Prezident loterijního sdružení: Lepšího ježíška než daňové prázdniny si nelegálové nemohli přát

14.12.2015 22:49

ROZHOVOR Koalice donutila senátory k poslušnosti. Obce a města ztratí stovky milionů. Po prohibičních vyhláškách by obce musely mít 95% podíl z loterijní daně, aby byl naplněn vládní návrh. Fatálním omylem koalice je paralelní neřešení nelegálního hazardu. Říká pro PL prezident Spelosu Petr Vrzáň.

Prezident loterijního sdružení: Lepšího ježíška než daňové prázdniny si nelegálové nemohli přát
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

O Senátu je často slyšet, že jeho úloha roste. Členové horní komory si zakládají na tom, že opravují zmetky, které obdrží od poslanců. Nějak to nebylo při schvalování vládní novely o loteriích minulý týden vidět. Anebo ano?

Ano, vyjdeme-li ze statistiky hlasování, Senát pouze duplikoval sněmovnu. Jinými slovy, koalice zřejmě donutila senátory v koaličních barvách vyslyšet apel ministra Babiše.

Kromě senátorů ODS nikdo pochybnosti o novele na plénu nepřednesl. Jak to chápat?

Jako vnější projev stavu, kdy jsem-li senátorem v koaličních barvách, jedinou pravdu definuje koalice a já již nemusím o ničem přemýšlet. Je smutné v této souvislosti pozorovat senátní doktory medicíny, jak nepodpoří transfer 1% odvodu na prevenci a léčbu závislostí. Jak vládní záměr zlomí i jasně predikovatelné očekávání...

Jak byste okomentoval povýšeneckou závěrečnou řeč ministra financí Andreje Babiše těsně před hlasováním?

Především bych hodnotil faktickou stránku věci. A ta byla zcela zavádějící. Např. ministr tvrdil, že novela obcím přinese 200 mil. Kč, zatímco v důvodové zprávě je napsáno 62 mil. Kč. A nenašel se nikdo, kdo by na to poukázal. A to už nemluvím o pravdě, která je jasná a říká, že obce ztratí stovky milionů. 

Čím především utrpí obce touto novelou?

Utrpí fiskálně, protože zákonodárci jim snížili podíl z 80 % na 63 % z výnosu loterijní daně. Návrh sice Ministerstvo financí předložilo jako vybilancovaný, tak aby netratily nic, nevzalo však v úvahu stav regulace ve městech. Tedy existenci především prohibičních vyhlášek. Aby byla naplněna důvodová zpráva, poměr ve prospěch obcí by musel vzrůst na 95 % podílu z loterijní daně.

Odpůrci novely opakovaně upozorňují na to, že až vejde prvního ledna příštího roku v platnost, nelegální hazard zaplaví zemi. Dokážete odhadnout, jaké tempo tento proces příštím roce bude mít?

Ano, zdanění je ve svém úhrnu skokové a enormní. Lze očekávat, že provoz legálních zařízení přestane být rentabilní a určité provozovny budou samy ze strany provozovatelů zrušeny. A na jejich místo nastoupí nelegální provozovatelé, kteří neplatí daně žádné a jejich činnost je vysoce profitabilní. To stát podporuje a zákonodárci koaliční většinou schválili. Lepšího ježíška než daňové prázdniny si nelegálové nemohli přát. A ptáte-li se na tempo, tak velmi dynamické, protože nelegálové mají dobře zorganizovanou provozní síť, takže uprázdněné provozy rychle zjišťují a vybaví svými nejenom kvízomaty.
 
Ve sněmovně už byl načten první návrh toho tzv. velkého zákona o loteriích, který podle vládní koalice má začít platit od roku 2017. Jak ho ovlivní právě schválená daňová loterijní novela?

Nijak, jde pouze o legislativní mezipaskvil, který má mít životnost pouhých 365 dní. Důležité pro legální trh bude, jaká bude podoba nové právní úpravy a kdy začne platit. Samo ministerstvo říká, že to bude rok 2017 v případě, že vše dobře půjde. Takže to není vůbec jisté, a dojde-li k prodlení, nelegálním provozovatelům se zase prodlouží daňové prázdniny. Proto je fatálním omylem této koalice, že nezačala řešit paralelně podnikající nelegální trh. Ale to už zase házíme hrách na zeď. Jako již mnohokrát.   

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…