Předseda Rady kvality České republiky Szurman: Našim cílem je učinit z kvality přirozenou součást života společnosti

10.11.2017 10:44

Kvalita je všudypřítomná. Ovlivňuje nás nejen při nákupu a využívání zboží a služeb, ale i v řadě dalších oblastí. Její význam je tak třeba nejen připomínat, ale také posilovat. „Od toho je tu Rada kvality České republiky, jejímž cílem je podpora a růst kvality ve všech jejich podobách a oblastech. V kostce se tomu říká Národní politika kvality,“ říká předseda Rady kvality ČR a státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu Robert Szurman.

Předseda Rady kvality České republiky Szurman: Našim cílem je učinit z kvality přirozenou součást života společnosti
Foto: MPO
Popisek: Robert Szurman, státní tajemník na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Jak lze definovat pojem kvalita a jak zasahuje do běžného života?

První, co nás v případě kvality napadne, je kvalita výrobků a služeb. Máme tu však také úrovně řízení kvality ve firmách a používání moderních metod řízení. Zmínit je třeba také kvalitu ve vzdělávání, zdravotnictví, ve veřejné správě a v dalších sférách. Kvalita tak představuje nejen klíčový prvek spokojeného života občanů, ale i konkurenceschopnosti či udržitelného rozvoje.

Co je hlavním smyslem práce Rady kvality ČR?

Naším záměrem je vytvořit v České republice prostředí, ve kterém je kvalita přirozenou součástí života společnosti, a která přispívá k lepšímu uspokojování potřeb občanů i k ochraně životního prostředí.  Kvalita by měla být rozhodujícím měřítkem nejen při výběru produktů a služeb, ale měla by být také základem práce firem i veřejných institucí. Ve své činnosti Rada kvality ČR vychází ze strategického dokumentu "Naplňování Národní politiky kvality v ČR na období 2016 – 2020", který byl v minulém roce schválen vládou ČR. V dokumentu jsou zmíněny klíčové oblasti, kterým Rada kvality ČR věnuje zvýšenou pozornost a podporu.

V jakých oblastech hraje kvalita klíčovou roli?

Jedná se především o společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj, vzdělávání a osvětu včetně rozvoje vědy, výzkumu a inovací, rozvoj kvality veřejné správy v České republice, sociální služby a péči o zdraví občanů a v neposlední řadě o ochranu spotřebitele a jeho práv a bezpečnost.

Jak konkrétně pomáháte spotřebitelům?

Za všechna opatření uvedu vládní Program Česká kvalita. Ten vznikl v době, kdy se český trh plnil různými pseudoznačkami kvality, které ve skutečnosti nic neznamenaly, protože si je udělovali buď sami výrobci, nebo různí podvodníci s nejasným systémem ověřování a kontroly. A naším hlavním úkolem bylo zajistit, aby se měl spotřebitel podle čeho orientovat, pokud chce nakoupit skutečně kvalitní zboží. A tím nejlepším vodítkem jsou bezpochyby značky v Programu Česká kvalita. Značky jsou uvedeny buď na obalu výrobku, a nebo v provozovně. Nejstarší značkou v tomto programu je značka Czech Made, nejmladší je pak značka zaměřená na zvyšování kvality pobytových zařízení sociální péče.

Čím jsou opatření zaváděná pod hlavičkou Rady kvality ČR přínosná pro firmy?

Pomáháme firmám zavádět moderní metody řízení, zlepšovat konkurenceschopnost a v neposlední řadě i podnikat společensky odpovědně. To znamená, aby firma nezatěžovala životní prostředí a byla dobrým zaměstnavatelem a partnerem společenského života. V návaznosti na to Rada kvality ČR každoročně zajišťuje celou řadu programů. Z nezávislých studií vyplývá, že firmy, které využívají moderní metody řízení, mají o desítky procent lepší výsledky, než ty, které metody nepoužívají. Programy, které firmám nabízíme, je možné vyzkoušet s minimálními náklady i nároky na práci týmu.

Právě probíhá akce Listopad – Měsíc kvality v ČR. Čím vším je letošní ročník zajímavý?

Už posedmnácté si Česká republika připomíná význam kvality. I letos se tak připojila k více než osmdesátce zemí z celého světa. V rámci akce Listopad – Měsíc kvality ukazujeme, co všechno zahrnuje pojem kvalita. Jedná se o více než dvě desítky odborných akcí, seminářů, konferencí, přičemž setkání vyvrcholí slavnostním večerem na Pražském hradě, kde budou předána nejvýznamnější ocenění firmám a organizacím veřejného sektoru. Jde o Národní cenu kvality ČR, kdy se přihlášení hodnotí zejména z pohledu uspokojování požadavků spotřebitele a z hlediska dosažení ekonomické úspěšnosti a dále pak Národní cenu ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Patronem stěžejních akcí, které se během listopadových dnů uskuteční, je Rada kvality ČR. Záštitu nad nimi udělili prezident ČR, předseda Senátu Parlamentu ČR, předseda vlády ČR, ministr průmyslu a obchodu a další významné osobnosti a zástupci podnikatelských svazů a sdružení. 

komerční zpráva

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …