Přestože má na Hradě spoustu kamarádíčků, je asi nejosamělejším prezidentem v naší historii. Babišův Komárek hodnotí Zemana ve funkci

14.08.2015 20:19

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Hlava státu vede podle poslance Martina Komárka (ANO) svůj osamělý boj: „Přestože má na Hradě spoustu kamarádíčků, je asi nejosamělejším prezidentem v naší historii,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Prezidenta pak pochválil za „kopernikánský obrat“: „Česká republika konečně vystupuje jako normální člen Evropské unie, a ne jako ječící nemluvně.“ A kdo by se v příští prezidentské volbě mohl Zemanovi postavit? „Pevně věřím, že uspěje protikandidát, kterého vybere ANO, pokud nepodpoří Zemana,“ říká Komárek.

Přestože má na Hradě spoustu kamarádíčků, je asi nejosamělejším prezidentem v naší historii. Babišův Komárek hodnotí Zemana ve funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

V květnu 2013 jste jako komentátor MF Dnes napsal o prezidentovi: „Je trochu jako Rocky, perfektní mlátička, která se vrací do ringu po několika letech, kdy trénoval jen lehce.“ K tomu jste také zmínil: „Problém je v tom, že uvízlý v minulosti nemůže sehrát historickou úlohu spasitele národa, kterou by mohl zvládnout.“ Jak se na pana prezidenta Zemana díváte dnes, v poločase jeho mandátu a coby poslanec?

Samozřejmě už si přesně nepamatuji, co jsem kdy napsal. Možná to přirovnání nebylo špatné, asi bych mnoho nezměnil. Možná bych k tomu přidal, že ačkoli má na Hradě spoustu kamarádíčků, je asi nejosamělejším prezidentem v naší historii.

Jak to myslíte?

Miloš Zeman nemá reálnou politickou podporu, nemá na politické scéně nikoho, o koho by se opřel. Vede svůj osamělý boj. V době, kdy vedl kampaň, si představoval úplně jiný způsob výkonu mandátu. Zřejmě se domníval, že bude de facto vládnout zemi, a dělal pro to všechno. Předpokládám, že si představoval vládu sociální demokracie vedenou Michalem Haškem v koalici se Zemanovci a s tichou podporou komunistů. Před volbami to byla reálná konstelace. Nakonec vládne ČSSD s ANO. Navíc jde o sociální demokracii, kterou Miloš Zeman nenávidí, protože hlavní slovo v ní mají lidé, jež on považuje za strůjce jeho pádu v prezidentském souboji s Václavem Klausem, a to jsou Sobotka a Zaorálek.

Miloš Zeman se snaží navázat dobré vztahy s ANO a Andrejem Babišem a myslím si, že se mu to daří. De facto ale do politiky nezasahuje. Vládne vláda, rozhoduje sněmovna, prezidentova role je, když to trošku přeženu, omezená na kladení věnců a pořádání party v Lánech. Zeman je člověk s pronikavým intelektem, který si situaci uvědomuje a ví, že je osamělý na politické scéně. Na druhou stranu ví, že má strašně moc vzdálených přátel, a to jsou jeho voliči. To není pražská kavárna, ale mlčící většina. Ví, že jeho voliči jsou lidé, kteří méně vydělávají a jsou i méně vzdělaní. Není to nic proti nim, jen sociologická charakteristika. Miloš Zeman ví, že hlasy těchto voličů mu pomohly na Hrad, snaží se s nimi komunikovat a myslím si, že to dělá velmi dobře.

Jak vnímáte vztahy mezi prezidentem a novináři?

Zeman stejně jako Klaus vede svou válku s novináři zcela vědomě. Je pro novináře terčem, ale také je pro ně vzácný. Dokázal vzbudit dojem své důležitosti, závažnosti i v době, kdy byl soukromníkem na Vysočině. To se podaří málokomu. Dnes novináře zaujmou celebrity, sportovci, ale aby to dokázal politik takovým způsobem jako Zeman, to chce velký fištrón, který Zeman má. 

Přečetla jsem si o vás, že jste prý největším hybatelem dění kolem veřejnoprávní televize. Tedy předpokládám, že byste rád viděl určité změny ve vysílání. Co si myslíte o výhradách prezidenta v souvislosti s Českou televizí?

Odpovím profesionálně, protože jako předseda mediálního výboru se nebudu nikdy vyslovovat k obsahu České televize. Myslím si, že to politikům nepřísluší a v mé funkci už vůbec ne. Myslím si, že politici by se neměli k obsahu televizního vysílání vyjadřovat.

Je dobře, že prezidentem se stal zrovna Zeman, a ne Karel Schwarzenberg? Co by dnes bylo v Česku jinak?

Zajímavá otázka. Jen od té doby, co nejsem novinářem, mám trochu od hypotéz odstup. Já jsem podporoval Karla Schwarzenberga z jediného důvodu, a sice proto, že otevírá dveře v zahraničí, má velikou váhu, zná se s hlavami států, umí se pohybovat na mezinárodní scéně. Pokud je hlavní role prezidenta reprezentovat stát, a to určitě je, pak Karel Schwarzenberg by ho reprezentoval velmi dobře a s až fanatickou snahou sloužit. V tomto smyslu bych řekl, že by byl lepší Karel Schwarzenberg.

Zeman se ale také vydal poměrně aktivně na pole zahraniční politiky. Kritizoval sankce proti Rusku, navštívil Moskvu a metropole dalších postsovětských států, rovněž jel do Číny. Jak hodnotíte jeho zahraniční politiku?

Vyjádřím se k tomu, ale nejdřív dvakrát, třikrát bych červeně podtrhl, že Miloš Zeman spolu s touto vládou udělal určitý kopernikánský obrat v naší politice k Evropské unii. Po době, kdy Klaus vystupoval euroskepticky až euronepřátelsky s použitím nehorázných lží, kdy mu pravicové vlády v tom do jisté míry přitakávaly, Česká republika konečně vystupuje jako normální člen Evropské unie, a ne jako ječící nemluvně, které dosud nepochopilo, jaká je jeho role na mezinárodní scéně. To je nejdůležitější krok Miloše Zemana v mezinárodní politice. Co se týká jeho vztahu k Rusku a Číně, řekl bych, že je vynikající ekonom a ví, že Česká republika potřebuje nové trhy, a ví, že jak ruský, tak čínský trh jsou pro nás nesmírně zajímavé, a snaží se nám je otevřít. 

Jak se projevily na popularitě pana prezidenta kontroverzní situace jako rozhlasové vystoupení v souvislosti s Pussy Riot, výroky o zdravotně postižených či slova, že 17. listopadu nešlo o masakr?

Miloš Zeman kromě toho, že je založením provokatér, používá silných výroků právě proto, aby upoutal pozornost na sebe a na svůj prezidentský úřad ve chvíli, kdy jeho politická role není až tak veliká. Druhá věc je, že to určitě někdy přežene. V případě znalostí angličtiny, co se týká překladu slova pussy a jeho výslovnosti, prokázal velkou nekvalifikovanost a měl by se do jisté míry dovzdělat. Ale to jen tak na okraj. Myslím si, že Miloš Zeman komunikuje se svými voliči, kteří jsou velmi skeptičtí k oficiálním verzím mezinárodních událostí, tak jak je podávají média, jež jsou blíže k chápání Ruska a prezidenta Putina, než jsou naše mediální elity.

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu?

Podle mě je zajímavé spíš to, zda se chce Miloš Zeman ucházet o zvolení podruhé, a já si myslím, že ano. Právě jeho výroky, snaha upoutat pozornost jako silná vůdčí osoba o tom svědčí. Možná si nechává ještě čas na rozmyšlenou a rozhodne se podle toho, jak mu bude sloužit zdraví. Snad si nakonec neřekne, že na Vysočině je to hezčí než v Lánech. Já bych řekl, že je. Určitě si ale nechává otevřená vrátka pro možnost kandidovat podruhé. Byl by velmi silný kandidát a určitě by všechno své snažení ve druhé půli podřídil úspěchu ve volbách.

Jací kandidáti by se proti němu mohli postavit a uspět?

Pevně věřím, že uspěje protikandidát, kterého vybere ANO, pokud nepodpoří Zemana.

Kdy se tím budete zabývat?

Rozhodně až po krajských volbách.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…