Prezidentský kandidát Kulhánek: Orientace Zemana na východ je více než zřejmá. Musí reprezentovat většinový názor národa, což se neděje

26.08.2017 13:15

ROZHOVOR „Trestně stíhaný člověk nemůže být předsedou vlády, a to ani v případě, kdy je obviněn neoprávněně, jednak se pak nemůže plně soustředit na hodnotný výkon svojí funkce a navíc ten dopad v zahraničí by byl potom velmi negativní,“ říká další z prezidentských kandidátů, Vratislav Kulhánek, který řadu let působil na vrcholových manažerských postech ve firmě Bosch či Škoda Auto, k současné kauze Čapí hnízdo. Ke kritice živnostníků ze strany špiček ČSSD pak ještě dodává: „Politici možná mají zafixováno něco z minulých let, kdy u nás vzkvétal schwarz systém, ale nyní už je to přece jen jinak a 99 procent živnostníků se živí poctivě a nezaslouží si odsouzení. Pánové z ČSSD by si měli dávat lepší pozor na svá prohlášení.“

Prezidentský kandidát Kulhánek: Orientace Zemana na východ je více než zřejmá. Musí reprezentovat většinový názor národa, což se neděje
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Lídr sociálních demokratů Luboš Zaorálek se před časem tvrdě pustil do českých podnikatelů. Uvedl například, že je darebáctví platit svým zaměstnancům minimální či podobnou mzdu a že takový člověk by raději neměl vůbec podnikat, protože to republice stejně nic nepřinese. Lze s takovým názorem souhlasit?   

Pan Zaorálek by si měl především zkusit podnikání a potom by mohl mluvit o nějakém darebáctví. Byl bych zvědavý, kolik peněz by lidem platil on sám. Taková prohlášení ze strany politiků se mi vůbec nelíbí. Na druhou stranu lidé v Česku by měli brát víc, protože produktivita i kvalita jejich práce si nezadají s tím, co dnes funguje ve většině evropských zemí. Nicméně si myslím, že minimální mzdu bere u nás jen zanedbatelné procento lidí, takže výše tohoto příjmu není pro mne hlavním tématem.

Názory ekonomů se na Zaorálkovo prohlášení poněkud liší. Zatímco jedni ho za něj kritizují a tvrdí, že tím pobídne podnikatele, aby se rozhodli pro větší automatizaci a robotizaci práce, což vyvolá větší nezaměstnanost, druzí v tom nevidí problém, jelikož na trhu práce je nedostatek lidí a zaměstnavatelé prý budou sami nuceni zvyšovat mzdy. Ke kterému názoru byste se spíše přiklonil?

Větší robotizace a automatizace je jistě zajímavá věc, ale je to záležitost nákladná a roboti zatím všude nenahrazují lidskou přizpůsobivost. V řadě profesí ještě nedokážou zastoupit lidský faktor, umělá inteligence přece není trendem několika nejbližších let. Takže toho bych se nebál a navíc opravdu teď na trhu práce chybí dost zaměstnanců. Trochu složitější bude rozjezd koncepce průmyslu (Industrie) 4.0 v Německu, který se nás také dotkne. Ale na druhou stranu, kdo by pak kupoval všechny ty výrobky z plně automatizovaných provozů, kdyby armáda nezaměstnaných na ně už neměla peníze. Domnívám se, že i tento problém se vyřeší.

V současné době, kdy ekonomika velmi dobře funguje, je vhodná atmosféra k tomu, aby se lidem přidávalo, než se ten hospodářský cyklus znovu otočí. Potom, kdy už bude pracovních sil všude dostatek, to bude daleko obtížnější. Nyní mzdové náklady nejsou tou nejvýraznější položkou ve firemním účetnictví, takže jsme pro zvyšování platů ve velmi příhodném období.    

Vedení sociální demokracie je svou politikou především na straně českých zaměstnanců, což je vzhledem k jejich ideologii a politickému směřování naprosto v pořádku. Nicméně z úst jejich špičkových politiků zaznívají mnohdy urážky či velmi silná slova (bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek či předseda senátu Milan Štěch) především na adresu živnostníků a nyní už také podnikatelů. Je to z jejich strany podle vás oprávněná kritika?

Není to oprávněná kritika. Politikové možná mají zafixováno něco z minulých let, kdy u nás vzkvétal schwarz systém, ale nyní už je to přece jen jinak a 99 procent živnostníků se živí poctivě a nezaslouží si odsouzení. Oba zmínění činovníci, které jste jmenoval, by si měli dávat lepší pozor na svá prohlášení.

A teď k vaší prezidentské kandidatuře. Co vedlo úspěšného manažera a člena vedení řady českých i mezinárodních institucí k tomu, aby se nyní rozhodl kandidovat na hlavu českého státu? Stála za tím například nespokojenost se současnou atmosférou v české společnosti?

Částečně také, ale hlavním důvodem byla spíše nespokojenost s reprezentací Hradu, a tím i České republiky v zahraničí. A to se ani tak netýká samotného prezidenta jako jeho spolupracovníků. Tam si to určitě zasluhuje výraznou změnu.

Někteří politologové či komentátoři vám mohou vyčítat vaši nezkušenost ve vyšších politických funkcích. Jak je to tedy s vašimi schopnostmi uspět na české i mezinárodní politické scéně? A pracujete už na sběru podpisů občanů, či oslovíte k tomuto účelu raději politiky?

No, já si myslím, že pokud člověk léta pracuje ve vrcholových postech u nejvýznamnějších výrobních koncernů na světě a setkává se s významnými osobnostmi, a to i ze světa politiky, například se Siegmarem Gabrielem, německým ministrem zahraničí, tak určitě řadu užitečných diplomatických i politických zkušeností získá. Politika ale není jen o tom, jak se ve sněmovně dohadují poslanci, nýbrž také o formách jednání a jaké názory člověk zastává.

Kauza Čapí hnízdo, kdy už policie zažádala sněmovnu o vydání Andreje Babiše, je také někdy označována za politický případ léta. I když odhlédneme od závažné trestní roviny celé záležitosti, kterou budou muset policie a státní zastupitelství ještě prokázat, je jasné, že z etického hlediska k vyplacení dotačních peněz dojít nemělo a konání šéfa Agrofertu (druhého nejbohatšího člověka v ČR) je v tomto případě přinejmenším kontroverzní. Nicméně v souvislosti s tím prezident Miloš Zeman prohlásil, že sestavením vlády pověří i tak vítěze voleb. Kdybyste v prezidentských volbách uspěl a musel byste řešit podobný případ, jmenoval byste premiérem člověka, který je trestně stíhán pro podvod, kdyby jeho strana vyhrála volby?

Nechci se té otázce v žádném případě vyhnout. Říkám tedy ne. Takového člověka bych určitě nejmenoval, jelikož si myslím, že pokud je někdo trestně stíhán, nemůže být předsedou vlády. A to ani v případě, kdy je stíhán neoprávněně. Jednak se pak nemůže plně soustředit na hodnotný výkon svojí funkce a navíc ten dopad v zahraničí by byl potom velmi negativní. Dostali bychom se pak v mezinárodním měřítku někam i za banánové republiky.  V tomto případě by neměl být větší problém ani s ústavou, protože prezident nemusí vždy jmenovat vítěze voleb, zvláště za takových okolností.

Koho z vašich současných soupeřů o prezidentské křeslo anebo těch, kteří o tom seriózně uvažují, (například senátor Kubera), považujete za největšího rivala? A co říkáte na kritiky Miloše Zemana, kteří mu vytýkají jeho údajnou orientaci na východ?

Za největší rivaly považuji zejména akademika Jiřího Drahoše a samozřejmě také Miloše Zemana. A k vaší druhé otázce – orientace současného prezidenta na východ je víc než zřejmá, a to není určitě dobře. Měla by být především vyvážená na všechny strany a směřovat víc do Evropy, než je tomu nyní. Musí také reprezentovat většinový názor celého národa, což se nyní neděje. Většina lidí u nás se přece neobrací v politickém směřování na východ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…