Prezident průmyslníků o Babišovi a tripartitě, zásluhách Zemana a dopadech protiruských sankcí na nás

02.01.2015 21:30

ROZHOVOR Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák chválí prezidenta, vládu a ministra financí Andreje Babiše. Žádný z předchozích prezidentů a premiérů podle něj neudělal pro naši zemi v zahraničí tolik jako Miloš Zeman, byznysmen a ministr financí Andrej Babiš je špička mezi politiky a díky vládě funguje tripartita jako nikdy za posledních dvacet pět let. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také radost, že se daří i české ekonomice.

Prezident průmyslníků o Babišovi a tripartitě, zásluhách Zemana a dopadech protiruských sankcí na nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Jak podle Vás pracuje současná vláda? Je její politika vůči podnikatelům lepší, než byla politika kabinetu Petra Nečase?

Musím říci, že tahle vláda má opravdu chuť komunikovat a spolupracovat. Důkazem je tripartita, která funguje jako nikdy za posledních pětadvacet let. Je každý měsíc, má jasná pravidla, dokonce bych řekl precizní pravidla. To například znamená, že není-li přítomen ministr k určitému tématu, tak to téma neprojednáváme a cítíme-li, že nějaký materiál je špatný, vracíme ho, čili profesionalita se zlepšila. A tripartita neřeší jenom sociální věci, ale hlavně věci ekonomické. Co se týče výsledku práce této vlády, zatím jsou to jen starty, protože vláda je u moci necelý rok, takže nějaké výrazné dopady na ekonomiku nejsou, to určitě ne. Co se týče dopadů na podnikatelské prostředí, zatím je řada věcí rozpracovaná u ministra financí, případně jiných ministrů. Mám na mysli třeba zlepšení výběru daní, zlepšení podnikatelského prostředí a další. Ten efekt tedy zatím vidět není, je to všechno teprve v přípravných fázích.

Kdy by podle Vás mohla tato zatím rozpracovaná opatření přinést první výsledky?

První výsledky by měly vypadnout v druhém pololetí z toho akčního plánu vlády pro podporu růstu a zaměstnanosti, tripartita je partnerem a hlavním kontrolním orgánem. Tam jsou uvedeny některé věci týkající se jak státní byrokracie, tak podpory průmyslu, informační a komunikační technologie, podpory exportu a hlavně podpora vzdělanosti. Myslím, že ve druhém pololetí už můžeme začít hodnotit některé kroky.

Odborníci i politici varovali v souvislosti se vstupem Andreje Babiše do exekutivy před kumulací jeho moci. Jak se na to díváte, když se ukazuje, že jeho firma Agrofert získává kromě významných dotací i obrovské státní zakázky, naposledy miliardovou zakázku od Lesů České republiky?

Je potřeba říci, že Andrej Babiš je úplná špička mezi těmi politiky, kteří jsou dneska v Poslanecké sněmovně. Těžko se mu někdo vyrovná, je o dva, tři kroky před ostatními. To je fakt. Druhý fakt je, že Česká republika asi „neuznává“ nějaké hodnocení řešení střetu zájmů. V severských zemích nebo ve „starých“ demokraciích by se to asi hodnotilo jinak. Za byznys to nechci komentovat, není–li zájem ani ze strany vládních nebo poslaneckých reprezentací, nemám důvod ani za podnikatelskou sféru. Navíc Babiš je jeden z nás, je to druhý nejbohatší muž země, v podnikání je úspěšný. Jestli chce udělat pořádek i v politice a převyšuje ostatní, tak je to pro nás dobrá zpráva.

Takže mu důvěřujete, že nezneužije své moci a že bude pracovat ve prospěch České republiky a jejích občanů?

Já osobně ano, má sice zvláštní způsoby jednání, myslím, že některé věci by mohl dělat jinak, ale je to jeho zodpovědnost. Já na jeho místě bych si třeba zřídil ve své straně odborné týmy například pro dopravu a dopravní infrastrukturu, protože to chybělo odvolanému ministrovi Prachařovi. Ale to je jeho věc, on si to musí řešit. Já odpovídám za byznys, on za politiku.

Vy máte také vlastní firmu. Neuvažoval jste, že byste také šel do politiky, jako to udělal Andrej Babiš?

Já jsem už v 90. letech měl od ministra Karla Dyby nabídku, abych byl prvním náměstkem na jeho ministerstvu, a pak i další. Tenkrát jsem řekl a dnes znovu opakuji, že nikdy do politiky nevstoupím.

Vy máte velmi dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. Jak hodnotíte jeho roli při otevírání dveří českým podnikatelům v zahraničí?

Myslím, že to je jedna z jeho naprosto nejúspěšnějších karet. Asi třicet vybraných podnikatelů jsme s ním teď měli večeři a já jsem tam ocenil, že zvlášť poslední cesty do Číny, Kazachstánu, Tádžikistánu a předtím do Francie opravdu byznysu prospívají. Pan prezident venku reprezentuje mimořádně dobře a prakticky při každých vrcholových jednání má ode mne podklady, co bychom rádi, aby v navštívených zemích sdělil, v tom je jeho přínos mimořádný. Žádný z předchozích prezidentů, ani premiérů takový přínos zemi nepřinášel.

Ale některé výroky a chování prezidenta vyvolaly velkou kritiku a při oslavách 25. výročí listopadu 1989 i ostré protesty, dokonce jeho podpora v průzkumech spadla o několik desítek procent. Jak se díváte na tuto stránku hlavy státu?

Znáte pana prezidenta. Je svůj, některé věci řeší sám bez ohledu na poradce a týmy. Je to jeho odpovědnost. Zřejmě v něm byla nashromážděna řada problémů a ty výroky šly ven asi z toho rozpoložení. Ale já to nehodnotím. Odpovídám panu prezidentovi jako poradce za průmysl, dopravu a stavebnictví a s námi takové věci v Lánech v žádném případě neřeší.

Uvítal byste, kdyby v příštím volebním období znovu kandidoval? Podpořil byste osobně jeho kandidaturu?

To je ještě hodně daleko, rozhodne jeho zdravotní stav.

Souhlasíte v současné době s prezidentovou kritikou sankcí proti Rusku? Po anexi Krymu jste se za sankce Evropské unie postavil.

Podle mne dnes, kdy se situace zklidňuje, sankce ztrácejí smysl. Samozřejmě je to prvotní zájem amerického prezidenta Obamy, který je doma neúspěšný, tak se snaží extrémně řešit věci v zahraničí. Ty finanční sankce způsobují Rusku obrovské problémy, proto mne překvapilo, že prezident Putin ve svém vystoupení své zemi žádný recept nedal, i když se v ní „chová jako car“. Už ve druhé fázi sankcí měly některé země jako Česká republika, ale třeba i Maďarsko zásadní připomínky, my jsme bojovali za stroje a zařízení dvojího užití a byli jsme v Bruselu úspěšní. Opravdu to byznysu neprospívá. Já tvrdím, že jestli opustíme ruský trh, a doufám, že ne, protože tam nejezdí hlavní političtí činitelé, ale ostatní ano bez problémů, velkou výhodou je, že tam mohou jezdit páni hejtmani v čele se šéfem hejtmanů Michalem Haškem, takže bychom ty vztahy neměli bourat, protože naše místo okamžitě obsadí asijské země, Čína, Korea a vyspělé západní země včetně Spojených států přes jiné země. Bohužel takový je život, taková je politika a byznys.

Jak se na česko-ruských obchodních vztazích teď projeví pád rublu a s tím spojené problémy ruské ekonomiky? Nepoškodí to i české podnikatele, kteří do Ruska vyvážejí?

My máme svolanou schůzku krizového štábu k Rusku, bude tam i ministr průmyslu a obchodu a budeme se o tom bavit. Pro nás není největší ohrožení ani tak ztráta trhu, to jsme schopni si ohlídat, ale především schopnost placení ruských partnerů kvůli ztrátě hodnoty rublu, protože oslabení o padesát procent už přináší velké dopady.

Česká exportní banka vzhledem k situaci na ruském trhu minulý týden dokonce pozastavila úvěrování vývozů do této země.

Takové prohlášení vydala, ale ona musí zhodnotit případ od případu, protože to se nedá podceňovat.

Ale nemůže mít na některé firmy, které vyvážejí do Ruska, propad rublu negativní dopad?

Samozřejmě. Záleží, v jaké oblasti, v jakém byznysu to je, jak jsou podepsány smlouvy, jestli jsou v dolarech, eurech nebo rublech. A záleží hodně i na tom, jaké jsou tam garance, což je nejdůležitější.

Česká republika se v letošním roce dostala z hospodářské recese. Jste optimista, že tento příznivý trend bude pokračovat i v příštím roce navzdory těmto vnějším okolnostem?

Co se týče letošního roku, jsem velice spokojen, protože se potvrdilo, že se průmyslu, některým odvětvím a oborům a návazně exportu mimořádně daří. Ten vývoj ekonomiky není zásluha ani politiků, a už vůbec ne zásahů České národní banky, je to opravdu vývoj ekonomiky v řadě odvětví a oborů, kde se nám daří a z toho mám velkou radost. Pro příští rok, já jsem měl vždycky pozitivní myšlení, jsem optimista, je zaděláno na velmi úspěšný rok. Samozřejmě, může se stát, že ruská krize, zvláště finanční dopady s Ruskem zatřepou, navíc samozřejmě ruská ekonomika ztrácí obrovské prostředky, protože Putin postavil rozpočet na nějakých devadesáti dolarech za barel ropy a ono je to úplně jinak. Takže ruská ekonomika nám může dělat nějaké drobné problémy. Ale je třeba si uvědomit, že my jsme 80 procenty exportu orientováni na Evropskou unii, a chci být optimista, že Německo nespadne do větších problémů, druhá – francouzská - ekonomika se snad také probudí, a to je pro nás rozhodující. Náš export do Ruska dělá necelá čtyři procenta objemu, takže to by nemělo na naši ekonomiku tak dramaticky působit.

Ale Německo, na kterém je náš export hodně závislý, je na Rusko navázáno mnohem víc, takže když bude mít problémy, nemohou se oklikou dostat i k nám?

Přes Německo to může být problém, protože třetina našeho exportu jde do Německa. A z toho velká část může být reexport dál. Navíc pokles exportu z Německa do Ruska je patnáct procent, u nás jen asi pět procent. Je to otazník, já to nezpochybňuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…