Premiér smekl před Babišem. Bojí se ale tahanic o miliardy v rozpočtu

03.11.2013 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR. Z respektovaného ekonoma se Jiří Rusnok před více než třemi měsíci stal nečekaně premiérem České republiky. Jeho vláda, která vznikla po pádu Nečasova kabinetu, však v Poslanecké sněmovně podporu nezískala, vládne tedy v demisi. A vzhledem k povolební krizi v sociální demokracii, která vyhrála volby, se výměna ve Strakově akademii zatím odkládá na neurčito. O tom, jestli neúspěch SPOZ, za kterou kandidovala na postech lídrů řada jeho ministrů, neohrozil důvěru v celou vládu, co chce ještě stihnout, než předá moc do rukou nového kabinetu a jak se těší, až z politiky přejde do kultivovanějšího prostředí bankovnictví, hovořil premiér Jiří Rusnok v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Premiér smekl před Babišem. Bojí se ale tahanic o miliardy v rozpočtu
Foto: hns
Popisek: Jiří Rusnok v půlnočním rozhovoru

Pane premiére, co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Obvykle, spím. Snažím se relaxovat po pracovním týdnu a na to je spánek nejlepší prostředek. Někdy, pokud se mi nechce spát, se ještě dívám na televizi nebo si čtu.

Máte o víkendu čas na rodinu nebo nějaké koníčky?

Když to jde, trávíme s rodinou celý víkend. A upřímně se na dva dny klidu s manželkou a nejmladší dcerou těším čím dál víc. Mým koníčkem je zahrada, a když můžu, tak zahradničím. Zapomenu na všechny pracovní starosti a sleduji, jak si příroda poradí s tím, co se snažím drobně ovlivnit. Jsem běžný český zahrádkář amatér. Jde mi spíš o to, aby to okolo domu vypadalo přiměřeně upraveně. Nejsem žádný zemědělec, takže kdybyste se mě zeptala, kolik jsem toho vypěstoval, raději bych se tím moc nechlubil. Nicméně letos jsem sklidil asi 8-9 kilogramů vlastního česneku. Jinak se v poslední době snažím zajít si jednou týdně večer s partou zahrát hokej, přes víkend občas taky pokouším tenis.

Máte za sebou přes tři měsíce vládnutí a možná ještě pár měsíců před sebou. Co bylo cílem vaší vlády a co byste chtěl ještě stihnout?

Naše vláda dostala jasné mantinely v červenci, dávno před volbami. Jako kabinet odborníků máme zadání ozdravit veřejné finance a hospodaření státu a na tom se nic nemění. Naším jediným mantinelem je příchod nového premiéra a jeho kabinetu. Do té doby jsem premiérem na plný úvazek. Země a občané si zaslouží akceschopnou vládu. Pracujeme tedy dál.

Omezilo výrazně vaši práci, že vláda nezískala v Poslanecké sněmovně důvěru?

Nebudu zastírat, že mě mrzí, že jsme důvěru nezískali. Možná teď někteří litují, že byly předčasné volby a že raději měli podpořit náš kabinet. I přes to, že jsme nezískali důvěru, mohli jsme a musíme udržovat zemi v chodu. Co si budeme povídat, ministerstva mají odborné aparáty, které musí fungovat bez ohledu na politické turbulence a tak to má být. Nemusíme vyvažovat koaliční zájmy, nemusíme se dlouze dohadovat, můžeme v klidu pracovat. Takže žádné omezení necítím.

Říkal jste, když vaše vláda nezískala důvěru, že nebudete dělat nějaké zásadní kroky kromě nezbytně nutných. Ale někteří členové vlády přistoupili k zásadním personálním změnám. Bylo to podle vás ve všech případech skutečně nezbytné, že by to nesneslo odkladu na příští kabinet?

Je to odpovědnost těch ministrů, aby vysvětlili, proč se rozhodli k tomu či onomu kroku. Já si nemyslím, že by docházelo k nějakým zásadním, nevratným krokům a tam, kde bylo potřeba dát věci do pořádku, se to povedlo. Naopak kdybych se měl řídit tím, na co dlouhodobě poukazují zprávy z BIS, možná jsme v personálních věcech měli postupovat razantněji, tím ale neříkám, že bych si to přál nebo že to budeme dělat.

Co by vaše vláda dělala, kdyby získala důvěru a vládla do řádných voleb? Měl jste priority, čeho jste chtěl dosáhnout a čeho jste se musel vzdát?

Popsali jsme v našem programovém prohlášení, co jsme chtěli dělat, jak se chovat, čeho dosáhnout. Vládli bychom stejně do řádných voleb v květnu, takže bychom obdobně jako dnes museli prosadit rozpočet, zachránit peníze z evropských fondů, připravit další programovací období a řešit nezaměstnanost v regionech. My to všechno vlastně děláme, jen víme, že na to nemáme tolik času. Možná i díky tomu to stíháme efektivněji.

Nekompromitovalo vaši vládu, že řada jejích členů kandidovala ve volbách za SPOZ, jak o tom někteří kritici spekulovali při jejím vzniku, a že se snažili využít svého postavení například rozesíláním zpráv týkajících se SPOZ a voleb do médií z ministerstva dopravy?

Kandidatura některých členů vlády byla jejich soukromým rozhodnutím. Chápal jsem, že chtěli využít svoje odborné znalosti a nabídnout je dál. Já v tom nikomu nebránil, právo kandidovat má každý občan a tak ho využili.

Překvapila vás nízká podpora SPOZ, když mnoha jejími krajskými lídry byli ministři vaší vlády? Nevnímáte to i jako určitý projev nedůvěry ve váš kabinet?

Neúspěch SPOZ není žádným projevem nedůvěry vládě, o tom se ve volbách nehlasovalo. Stejně tak to, že kandidovali členové mé vlády, nemělo na volby žádný vliv. Ukázalo se, že na levici mají prostor tradiční strany, které byly sedm let v opozici. Do toho zasáhla celková nespokojenost občanů s politikou a dali důvěru především protestnímu hnutí Andreje Babiše. Klobouk dolů před tím, jak dokázal využít naštvanost lidí a přeměnit je v druhý nejlepší výsledek v těchto volbách.

Před volbami jste řekl, že očekáváte, že si zvolíme parlament, který bude poctivý, pracovitý a pokud možno stabilní a od něho se bude odvíjet stejná vláda. Co říkáte tomu, jak volby dopadly a hlavně jak se zkomplikovala situace kolem sestavování vlády kvůli krizi v ČSSD?

Ještě nemůžeme hodnotit, jak se nové složení Sněmovny projeví. Jsou na začátku a myslím, že by měli dostat čas, aby se předvedli. Uvidíme, jak rychle se jim podaří dohodnout se na vedení Poslanecké sněmovny, rozdělení výborů... Občas i takové drobnosti, jako zasedací pořádek nebo kde bude mít kdo kancelář, rozhodují. To bývají mnohdy ještě větší boje než o program. Ale nechme je, ať se předvedou. Se zájmem to budu sledovat.

Nebojíte se, že vaše vláda v demisi bude u moci možná ještě několik měsíců a země bude mít rozpočtové provizorium?

Kdybychom žili ve vyspělém státě, už by se budoucí koalice scházela a každý den bychom viděli jasný posun k dohodě o budoucí vládě a po ustavení nové Sněmovny bychom jako první vyřešili rozpočet. Protože je náš demokratický systém stále relativně mladý, budeme spíš sledovat týdny a týdny dohadů s nejasným cílem a pak zbytečné dohady nad jednotkami miliard ve vládou schváleném rozpočtu. Sám bych si ale přál, aby se dohodli rychle. Nicméně jsme připraveni dál sloužit, dokud bude potřeba. Takže počítáme i s bojem o prosazení rozpočtu. Pokud chtějí nově zvolení poslanci rovnou vrhnout zemi do rozpočtového provizoria, bude to jejich odpovědnost.

A teď trochu osobní otázka: těšíte se, až budete moci předat vládnutí novému kabinetu a že budete jmenován do České bankovní rady České národní banky?

Vždycky jsem pracoval v každé práci naplno a pracuji i teď, i když je po volbách. Dokud nebude jasno o nové vládě, musí všichni ministři, jak se říká, jet na plný plyn. A já jdu příkladem, takže nepřemýšlím nad tím, abych už byl v České národní bance. To bude záležet na panu prezidentovi, jestli bude jeho nabídka, abych byl členem bankovní rady, trvat. Rád takovou nabídku přijmu. Není to teď ale aktuální otázka. Zeptejte se mě, až budu předávat úřad vlády novému premiérovi.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…