Prezident česko-izraelské obchodní komory Smutný: Izraelci jsou překvapeni německou politikou ohledně imigrantů

22.10.2015 18:52

ROZHOVOR Izraelci jsou překvapeni německou politikou, potvrdil prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný v souvislostí se současnou vlnou migrace, která trápí Evropu. „Ale to my jsme také. Předpokládají, že Evropa bude kontrolovat Schengenský prostor, aby hranice nebyla korsem,“ prohlásil Pavel Smutný v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Podnikatelé z obou zemí se sešli na česko-izraelském podnikatelském fóru o rozvoji spolupráce, kterého se zúčastnili také prezidenti obou zemí Miloš Zeman a Reuven Rivlin.

Prezident česko-izraelské obchodní komory Smutný: Izraelci jsou překvapeni německou politikou ohledně imigrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Izraelský prezident Re´uven Rivlin

Prezident Miloš Zeman po setkání s izraelským prezidentem prohlásil, že spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem je výborná, ale ekonomické vazby ještě pokulhávají. Příležitost vidí ve spolupráci na vyspělých technologiích. Souhlasíte s tímto názorem?

Návštěva izraelského prezidenta má několik superlativů. Je to návštěva, kdy do České republiky přijíždí poprvé izraelský prezident a je provázen silnou podnikatelskou delegací, v jejíž čele není nikdo menší než prezident svazu izraelského průmyslu. To znamená, že jsou tu významní představitelé izraelského průmyslu, tím se vyhovělo i přání našeho prezidenta, který opravdu významně prosazuje ekonomickou diplomacii, a to jak ve vztahu k Číně, tak ve vztahu k Izraeli. A my mu v tom velmi fandíme, protože se to ukazuje jako efektivní. S izraelskými podnikateli máme realistické bilaterální rozhovory, kdy se ukazuje, že s úrovní ekonomických vztahů není spokojena ani jedna strana, ani izraelský, ani český podnikatel, a že jsme připraveni s tím něco dál dělat. Obchodní obrat nás může na jednu stranu uspokojovat, ale myslíme si, že jsou ještě veliké možnosti rozvoje. Znovu jsme vyslechli poklonu českému strojírenství, které prakticky v Izraeli neexistuje, a zároveň nabídku kooperace IT oborů. Ministr průmyslu a obchodu Mládek bude příští jaro pozván do Izraele, aby vedl velkou skupinu podnikatelů a dalších lidí z hi-tech oborů. Vzniká tu opravdu reálná fronta pro zvýšení intenzity vzájemných kontaktů. My víme o Izraeli, že je dneska vedoucí technologická mocnost a šampion v aplikaci základní vědy na trh, ale ještě důležitější je, že Izrael začíná chápat Českou republiku jako důležitého člena Evropské unie, který na kontinentu může být silným spolupracovníkem ve všech věcech, které se týkají evropských exportů a evropské spolupráce Izraele. Do Evropy totiž míří třetina exportu izraelské ekonomiky.

Do České republiky s izraelským prezidentem přiletěla i silná podnikatelská delegace, proběhlo i společné podnikatelské fórum, které zahájili český a izraelský prezident. Došlo tu i k navázání užších vazeb mezi jednotlivými izraelskými a českými podnikateli nebo stále existují v této oblasti nějaké bariéry?

Určitě. Jsou tu pořád bariéry informační i psychologické. Předseda izraelské Unie průmyslu je v České republice poprvé v životě, je naprosto nadšen, takže věřím, že se podaří překonat nějaké neznalosti nebo resentimenty přetrvávající z minulosti. Teď potřebujeme lidi s vizí, potřebujeme kolem sebe koncentrovat podnikatele a vědce, kteří jsou schopni stavět odvážné projekty vzájemné kooperace. Pokud jde o obchod, ten bude pokračovat normálně, nemyslím, že dojde k něčemu oslnivému, protože se izraelští i naši podnikatelé už znají a spolupracují. Ale přejeme si společné projekty, přejeme si spolupracovat i v dalších oblastech. Takovým typickým projektem může být třeba dodávka úplně senzačního a neuvěřitelného tzv. železného chrámu, což je kupole protiraketového deštníku do České republiky ve spolupráci s českými firmami. A takových příkladů jistě najdeme víc.

Naše vztahy s Izraelem jsou nadstandardní, když si uvědomíme, že Izrael a Slovensko jsou jediné země, s jejichž vládami náš kabinet společně zasedá. Může díky těmto vztahům Česká republika být pro Izrael takovou vstupní branou do Evropy? I když celá třetina izraelského exportu jde do Evropy, ale pokud jde o vztahy, nedávno si brigádní generál a národní hrdina Izraele Kahaláni na návštěvě České republiky stěžoval, že řada evropských zemí se staví proti Izraeli. Můžeme pomoci ke zlepšení i politických a diplomatických vztahů Izraele a evropských zemí?

Myslím, že určitě ano. Ale mezinárodně už se mění mapa vztahů. Vidíme, co se děje, vidíme ohromné posuny v arabském světě, vidíme nové poměry v cenách surovin, vidíme Evropskou unii a její problémy, o nichž si myslíme, že se nás historicky netýkají. Mění se vztahy s Čínou, všichni se pokoušejí být s Čínou kamarádi, čili ten svět se mění a věci jsou komplikovanější. My chceme v Izraeli zlepšit tu dimenzi ekonomickou, protože ta politická je taková, že už nemůže být lepší. Potřebujeme ale už konečně společně začít pořádně kooperovat.

V Izraeli se v posledních pár týdnech zhoršila bezpečnostní situace, dochází k násilným útokům ze strany místních Arabů. Nemůže to negativně ovlivnit vzájemnou spolupráci, nemají čeští podnikatelé obavy ze situace v Izraeli, nepovažují ji za nestabilní a nejistou?

To jsou určitě vlny, které pověsti Izraele nepřispívají, média o tom referují jako o vážné věci. Ale tohle je pokřivený obraz Izraele, individuální vražedné útoky v ulicích nereprezentují realitu Izraele. To prostě není něco, čím sám Izrael žije. I když psychologicky určitě ano, protože jde o trvalé ohrožení. Ale je to moderní normální země, která se potýká s těmito problémy, ale je třeba je chápat jako typ kriminality. Nikomu to určitě není příjemné, je třeba, aby se v arabských čtvrtích omezil proud cizinců, ale jinak je to věc, která zase přejde. To není pro ekonomickou spolupráci nijak podstatné.

Mluvili jste s izraelskými podnikateli i o problému, který teď trápí Evropu asi nejvíc, a to je vlna migrace, především muslimských věřících do Evropské unie? Co si Izraelci myslí o této vlně a reakci Evropy na ni?

Je to určitě zajímavé téma. Oni jsou překvapeni německou politikou, ale to my jsme také. Předpokládají, že Evropa bude kontrolovat Schengenský prostor, aby hranice nebyla průchozím místem, korsem. Podstatné je, abychom sami našli nějaké řešení situace na místě, ale oni sami vědí nejlépe, jak je to složité. Jsou rádi, že je nějak stabilizovaný Egypt, přáli by si, aby byla stabilizována i Sýrie. Myslím, že v tomhle máme společné zájmy. Oni také mají v tomto směru nějaké know – how.

A právě proto, že mají s radikálním islamismem a terorismem bohaté zkušenosti, varovali nás před tím, jaké důsledky může obrovská vlna migrace přinést?

Moc ne. Berou to tak, že jsou tu na státní návštěvě, která probíhá ve sváteční atmosféře, jsou spíš přeplněni dojmy z české reality. Na tohle nezbývá čas.

A česká realita se jim líbí?

Je pro ně mnohem lepší než pro nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…