Prezident Zeman říká, čeho se pokrytci bojí. Někteří jeho odpůrci dělají ostudu nám všem, lituje senátorka Emmerová

11.08.2018 19:48

ROZHOVOR Do nových senátních voleb opět na Plzeňsku promluví Milada Emmerová. Oblíbená lékařka, docentka, jejíž motto je již léta „Chci léčit lidi i společnost“, vyjadřuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz spokojenost se současným stavem spoluvládnutí ANO a ČSSD. Vyvrací některé zákulisní povídání o exministru Milanu Chovancovi a přehnané obavy nemá ani z ODS. Co se týká prezidenta Zemana, zná jej velmi dlouho, váží se jej jako nadprůměrně inteligentního člověka a odsuzuje ty, kteří se jej snaží za každou cenu dehonestovat a tím dělají ostudu skutečně všem.

Prezident Zeman říká, čeho se pokrytci bojí. Někteří jeho odpůrci dělají ostudu nám všem, lituje senátorka Emmerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Milada Emmerová

Jak hodnotíte současnou vládu ANO a ČSSD? Je to sociální demokracii ku prospěchu?

Tuto vládu je zatím obtížné hodnotit, poněvadž uplynula krátká doba od jejích začátků. Osobně spoléhám na pana předsedu Hamáčka, který je velmi rozumný, tolerantní a konstruktivní. Navíc je schopen vést slušný a přitom racionální a rozhodný dialog s panem premiérem Babišem, respektive se všemi členy vlády. Jde o můj názor, ale teprve konkrétní skutky mi mohou dát za pravdu.

Hovoří se o tom, že letošní komunální volby budou v mimořádně ostrém hledáčku kmotrů. To aby změny byly minimální. Co říkáte na tento názor?

Bude velmi záležet na tom, jak silné jedince rozhodující politické strany postaví do čelných pozic svých kandidátek. V samotné Plzni má silné obsazení ODS, ale v některých ohledech i sociální demokracie, snad i KDU-ČSL. Při minulých komunálních volbách vše výrazně „zamíchalo“ hnutí ANO, ale nakonec ve vedení magistrátu neuspělo, zřejmě pro tehdy slabou politickou pozici.

Hovoří se o tom, že by exhejtman, exministr a nyní „jen“ poslanec Milan Chovanec mohl přespříští období řídit statutární město Plzeň z pozice primátora. Není už nyní jeho hlas více než slyšitelný, přičemž opozici, co se týká ČSSD, v regionu prakticky nemá...?

O vámi popisovaných situacích či záměrech nic nevím a nemyslím si, že jsou aktuální.

Vy samotná, co se týká senátních voleb, budete kandidovat na Rokycansku a utkáte se například se silným zákulisním hráčem Karpíškem z ODS, současným to starostou města Vejprnice. Očekáváte – a nejen z této strany – nějaké fauly? V rukavičkách se jistě bojovat nebude...

Ze žádného z kandidátů jiných politických stran nemám přehnané obavy. S kolegou Karpíškem se dobře znám a velmi často máme shodné či podobné názory na řešení různých konkrétních problémů ve zdravotně-sociálním výboru Plzeňského kraje. A to je pro mne směrodatné, jak se realizuje politika v praxi.

V politice rozhodně nejste nováčkem, už jako senátorka pracujete také hezkou řádku let. Jaké je vaše motto a motivace?

V politice pracuji opravdu řadu let a nasbírala jsem spoustu zkušeností, které vhodně doplnily ty, které mám v zásobě díky dlouholeté praxi zdravotníka. Od toho všeho se odvíjí i moje předvolební heslo: „Chci léčit lidi i společnost“. Jsem takřka v každodenním styku s lidmi a jsem ráda, když jim mohu jakkoliv pomáhat.

Neobáváte se malého zájmu v případném druhém kole senátních voleb, kdy přichází lidí poměrně poskrovnu? Má pak třeba patnáctiprocentní účast vlastně legitimitu?

Je potřeba občany vhodným způsobem upozorňovat, že vůbec  druhé kolo voleb existuje. Že svojí účastí v tomto druhém kole teprve mohou prosadit, koho už si předem vybrali. 

Miloš Zeman je z „podhradí“ opravdovým „Otloukánkem“, který se však rozhodně nedá. Jaký je váš vztah k hlavě státu a jakým to prošlo vývojem?

Miloše Zemana si vážím od samého začátku jeho působení v politice. Je velmi vzdělaný muž se širokým přehledem. Má odvahu říkat nahlas to, co si někteří pokrytci nechávají pod pokličkou. Někteří jeho odpůrci mají nevybíravé způsoby, jakým chtějí pana prezidenta dehonestovat. Sami však ukazují spíše na to, na jaké jsou kulturně-sociální úrovni oni a dělají tím ostudu nám všem.

Zdá se, že současný hejtman Bernard až tak za ČSSD, sportovní terminologií řečeno, nekope. Je to jen plzeňský svéráz, nebo něco hlubšího?

S hejtmanem Josefem Bernardem se znám delší dobu a neměla jsem s ním nikdy žádné spory. Zatím jsem na něho žádnou směrodatnou kritiku nezaznamenala…


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…