Předseda Svobodných: Z pravice se tu udělalo sprosté slovo

15.08.2013 21:32

ROZHOVOR Strana svobodných občanů patří k těm, které by mohly profitovat z krize, ve které se momentálně zmítá sněmovní pravice. S jejím předsedou Petrem Machem si ParlamentníListy.cz povídaly také o možném ekonomickém oživení, vyšetřování státního zástupce Ištvana, nebo možnosti politického comebacku bývalého prezidenta Václava Klause.

Předseda Svobodných: Z pravice se tu udělalo sprosté slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach

Pane předsedo, jak vnímáte současné vyústění politické krize? Vítáte předčasné volby, budou-li se nakonec konat?

V nadsázce bych řekl, že mít vládu, která nemá v Parlamentu většinu a žádný nový zákon tak neprosadí, je docela dobré a mohlo by to klidně pokračovat do řádného termínu voleb v červnu. Většina zákonů v poslední době totiž měnila věci k horšímu. Pokud ale sněmovna rozhodne o předčasných volbách, vezmou to Svobodní na vědomí a půjdou do voleb s plným nasazením.

ODS a TOP 09 se označují za pravicové strany, podle mnohých kritiků tomu ale jejich vládní angažmá neodpovídalo. Jakým způsobem chcete využít potenciál určité části pravicových voličů, kteří teď takzvaně visí ve vzduchu?

Svobodní mají stranám ODS a TOP09 za zlé právě diskreditaci pravicových myšlenek. Ty strany mluvily o nízkých daních a konci zadlužování a dělaly pravý opak. Ze slova pravice udělaly sprosté slovo. Daně zvyšovaly jako nikdo předtím a státní dluh zvýšily o stovky miliard korun. Hlavním úkolem Svobodných je dát o sobě vědět lidem, kteří si přejí, aby je vláda – jakákoliv – především nechala být. Aby daně byly nízké a přestalo to rozbujelé státní přerozdělování našich peněz skrze všemožné úřady a dotace. Přece chceme-li porazit korupci, musíme rušit úřady a jejich přerozdělovací pravomoci. Chceme rušit ty daně, které slouží jen ke korupčnímu přerozdělování peněz, chceme prostě peníze nechat v kapsách lidí.

Začaly se masivně šířit optimistické zprávy, že recese je za námi. Je to tak? Máme skutečně důvod se radovat, že nejhorší jsme již překonali?

Recese není jako počasí, kdy po zimě následuje jaro a vše začne kvést. Ekonomický útlum má vždy své příčiny. Aby odezněl hospodářský útlum, musí odeznít jeho příčiny, a to se nestalo.  Ekonomika – česká i evropská – stagnuje, protože politici hospodářství kazí jedním zákonem za druhým a způsobují obrovské plýtvání. Jestliže musíme vyhazovat každý rok 40 miliard za drahou solární elektřinu a 10 miliard za drahá biopaliva, když kvůli tomu navíc vláda zvyšuje DPH z 10 na 15 a 21 procent, pak ekonomika prostě musí stagnovat.

Je to jako kdyby vláda nařídila lidem a firmám každý rok hodit 10 % výdělků do koše. Až tyto zákony jednou zrušíme a lidé budou moci těchto proplýtvaných 50 miliard vynaložit na něco užitečného, na něco, co jim zkvalitní život a sníží náklady podnikání, pak ekonomika začne opět růst. Dokud lidé budou volit strany, které podporují korupční solární elektrárny a biopaliva, státní dluhy, vysoké daně a nespravedlivé dotace, bude ekonomika stagnovat. Až lidé zvolí nízké daně místo vysokých dotací, začnou opět platy růst a nezaměstnanost klesat.

Je podle vás pro ČR dlouhodobě udržitelné, aby měla svoji ekonomiku orientovanou především na západ? Není třeba, jak říká shodně VK i MZ intenzivně se snažit ekonomicky obracet k východu a jižní Americe?

Každá umělá orientace doleva nebo doprava je škodlivá. Stát by měl zrušit všemožné agentury na podporu exportu a investiční pobídky, které za naše peníze vytvářejí umělou závislost jednou na východ, pak na západ, nebo které způsobují umělou přílišnou orientaci průmyslu jednou na výrobu, jindy na výrobu elektřiny. Prostě by stačilo, aby se politici do byznysu nemíchali. Pak by se některé firmy orientovaly na západní trhy, jiné na východní či jižní. Nevěřme politikům, že oni vědí nejlíp, jak má být naše ekonomika orientovaná. Nevědí to a vždy v minulosti svými zásahy způsobili větší či menší katastrofu.

Výraznějšímu proniknutí českých podniků na východní trhy dlouhou dobu bránila politika K. Schwarzenberg a zdůrazňování tzv. lidskoprávní stránky. Považujete to za chybu? Není to vměšování do vnitřní politiky cizích států?

Pan Schwarzenberg se vměšoval naprosto nemístně do záležitostí cizích států, nedávno např. svými urážkami vedoucích představitelů Ázerbájdžánu, čímž ohrozil investice a obchod českých podnikatelů v této zemi. Je to namyšlenost tvrdit, že jsme jim nějak politicky nadřazení, že náš systém voleb je o tolik lepší než jejich, což nám dovoluje je urážet.

Jestli má pan Schwarzenberg soucit s mimoparlamentními stranami v Ázerbájdžánu, pak bych mu řekl, že jistý problém máme i u nás. Nemají snad u nás mimoparlamentní strany těžký přístup do státní televize a na rozdíl od parlamentních nepobírají dotace ze státního rozpočtu? Můžeme fandit zastáncům větší svobody v Číně, Rusku a kdekoliv jinde na světě, ale urážet jejich vlády a ohrožovat obchod nepomůže nikomu.

Jak nahlížíte na kroky prezidenta Zemana na poli domácí politiky v posledním zhruba měsíci?

Snažím se na politiku prezidenta Zemana nahlížet chladnou hlavou. Asi bych na jeho místě nejednal o moc jinak. Bylo jeho ústavní povinností jmenovat předsedu vlády. Nebylo jeho vinou, že Nečas rezignoval a že žádná parlamentní strana nedokázala jasně prokázat parlamentní většinu schopnou vládnout. Byly to parlamentní strany, které svojí neschopností daly šanci Zemanovi prosadit jeho vůli. Je na parlamentu, jestli se rozpustí, jestli podpoří Rusnokovu vládu, nebo jestli si prosadí prostou většinou svoji vládu.

Pád vlády neznamená anarchii, máme v našem ústavním pořádku popsaný postup, ve kterém má iniciativu prezident, kterým je momentálně pan Zeman. To je celé. Něco bych mu ale přece vytknul: Být Zemanem, snažil bych se rozmluvit Rusnokovi výběr ministra financí. Jan Fischer, člověk, který za vlastní kampaň utratí víc, než kolik měl peněz, není asi nejlepší kandidát na ministra financí České republiky.

Co Ištvanovo vyšetřování? Sdílíte názory některých politiků o puči, prokurátorské republice, inkvizici...?

Je dobře, že policie odhalila nezákonné sledování Nečasovy manželky, které si neoprávněně objednala Nečasova metresa Nagyová. Jestli je nebo není podle našeho práva korupcí trafika pro poslance, kteří odmítli hlasovat pro církevní restituce a zvyšování daní, musí rozhodnout soudy. Pan Ištván by neměl být brán ani jako hrdina, ani jako zloduch. Jestli jsme ještě právním státem, rozhodne vždy v případě jakéhokoliv obvinění nakonec soud. A i když se ukáže, že trafiky pro poslance nejsou trestné, a je to slovy Petra Nečase „běžný politický deal“, tak akce Ivo Ištvána aspoň upozornila na nemorálnost takového jednání.

Jaké dáváte šance dalšímu politickému angažování Václava Klause? Bylo by to potřebné?

Václav Klaus završil svoji politickou kariéru nejvyšší metou - postem prezidenta republiky a nemyslím si, že by pomýšlel na nějaký návrat do nízké politiky. Nedovedu si představit ani návrat Václava Klause do poněkud prohnilé ODS, ani že by zakládal novou stranu, to je moc pracné, ani si nemyslím, že by ho uspokojovalo být řadovým poslancem Evropského parlamentu v Bruselu. Očekával bych, že jako konzervativní člověk se Václav Klaus odebere s manželkou Lívií do Bratislavy a bude plnit protokolární roli manžela velvyslankyně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…