Předvolební boj začal a do parlamentních voleb neskončí, domnívá se poslankyně Rutová

27.06.2016 15:40

Titul poslankyně dokáže některé dveře otevřít snadněji, což mě štve, ale snažím se být lidem nápomocna, jak nejvíce mohu, říká Miloslava Rutová (ANO). Před šesti lety skončila v souboji o senátorské křeslo třetí. Letos se rozhodla přijmout nabídku kandidovat znovu. S jakým cílem? Před půl rokem nahradila v Dolní komoře Josefa Vozdeckého. Jaké má dojmy z jednání ve sněmovně? Ustojí koalice spory o policii a schvalování rozpočtu? Nejen nad tím se zamýšlí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Předvolební boj začal a do parlamentních voleb neskončí, domnívá se poslankyně Rutová
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně ANO a kandidátka do Senátu Mgr. Miloslava Rutová

Jste známá jako člověk, který pomohl mnoha lidem pomocí terapeutické metody, kterou provozujete a vyučujete. Jak byste občanům chtěla pomoci z pozice senátorky? Proč jste se rozhodla kandidovat?

Pomáhám lidem celý život. Když jsem v lednu nastoupila do Poslanecké sněmovny, rozhodla jsem se, že objedu celý svůj volební obvod a zjistím, jaké problémy lidé mají. Během prvního půlroku jsem navštívila více než dvacet měst a obcí a jednala se starosty, ale ptala se i obyvatel na jejich problémy. A ty se pokouším z pozice poslankyně řešit. Musím říci, že titul poslankyně dokáže některé dveře otevřít snadněji. Na jedné straně mě štve, že tomu tak je, ale snažím se být nápomocna, jak nejvíce mohu. 

Na druhou stranu teprve nedávno, v lednu, jste nahradila v Dolní komoře odstoupivšího Josefa Vozdeckého. Proč upřednostňujete senát?

Pan Vozdecký odstoupil poměrně náhle. V té době již proběhly vnitrostranické nominace a já jsem byla nominována na kandidátku do senátu pro volby 2016. Jelikož jsem již jednou do senátu kandidovala, rozhodla jsem se, že tu výzvu přijmu ještě jednou.

Jaký máte pocit z jednání sněmovny, kde jsme často na místo konstruktivní diskuse svědky hádek a urážek?

Je to pro mě rozčarování. Jsem celý život zvyklá zodpovědně pracovat. Stranické handrkování a natřásání peří před kamerami mě irituje, ale bohužel to asi k politice patří.

Ustojí podle vás vláda současnou krizi, nebo lze očekávat, že se budou hádky uvnitř koalice stupňovat? 

Můj osobní názor je, že vláda tuto krizi ustojí, takže bude ještě pokračovat. Myslím, že stěžejní bude rozpočet. Na druhou stranu, klid v koalici asi nebude až do parlamentních voleb.

Je z vašeho pohledu ústředním bodem neshod skutečně rozdílný pohled ANO a ČSSD na reorganizaci policie, nebo jde o předvolební boj?

Je to pouze jeden z rozdílných pohledů. Největším rozdílem je asi to, že ČSSD by v předvolebním období byla schopna „rozdat“ republiku. My bychom raději udrželi finance na uzdě a snižovali schodek rozpočtu. Bohužel na podzim jsou krajské volby a příští rok parlamentní, takže já očekávám permanentní předvolební boj až do října 2017.

Existence senátu také není ve vyspělých zemích samozřejmostí. V mnoha z nich včetně České republiky se tak vedou časté a vášnivé debaty o jeho účelnosti a prospěšnosti. Jak byste argumentovala vy osobně? A domníváte se, že je skutečně nutné mít u nás na 280 zákonodárců?

Tady s vámi nemohu úplně souhlasit. Ve většině zemí s parlamentní demokracií je právě dvoukomorový systém. Namátkou je to např. v USA, Kanadě, Austrálii, Velké Británii, Francii, Španělsku, Itálii, Německu, Rakousku, Polsku a mnoho dalších. U nás politici v devadesátých letech při utváření ústavy navázali na systém z první republiky a senát do ústavy zařadili. Jestliže se na to budeme dívat realisticky, tak asi není síla, která by senát zrušila. Musel by být zrušen ústavním zákonem, a to se stane asi těžko. A jestli je nutné mít 280 zákonodárců? Možná by stačilo 150, ale kdyby náhodou došlo na lámání chleba a 130 mandátů by se mělo zrušit, tak byste slyšela těch argumentů, proč to není možné.

Do Horní komory jste kandidovala již v roce 2014, kdy jste skončila třetí. Jak nyní vidíte vaše šance?

Samozřejmě nemohu k volbám do senátu přistupovat jinak, než že je chci vyhrát.

Troufnete si odhadnout, kolik mandátů ANO v senátních volbách celkově získá? 

Netroufám si dělat kvalifikovaný odhad, jelikož detailně neznám situaci v ostatních volebních obvodech. Ostatní politické strany se stále více spojují proti našemu hnutí. Zatím se to neprojevuje u voličů. Ovšem to, že jsou volby dvoukolové, může být pro naše kandidáty nevýhoda. Jestli ode mě chcete nějaké číslo, tak řeknu sedm mandátů, ale je to pouze nepodložené tipování.

Proč by měli dát voliči přednost zrovna vám? Čemu byste se chtěla v senátu věnovat a co případně konkrétně prosadit?

Všichni, kdo mne znají, vědí, že jsem slušný a poměrně pracovitý člověk. Domnívám se, že to by měla být pro voliče dobrá deviza. Ty, kteří mne neznají, o tom musím ve své volební kampani přesvědčit.  

Kandidujete v obvodě Plzeň-město. Jak byste z pozice senátorky chtěla Plzeňsku pomoci?

Jak jsem již odpověděla ve výše položené otázce, chci řešit problémy lidí a obcí v mém volebním regionu. Stejně jako to dělám z titulu poslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…