Premiérova pětitisícovka. Vyhozená zbytečně, myslí si Krása. Ukázal, proč nepomůže

06.05.2022 13:17 | Rozhovor

„Problém je v tom, že ohrožených domácností je možná 30 procent. Je tu obrovský rozdíl mezi tím, kdo je v nejisté ekonomické situaci a kdo dosahuje na pomoc od státu,“ myslí si předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása o snaze vlády Petra Fialy ulehčit rodinám s dětmi při zvládání velké vlny zdražování. Podle sociální experta Trikolory kabinet bohužel nechce jít cestou snižování daní a dobře ví proč. „Zvyšování cen totiž zvyšuje daňové příjmy do státní pokladny. Řekl bych, že jde o velkou politiku, než o pomoc občanům. Hraje se o výši deficitu,“ je přesvědčený Krása, který „Fialovu pětitisícovku“ považuje za velký omyl i z hlediska administrativního.

Premiérova pětitisícovka. Vyhozená zbytečně, myslí si Krása. Ukázal, proč nepomůže
Foto: archiv V. Krása
Popisek: Václav Krása

Jak vnímáte rozhodnutí vlády přispět každé rodině s příjmem do ?milionu korun částkou 5000 korun na každé dítě? Je to podle vás dostatečné forma pomoci rodinám s dětmi? 

Jedná se o zcela zbytečné vyhazování peněz, které vůbec neřeší situaci rodin, jež se, vlivem enormního zdražování cen energií, pohonných hmot a všech základních potřeb, dostaly do finanční tísně. Vláda místo toho, aby pracovala s daňovými bonusy a tím snížila náklady rodin, tak jde cestou nesmyslné jednorázové dávky. Je nezbytné využít daňové nástroje, jako je zvýšit slevu na dani z příjmů na člena rodiny, snížení DPH na energie a pohonné hmoty, snížení DPH na 5 procent u potravin, kromě alkoholu a tabákových výrobků a konečně výrazněji snížit spotřební daň u pohonných hmot. Tento mix daňový bonusů by se významně projevil na snížení výdajů rodin. Touto cestou však vláda nechce jít, protože zvyšování cen zvyšuje daňové příjmy do státní pokladny. Řekl bych, že jde o velkou politiku, než o pomoc občanům. Hraje se o výši deficitu. Vláda by si však měla uvědomit, že občanům bude zcela jedno, jaký bude deficit rozpočtu, když nebudou moci uhradit svoje základní potřeby.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

23:59 Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Byl jedním z novinářů, kteří rozkryli aféru Twitter Files. Příběh o tom, jak polit…