Předseda SPO Ústeckého kraje Petr Šmíd: Naše kontakty s prezidentem nejsou pouze formální

30.08.2016 15:54

Nezaměstnanost je zásadním problémem Ústeckého kraje. Jako daleko důležitější ale Petr Šmíd (SPO) považuje problém skladby obyvatelstva. Co s tím? Své zkušenosti s řízením školy by chtěl nyní využít i v krajské politice. Jaké jsou jeho plány? Řeč přišla také na uprchlickou krizi. Kdo z ní profituje? Nakolik vážně vnímat výhrůžky prezidenta Erdogana? A jak hodnotí návrh eurokomisaře Günthera Oettingera harmonizovat azylové právo EU?

Předseda SPO Ústeckého kraje Petr Šmíd: Naše kontakty s prezidentem nejsou pouze formální
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Šmíd (SPO)

Kandidujete do krajského zastupitelstva jako jednička na kandidátce koalice SPO a SPD. Čemu byste se chtěl v zastupitelstvu věnovat a co případně konkrétně prosadit?

Moje současná pozice ředitele školy mě předurčuje k tomu, že bych se zasazoval o zkvalitnění systému školství. Nelze donekonečna podporovat učební obory, jejichž absolventi končí na úřadu práce. Úzká spolupráce se zaměstnavateli je naprosto nezbytná. Podpora všech typů škol a kladení důrazu na uplatnitelnost žáků a studentů v následném praktickém životě. Výchova k respektu k našim tradičním hodnotám a k úctě k rodině.

Prošel jsem i výrobní sférou a roky pracoval v dopravě.

V minulosti jsem jako místostarosta měl ve své gesci rovněž oblast sociální, kulturní a sportovní. Myslím, že mám přehled v těchto oblastech a programy na jejich podporu jsou rovněž nutností. Nové zastupitelstvo čeká spousta práce a já jsem připraven pracovat tvrdě a efektivně.

Ústecký kraj obsazuje pravidelně poslední příčky žebříčku kvality života a bohužel má řadu smutných prvenství. Máte jasno v tom, jak kvalitu života v kraji zlepšit? Prozradíte nám to?

Nezaměstnanost je zásadním problémem. Jako daleko důležitější považuji problém skladby obyvatelstva. Je nutné podporovat mladé, vzdělané lidi aby v kraji zůstávali a prožili v něm plnohodnotný život. K tomu patří kvalitní zdravotní péče dostupná všem, nabídka kulturních akcí, sportovní vyžití. Doprava do všech koutů kraje, školství. Důstojné prostředí pro seniory a hendikepované.

Kraj má nejvíce vyloučených lokalit a velké množství sociálních ubytoven, do nichž se stahují lidé z celé republiky. Je to podle vás důsledek toho, že kraj těmto lidem vyhovuje? A co s tím?

Zde sehrál zásadní a negativní roli stát a jeho zásahy do bytové politiky. Na základě tzv. cenové mapy zpracované MMR byl Ústecký kraj zařazen na samý chvost této tabulky a tím bylo do světa oznámeno, že tady bude nejlacinější bydlení. To podle mého názoru přilákalo lidi, kteří pracovat nechtějí a jimž systém sociálních dávek vyhovuje. To, že skutečnost je jiná a na obchodu s chudobou se přiživují někteří podnikatelé, to je další fáze tohoto příběhu. Rovněž proti tomu stát nic nedělá.

Co s tím? Tlačit na poslance napříč politickým spektrem, vyvolat jednání v Parlamentu ČR, využít možnosti zákonodárné iniciativy kraje a upravit zákony tak, aby se pracující člověk měl výrazně lépe než ten, který nedělá. Těm, kteří pracovat nechtějí a vyhovuje jim žít ze sociálních dávek, právě náš kraj kvůli největší nezaměstnanosti vyhovuje. Oni vědí, že zde se pro ně bude práce shánět obtížně. Proto se sem sestěhovávají.

Ústecký kraj má také dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost z celého Česka. Jaké jsou vaše plány na její snížení?

Navážu na předchozí otázku. Je nutné vytvořit prostředí pro sociální firmy. Nabídnout každému práci podle jeho možností, schopností a dosaženého vzdělání. Pokud takovou práci odmítne, pak snížit jeho sociální příspěvek na minimum. Naše města nejsou právě nejčistější a práce na zkrášlování prostředí, ve kterém žijeme, je vždy dost.

Dále samozřejmě vyhledávat investory. Velice si vážím každého slušného zaměstnavatele, ať pochází odkudkoli. Je dobře, že práci poskytují západoevropské země. Zároveň si myslím, že by bylo vhodné obrátit pozornost i směrem k Číně a dalším významným ekonomikám mimo Evropu. To, že nám škodí sankce proti Rusku, je snad také každému zřejmé.

Pokusit se realizovat takové investice, které mají nějakou přidanou hodnotu. Nemusíme být pouhou montovnou a výrobcem náhradních dílů. Máme odborníky na oblast lesnictví a zemědělství. Z jejich pohledu je současná situace katastrofální. Proč musíme dovážet maso, mléko nebo brambory, tak to ví snad jen někdo v Bruselu.

Pro přilákání nových investorů je nezbytná kvalitní infrastruktura, která však v kraji chybí. Věříte, že se v prosinci skutečně otevře poslední úsek dálnice D8? A především, jaké další investice do dopravní obslužnosti a infrastruktury považujete za stěžejní?

Dálnice je třeba a další výstavba silnic rovněž. O tom není sporu a podpora je zde namístě. Roky jsem se rovněž živil jako lodní strojník a pamatuji si Labe plné lodí, přístavy nacpané k prasknutí. Miliony tun přepraveného zboží, práce pro lidi na vodě i na březích této naší významné dopravní tepny. Proto budu, pokud k tomu dostanu šanci, všemožně podporovat znovuobnovení zašlé slávy plavby po Labi a to včetně výstavby plavebního stupně. Jen tak mimochodem, tato investice by dala práci mnoha lidem po určitou dobu a zvedla by zájem investorů o náš kraj.

Nejenom doprava, ale i nedostatek kapacity elektrické energie brzdí v některých oblastech jejich rozvoj. Často jsou to lokality s průmyslovou tradicí a velkým potenciálem.

V březnu letošního roku jste byl zvolen  předsedou Strany práv občanů (SPO) Ústeckého kraje. Jaké jsou vaše cíle?

Jsme standardní politickou stranou, máme svou strukturu, máme i ambice být respektovaným hráčem na politické mapě ČR. Chceme uspět ve všech typech voleb a prosazovat oprávněné požadavky lidí. Jsme stranou práv občanů, prosazujeme prvky přímé demokracie, chceme se občanů ptát a jejich názory hájit. Do těchto krajských voleb jdeme v koalici s SPD Tomia Okamury, se kterou nás mnohé spojuje. Spolupráce je skvělá a případný úspěch může ukázat, že cesta kooperace může být i delší nebo trvalá.

SPO má zatím pouze dva zákonodárce, senátory Jana Velebu a Františka Čubu. V čem je pro vás SPO perspektivní politickou stranou? Proč jste se rozhodl s ní spojit své jméno?

Máme svůj senátorský klub ve spolupráci s některými dalšími senátory. Máme ve dvou krajích zastoupení v podobě krajských zastupitelů a radních. V obou krajích velice pravděpodobně opět ve volbách uspějí. Máme také našeho čestného předsedu a zakladatele SPO, pana prezidenta Miloše Zemana.

Za sebe mohu upřímně prohlásit, že si velice vážím jeho schopnosti vidět dál než za první roh a to ho od většiny současných politiků odlišuje. Nemusíme mít na všechno naprosto stejný názor, ale míra shody je skutečně velice vysoká.

Sdílím jeho obavy o osud Evropy, sdílím jeho odmítavý postoj k diktátu současných evropských politiků, jsem rád, že lidé po neskutečné mediální kampani přicházejí postupně na to, kdo říká pravdu a kdo si s pravdou jenom hraje.

Naše kontakty s prezidentem nejsou pouze formální. Pokud je potřeba sdělit nějaký problém nebo podnět, pak se cesta na Hrad vždy najde.

V poslední době sledujeme v Evropě množství útoků, které snesou označení teroristické, byť se nás média snaží přesvědčovat, že o terorismus nešlo. Politici nad tím obvykle rozpačitě krčí rameny. Co by podle vás měla Evropa s tímto narůstajícím problémem dělat?

Opět musím navázat na předchozí vyjádření. Zde není třeba dlouho přemýšlet. Jako otec dvou dcer jsem upřímně zděšen situací v zemích, které se vydaly cestou multikulturalismu. Nevěřím na bezproblémové soužití. Důkazy přicházejí samy. Je třeba nekompromisně hájit naše kulturní dědictví. Je třeba odmítnout vydírání EU a ve spolupráci se zeměmi středoevropského prostoru učinit všemožná opatření proti příchodu nelegálních migrantů.

Kdo podle vás nejvíce profituje z uprchlické krize?

Na otázku kdo zlikvidoval fungující státy, ze kterých tito lidé přicházejí, si každý určitě umí odpovědět sám.

Obáváte se toho, že Erdogan naplní své výhrůžky ohledně uprchlíků a víz?  Může se dnes Evropa účinně bránit vůči dalšímu přívalu uprchlíků z tzv. balkánské cesty, tedy od Turecka, když EU nebyla schopna ani za rok a půl vymyslet účinný systém ochrany schengenských hranic?

Evropa se musí bránit. Současná politická reprezentace toho zřejmě není schopná. Pak je třeba využít svého práva a v současné době snad i povinnosti a přijít vyjádřit svůj názor ve volbách. Jsme stále ještě demokratický stát a volby jsou jedinou možností vyslat signál zákonodárcům.

Chceme co nejvíce přímé demokracie. Referenda jsou naším cílem. Na jednoduché otázky – přímé odpovědi.

Krajské volby jsou první příležitostí. Následovat budou další, ale již tyto mohou některým otevřít oči.

Jak hodnotíte návrh německého eurokomisaře Günthera Oettingera, podle kterého by země Evropské unie měly harmonizovat své azylové právo, a to včetně výše dávek pro lidi, kteří hledají v Evropě ochranu? Pokud by k tomu došlo, nepotřebovali bychom žádné kvóty pro rozdělování uprchlíků, protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko, Dánsko a Švédsko, řekl Oettinger německému deníku Main Post.

Kdyby to prohlásil na silvestra, pak bych se pravděpodobně smál. Protože vypustili balonek v létě, pak ke smíchu není prostor. Ani plakat se mi nechce. Místo toho vyjadřuji za sebe, svou rodinu, všechny své známé a koalici, jejíž jsem lídrem, zásadní protest. Je nemyslitelné, aby pracující člověk nebo důchodce, který celý život tvrdě pracoval, žil za zlomek příjmu pro nelegální migranty.

Ať se nejdříve zharmonizují platy ve státní službě, zdravotnictví, školství či v soukromé sféře. Za koalici SPD a SPO mohu prohlásit, že o případném příchodu islámského obyvatelstva do ČR rozhodne referendum – pokud budeme mít tu sílu.

reklama

autor: Kateřina Synková

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…