice, nemusí řešit konstruktivní kroky.

Asi se nepovažujete za fanouška současné vlády. Pokud je to možné takto vypíchnout, co vládě vytýkáte nejvíce?

Kvalita vlády je jasně patrná z toho, kolik ministrů se za dva roky vystřídalo. Myslím, že to nemá v žádné zemi světa obdobu. Část těch ministrů je buď kriminálně stíhána, nebo je alespoň podezřelá z toho, že se dopustila kriminálních činů či takové činy zakrývala.

Kdybych měl něco vyjmenovat, tak jde bezpochyby o kroky, které v oblasti sociální a zdravotnictví vedou k tomu, že se hledají cesty, jak bezbrannou část obyvatel (jako třeba důchodci) obrat o co nejvíce peněz. Kdyby měl já žít z penze, musel bych se asi vystěhovat z Prahy. Celá řada pravicových poslanců si myslí, že je to tak správně a že staří lidé patří na smetiště. Já si to nemyslím. Nebo další příklad, když má jeden ministr svého náměstka ve vazbě a ještě mu pošle prémie 280 tisíc.

Ale třeba David Rath je už skoro rok ve vazbě a jedná se o částku 7 milionů korun v té krabici. Jsou tu politici jako Alexandr Novák, který vzal úplatek 40 milionů a dostal pokutu 5 milionů a ve vazbě je až teďka. Navíc mu 35 milionů mu zbylo, to je docela „dobrý“ způsob podnikání. A pokud to byl senátor České republiky a pokud to byl čestný člověk, měl se zastřelit. Z těch, co okrádají daňové poplatníky, se dnes nikdo nechce zastřelit… Dělají to ve smyslu: nemysli na ostatní, a pokud můžeš něco ukrást, tak to ukradni. Tak se toho drží i v Americe. A obyčejní lidé se nemohou bránit, když vyjdou do ulic, jsou na ně připravená vodní děla, slzný plyn a armáda.

Na koalici je zajímavé, že TOP 09 rostou preference, i když má nejvíce kritizované ministry a ODS naopak podpora soustavně klesá…

Dá se to vysvětlit nekompetentností voličů. Je to smutné, ale mluvíte-li s mnoha lidmi, máte pocit, že by před volební místností měli dostat základní otázku, jestli dají dohromady větu ze čtyř slov: puška, pole, zajíc, lovec. A když to nedají dohromady za 30 vteřin, mají volební právo ztratit.

Znám mnoho lidí, kteří pobírají sociální dávky a mají v oblibě Schwarzenberga a Kalouska. Já jim to neberu, mají na to právo, ale vysvětlení je dosti jednoduché. TOP 09 nezveřejňuje vnitřní kolize, které tam určitě jsou a neřeší spory veřejně a přes média. A ODS to naopak dělá. Je to i tím, že to je větší a starší strana. Členové TOP 09 by se asi vešli do dvou, tří autobusů, ODS má členskou základnu mnohem větší.

Vedle toho tu je velmi slabý premiér, kterého mediálně Kalousek převyšuje. Petr Nečas de facto vládě nevládne, řídí vládu jen formálně. Ale něco podobného lze vidět i v minulosti v době privatizace. Ministři, kteří za to byli zodpovědní, byli všichni z ODA. Ale všechny problémy privatizace se hrnuly na Václava Klause. Důležité je zvládnout mediální komunikaci.

Je podle vás možné obecně to velké znechucení politikou a politiky nějak překonat? Třeba vznikem nových stran či hnutí?

Moc tomu nevěřím. Třeba v Itálii byly před lety de facto rozprášeny původní strany, které kradly a byly zakořeněné všude. Část těch politiků honili po světě a část jich zavřeli. A ty strany už dnes prakticky neexistují, jenže to byla zase cesta k tomu, že se k moci dostal Berlusconi. Systém potřebuje nějakou výraznou korekci. Dnes nemůže do politiky přijít člověk, který nevyje s vlky. Ti, kdo jsou na špičkových místech kandidátky, jsou zavázány těm, kteří je platí.

Nedávno jsem se dočetl, že kampaň amerického prezidenta Obamy stála miliardu dolarů. A teď si někdo myslí, že on začne zdaňovat bohaté. Nikdo z nás není blázen, aby někomu dal peníze na kampaň a nečekal za to protislužbu. Ti lidé musí podepsat směnku vlastní krví, kterou potom ve své funkci naplňují.

Jsem příznivcem švýcarského modelu referend, který funguje i v některých státech USA. Volitelnost i šéfů policie, státních zástupců a soudců. Pak by ti lidé byli někomu odpovědní, dnes jsou odpovědní jen těm, kteří jim za to dostatečně platí.

Kdo je Jiří Svoboda? (zdroj: Wikipedie.cz)

Od roku 1975 do 1989 byl členem KSČ, poté až do června 1993 členem KSČM. I. sjezd KSČM v říjnu 1990 ho zvolil předsedou strany. Jeho volba měla vyjádřit posun komunistické strany k reformám a oslovit širší voličskou veřejnost.
 
Ve volbách roku 1990 zasedl do české části Sněmovny národů Federálního shromáždění ČSFR (volební obvod Praha) za KSČ (KSČS), která v té době byla volným svazkem obou republikových komunistických stran. Po jejím postupném rozvolňování se rozpadla na samostatnou stranu na Slovensku a v českých zemích. V roce 1991 proto Svoboda přešel do poslaneckého klubu KSČM.
Ve volbách roku 1992 přešel do Sněmovny lidu, kam byl zvolen za KSČM, respektive za koalici Levý blok, kam KSČM přistoupila. Ve Federálním shromáždění setrval do zániku Československa v prosinci 1992.  Po volbách roku 1992 byl až do zániku ČSFR členem předsednictva Federálního shromáždění.
5. prosince 1992 byl pravděpodobně v souvislosti se svou politickou činností napaden neznámým maskovaným atentátníkem.  Krátce poté ho II. sjezd KSČM znovu zvolil předsedou (Svoboda nebyl sjezdu v důsledku zranění po útoku přítomen). V této době ale uvnitř strany zesilovaly spory mezi konzervativním a reformním křídlem. Svoboda coby reformista navrhoval výrazné změny v programu strany, včetně změny jejího názvu (navrhoval varianty pojmenování Strana demokratického socialismu, Strana radikální levice nebo Strana demokratické levice). Konzervativní skupina ale tyto záměry odmítala.
 
Do KSČM znovu vystoupil Miroslav Štěpán a konzervativci založili počátkem roku 1993 platformu Za socialismus. Svoboda na tyto aktivity reagoval materiálem Strana na rozcestí, v němž konstatoval, že slovo komunistická je zdiskreditováno a pokračující příklon ke komunistické ideologii může ztížit v budoucnu vytvoření levicové vlády v České republice. Měření sil mezi oběma názorovými tábory mělo vyvrcholit v červnu 1993, kdy se konal v Prostějově III. sjezd KSČM. Krátce předtím proběhla v KSČM anketa o změně názvu, v níž převládli stoupenci zachování stávajícího jména. Svoboda proto ještě před sjezdem rezignoval na předsednickou funkci. Vzhledem k rozporům s částí členské základy rezignoval v červnu 1993 na členství v KSČM.
V roce 1996 neúspěšně kandidoval do senátu na Praze 2 jako nestraník za SDL.
 
V letech 1999 až 2003 přednášel na FAMU. Od roku 2006 působí na Univerzitě Jana Amose Komenského

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…