Prezident o komunistech ve vládě: Třeba se transformují na radikální levici

24.08.2013 7:45

ROZHOVOR Komunisté by nyní měli projít čtyřletou mezifází, kdy budou tolerovat menšinovou vládu ČSSD a posléze by se mohli transformovat v radikální levici, která je v západoevropských zemích běžná. Sdělil to ParlamentnímListům.cz prezident Miloš Zeman a ohradil se proti obvinění z toho, že pomáhá uchopit politickou moc bývalým komunistickým strukturám.

Prezident o komunistech ve vládě: Třeba se transformují na radikální levici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sám Zeman bude do fondu přispívat zhruba třetinou prezidentského platu

Mnohé zahraniční deníky si všímají toho, že by se u nás k moci mohli dostat komunisté. Mohlo by to tak dopadnout?

V rozhovoru pro Haló noviny jsem vyjádřil svůj subjektivní názor, že by komunisté měli projít čtyřletou mezifází, kdy by tolerovali, nikoliv podporovali, menšinovou vládu ČSSD. A co bude pak, to se uvidí. Třeba už nebudou klást květiny k hrobu masového vraha Klementa Gottwalda a třeba se transformují na radikální levici, která je v západoevropských zemích běžná. To ale záleží na nich a ne na mně.

Nicméně ČSSD tady již několikrát vládla s tichou podporou KSČM. Dokážete si představit komunisty ve vládě?

Má fantazie je naprosto neomezená. Francois Mitterrand jmenoval do vlády tři komunistické ministry. Před tím měli ve Francii komunisté dvacet procent, a když odešli, měli tři procenta, možná i kvůli činnosti těchto ministrů.

Česko je postkomunistickou zemí. Nebojíte se, že by se v budoucnosti mohly voličské preference přesunout ke krajní levici?

Nebezpečí hodnotím podle reálné váhy jakékoliv politické strany. A pokud jde o komunisty Miroslava Štěpána, tak jejich podpora v minulých volbách byla velmi malá. Nestojí za to zabývat se stranou, která má tak mizivou podporu. Podobně nestojí za to zabývat se Jiřím Paroubkem a jeho stranou LEV 21. Latiníci měli krásné přísloví. Minima non curat praetor, tedy Prétor se nezabývá maličkostmi. Takže se zabývejme stranami, které jsou reálným rizikem, a třeba Dělnická strana sociální spravedlnosti se pohybuje kolem dvou procent, což je mnohem větší riziko než "štěpánovci".

Na scéně se nicméně objevily i nové strany jako ANO 2011 anebo hnutí Úsvit přímé demokracie. Myslíte si, že nenastane okamžik, kdy si jejich předsedy pozvete k poradě na Hrad?

Záleží na tom, jestli budou úspěšní ve volbách. Zval jsem pravidelně na Hrad buď předsedy parlamentních stran anebo předsedy jejich poslaneckých či senátních klubů. To pokládám v politice za normální.

Četl jsem několik článků o tom, že jste v pořadí Havel, Klaus a vy umožnili uchopení hospodářské moci v zemi bývalým komunistickým papalášům, aby byli připraveni na budoucí uchopení i politické moci a tato fáze nyní začíná. Co si o takovýchto scénářích myslíte?

Je to konspirativní teorie jako každá jiná a já jsem milovník konspirativních teorií. Za zcela nejpitomější pokládám teorii, že Američané nepřistáli na Měsíci, ale vše si nafilmovali v Hollywoodu, a teorie, kterou mi nyní předkládáte, je zhruba na stejné úrovni kvality.

Ostatně jedním ze scénáristů je Čestmír Hofhanzl. Ve své knize Velkolepé padoušství 90. let napsal, že váš legendární kritický článek z Technického magazínu původně napsali Tomáš Ježek a Pavel Kysilka. Co vy na to?

Samozřejmě, že to není pravda. Tomáše Ježka jsem znal dlouhou dobu a ten naopak na tento článek napsal pozitivní recenzi. A Pavla Kysilku, tedy asi dnešního šéfa České spořitelny, tak toho jsem tehdy vůbec neznal. Ostatně o tomto nesmyslu slyším poprvé. Mimochodem Čestmír Hofhanzl byl dost neúspěšný politik, co působil v Parlamentu poměrně dlouho. Nikdy nic neprosadil a je celkem obvyklou tradicí neúspěšných politiků, že pomlouvají své úspěšnější kolegy. Nihil novum sub sole, tedy nic nového pod sluncem.

S prezidentem Milošem Zemanem můžete komunikovat prostřednictvím jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Zeptejte se na to, co Vás zajímá:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…