Převratný návrh Aleše Hušáka: Milion každému, kdo do třiceti pěti let přivede na svět tři děti

02.10.2016 10:01

ROZHOVOR „Ano, pro politiky nezajímavé téma při čtyřletém mandátu, protože nepřemýšlí o budoucnosti národa, ač o tom často žvaní. Pokud budu zvolen, stanu se v tomto případě hlasem národa, který nutně potřebuje nové občany. Je to stejně důležité, jako můj jiný návrh na zavedení minimálního starobního důchodu ve výši 15 000 korun těm, kdo pracovali a nebrali jenom sociální dávky. Mohl jsem si vybrat možná atraktivnější téma, mně se ale zdá, že tohle jsou témata životní. Připomínám tím jednu parlamentní stranu, která často hovoří o rodině, ale neudělala pro ni vůbec nic," soudí senátní kandidát Hušák.

Převratný návrh Aleše Hušáka: Milion každému, kdo do třiceti pěti let přivede na svět tři děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleš Hušák

V jednom nedávném rozhovoru jste prohlásil, že Vaše programová témata ostatní strany vykrádají. Co máte konkrétně na mysli? Jaká témata a jaké strany?
 
Možná je to jen dojem nebo jsem se trefil do témat, které už dlouho bublaly pod povrchem, a objevily se ve stejnou dobu, kdy jsem je popsal. Nebo je to fakt jenom náhoda. Když jsem dával dohromady volební program, pečlivě jsem vybíral témata, která nikdo neřešil a přitom se přímo nabízela k pojmenování a veřejné diskuzi. Jako příklad připomínám mnou otevřené téma cyklistiky. Najednou se i na stránkách webů, které lze vnímat jako praporečníky zelených aktivit, objevují názory mnoha lidí, a to i z vládnoucích politických stran, že je nutné se cyklistikou zabývat, že dochází ke zvyšování agresivity této sociální skupiny, a k nerespektování dopravních předpisů. Druhým příkladem je mnou odmítaná politická korektnost, kdy mám pocit, že snad už i totemy politické korektnosti, do kterých jsem nedávno počítal i poslance TOP09, začínají říkat, že jsme to s politickou korektností přehnali a že nám brání vidět věci reálně. No a mnou kritizované zavedení modrých zón, na které jsem poukázal jako první, je teď hitem všech kandidátů, mimo těch, kteří se o ně ve svých funkcích zastupitelů zasloužili.
 
 
Chcete omezovat jízdu cyklistů po Praze a dát mladým rodinám na začátek milion. To se určitě setká s kladným ohlasem automobilistů a mladých lidí. Jak to ale chcete dokázat?
 
Je nutné být přesný. Já nechci omezovat jízdu cyklistů po Praze, já chci prosadit, aby cyklisté jezdili tam, kde jsou cyklostezky, a aby bylo přijato rozhodnutí, na které dopravní tepny v Praze nebudou mít přístup tak jako tak. Byl jsem otřesen nedávnou návštěvou v Hamburku, kde dnes na chodnících vládnou cyklisté, a máte strach, že Vám ublíží. Prosazení této agendy, stejně jako podporu mladých lidí v tom, aby měli děti, lze v pozici senátora dokázat jediným způsobem. Pojmenovat problémy, což už jsem udělal svým volebním programem, napsat příslušné návrhy zákonů, nabídnout je k projednání Parlamentu a obrazně řečeno řvát a řvát. Víte, cyklisté jsou mediálně vděčným tématem, které otevírá zájem médií, já si ale myslím, že ten milion korun každému, kdo za určitých podmínek přivede do třiceti pěti let na svět tři děti, je zdaleka důležitější. Ano, pro politiky nezajímavé téma při čtyřletém mandátu, protože nepřemýšlí o budoucnosti národa, ač o tom často žvaní. Pokud budu zvolen, stanu se v tomto případě hlasem národa, který nutně potřebuje nové občany. Je to stejně důležité, jako můj jiný návrh na zavedení minimálního starobního důchodu ve výši 15 000 korun těm, kdo pracovali a nebrali jenom sociální dávky. Mohl jsem si vybrat možná atraktivnější téma, mně se ale zdá, že tohle jsou témata životní. Připomínám tím jednu parlamentní stranu, která často hovoří o rodině, ale neudělala pro ni vůbec nic. Důležitější pro ni byly zájmy prelátů. Pro tento druhý cíl v případě, že mi bude dána šance, použiju veškeré legislativní prostředky, které se budou nabízet.
 
Vracíte se ve své kampani za zvolení do Senátu k událostem kolem konce Sazky?
 
Nevracím, pokud se na to někdo nezeptá. Na stranu druhou to téma pro mě je, a začínám touto kampaní boj za to, abych ze sebe sundal psí hlavu, která je mi kvůli Sazce nasazována. Příběh to byl zcela jiný, odehrál se úplně jinak a mnoho informací, které byly kolem celého případu šířeny, byly a jsou nepravdivé povahy. Nebyl jsem kvůli Sazce trestně stíhán, i když se o to mnozí pokoušeli, všechna trestní oznámení byla odložena. Vyhrál jsem do dnešního dne všechny soudy, které jsou se Sazkou spojené. A na mých webových stránkách a i v připravované knize zakrátko začnu celý příběh popisovat, tentokrát z mého pohledu. Shodou okolností jsem jeden velmi důležitý moment prozradil díky šťastné náhodě na jedné veřejné debatě. I když mu asi nikdo nerozuměl, jsem rád, že zazněl, i když šlo o odborné téma. Ono to pak všechno do sebe zapadne jak v dobré detektivce. Upřímně řečeno, nemělo cenu se dříve o obhajobu pokoušet, musel kolem toho sednout zvířený prach. Pro tuto chvíli konstatuji, že jsem určitě pyšný na to, že se nám podařilo postavit O2 arénu, ze které má prospěch celý národ, a to i finančně. Nu a Sazka nezanikla také a prosperuje.
 
 
Jak se díváte na své protikandidáty, koho považujete za svého největšího soupeře?
 
Všechno jsou to ctihodné osobnosti s osobními životními příběhy. Každý zaslouží pozornosti, a docela mě mrzí, že jsme se potkali při této příležitosti. S mnohými z nich bych se chtěl potkat mimo volební boj, a slyšet jejich názory a debatovat s nimi. Nezlobte se na mě, že nebudu nikoho hodnotit ani vyzdvihovat. Zaprvé proto, že jsem zvyklý o lidech hovořit tehdy, pokud jsou přítomni, aby mohli na moje hodnocení reagovat. To je čestné a sportovní. Stejně tak toužím, aby to bylo opačně. Už bychom měli přestat s kádrováním, když jsou dotyčný nebo dotyčná nepřítomni. Obecně ale musím říci „nevolte je, volte mě“. Já jediný nezastupuji zájem žádné strany a budu Vaším hlasem v Senátu. Pokud budete volit reprezentanty stran, budete volit pouze razítko, které bude potvrzovat stranická rozhodnutí z Poslanecké sněmovny. V této chvíli potřebujeme Senát bez senátorů, kteří musí být vděčni straně, že jim zaplatila kampaň. Já si platím kampaň sám. Jestli někdo z mých ctihodných protikandidátů tvrdí, že je na straně, která ho nominovala, nezávislý, nemluví pravdu. Není to logicky možné.
 
Dříve jste nejen vy často mluvil o Senátu jako o zbytečné instituci. Změnil jste názor?
 
Nezměnil. A vzkazuji voličům, že názory neměním, pokud se nepřistihnu, že jsem se dopustil chyby. Senát je luxusní vozidlo pro pasažéry a drahé pro vlastníky. Má příliš málo kompetencí. Je signifikantní, že je plný starostů a dalších státních zaměstnanců. Je ale dobrým místem pro nezávislé osobnosti, které ho mohou využít jako místo, kde budou zlobit zatuchlé politické kluby a budou otevírat důležitá témata. Jak konkrétně, na to mám poměrně bohatou představivost.
 
Prožíváme podle některých politiků období nesvobody, neustálé zákazy, nařízení a příkazy ze strany státu. Jak se vám s tím žije?
 
Ano, podle některých politiků to tak vypadá. Já jich ale vidím velmi málo, kdo proti tomu bojují. Mám v kampani vlastní témata a chci se jich držet, ale být politickým komentátorem, tak se vyřádím. Je směšné, když válku proti oligarchovi vedou ti, kdo v zemi oligarchické skupiny zavedli a zastupují dodnes jejich zájmy. Je směšné, když upozorňují tito lidé na omezování svobod ze strany stávající vládní koalice, když za jejich vlády takových omezení vzniklo bezpočet a dodnes je nikdo neodstranil. Tím vůbec nehájím vládní koalici, která tupě kýve na evropská nařízení, která budou jednou historií popsána jako špatná a legrační. Bohužel, jak říkám, Parlament už dnes spíše připomíná zastupitelstvo Hradce Králové, než hrdý a samostatný Parlament. Mohu se umlátit smíchy (jako nekuřák), když tady někdo šermuje zákazy kouření s odůvodněním, že je to tak zvykem v mnoha zemích světa. Nemyslím si, že by vždy měla většina zemí světa pravdu. Příklady se nabízejí.
 
No a vrcholem jsou nové politické strany nebo hnutí, která volají po zachování svobod, aby na straně druhé navrhovaly jiná omezující opatření, vyhlášky a zákony, které část svobod odebírají. Já už jenom čekám na rozšíření trestního zákona, které zakáže kritizovat Evropskou unii a její představitele. Máme ostatně v zemi mnoho těch, kteří volají po zavření huby těm, kdo například namítají, že islám je neslučitelnou věcí s Listinou základních práv a svobod České republiky.
 
 
Pokud by byly volby úspěšné a Vy jste se senátorem stal, co byste udělal jako první? Kde si myslíte, že je nejvíce na Praze 6 potřeba něco změnit?
 
Za prvé bych se nejdříve vydal na zastupitelstvo Prahy 6, představil se jim, a pak je nazval severokorejskou bandou, protože nás, občany Prahy 6, nenávidí. To samé bych udělal na zasedání pražského zastupitelstva ze stejného důvodu. Protože to, co udělali s námi, občany, za pomoci jejich dopravních opatření (zužování silnic při absenci dopravního okruhu Prahy) a modrými zónami, svědčí o tom, že si nás neváží a jsou nekompetentní politicky do jednoho toho, kdo o tom hlasovali. Omlouvám se těm, kdo hlasovali proti. Málokdo z voličů totiž tuší, že tyto modré zóny jsou doprovázeny šmírováním, které nepatří do demokratické společnosti. Málokdo ví, že automobily jsou foceny a jejich snímky ukládány do databáze, kterou může využívat dle mého názoru kdokoli a může být zneužita. Jako senátor dám podnět na všechna „nádraží“, aby toto šmírování bylo ukončeno. To je právě ten boj za svobodu. Do dvou měsíců od svého zvolení navrhnu Senátu (a bude to má stálá agenda), aby do doby vybudování potřebné infrastruktury Česká republika odstoupila od všech mezinárodních smluv na ochranu životního prostředí, a navrhnu, aby ti, kdo pobírají důchod, byli osvobozeni od plateb veřejnoprávním médiím.
 
Praha bojuje s nedostatkem parkovacích míst. Přitom pod letenskou plání je dokončena stavba parkoviště pro stovky aut. Hledá se prý pomocí výběrového řízení provozovatel. Už rok. Proč to nikomu nevadí a nikdo proti tomu neprotestuje?
 
Nejenom pod Letenskou plání. I u křižovatky Prašný most. Jsem manažer, a proto tomu nerozumím. Neumím na to odpovědět a myslím si, že na to odpověď prostě není možná. Jak už jsem řekl výše, jsou nekompetentní, hloupí a neschopní. Nechápu, co je složitého na tom, zaměstnat lidi na provoz těchto garáží. Např. Dopravním podnikem. Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské. Jestliže neumí vyřešit tak pitomý problém, vznáší se nutně otázka, co budou dělat v případě vážných problémů. V dětství jsem četl knihu o Kocourkově. Nikdy jsem netušil, že se Kocourkova dožiji. Že to nikomu nevadí? A kdo o tom ví? Jenom žvaní a nic nedělají.
 
Co si myslíte o nápadu pražského magistrátu, že již tak komplikované dopravě na Praze 6 by mohlo pomoci uzavření jednoho z vjezdů do tunelu Blanka? Nedopadlo by to přesně naopak?
 
Jakkoli považuji minimálně jednu osobu na pražském magistrátu za slibotechnu (nechci ho jmenovat, když není přítomen), za tohle bych je nevinil. Byli v tomto případě pod tlakem starosty z Prahy 6, který ten nápad vymyslel. Proto jsem se také v jeho přítomnosti podivil, že hned po vyřknutí této věci nevyjela z Bohnic sanitka, a nebyla mu poskytnuta naléhavá lékařská péče. Každý člověk, jehož intelektuální potenciál dosahuje hranice normálnosti, tuší, že problém by se přesunul o pár stovek metrů jinam a nic by se nestalo. Když byla beseda s voliči v Písecké bráně, shodou okolností z nějakého důvodu byl v ten okamžik zavřen tunel Blanka. Byl to kolaps, jaký už jsem dlouho nezažil. Já jsem řešení pojmenoval jinak, ale tady použiji lepší slovní vyjádření mého ctihodného protikandidáta na výše zmíněné besedě: „K vyřešení problému by stačilo otevřít na přechodnou dobu Papírenskou“. Podobné řešení navrhuji na videu, které je umístěno už delší dobu na mých webových stránkách www.aleshusak.com. Vůbec je otázkou a velkým tématem, proč je Papírenská neprůjezdná. No ale, protože jsem pracoval pro český sport, tuším proč asi. Uzavření takové tepny město nikdy nemělo dovolit. Ale takové věci jsou tady normální, v té naší vesničce malé, střediskové.
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…