Příliv běženců neskončí, je to příliš zajímavý byznys. Čeká nás skutečný boj, teď se jen kočkujeme, varuje režisér Jiří Adamec

04.01.2016 19:34

ROK 2015 – A CO DÁL? Přestože si v těchto dnech známý režisér Jiří Adamec užívá s rodinou na Floridě tepla a sluníčka, do ČR vzkazuje: Příliv migrantů se nezastaví ani v roce 2016! Proč? „Protože pro množství ‚obchodníků s bídou‘ je to skvělý byznys!“ odvětil režisér v rozhovoru ParlamentníchListů.cz. Za oceánem se kromě toho zamyslel i nad konáním českých politiků. Hlavně k Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi měl co říct...

Příliv běženců neskončí, je to příliš zajímavý byznys. Čeká nás skutečný boj, teď se jen kočkujeme, varuje režisér Jiří Adamec
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Rok 2015 se uzavřel, a tak se sluší bilancovat. Podle některých skeptiků byl rok 2015 nejsložitějším obdobím od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Co je podle vás z tohoto výčtu nejzávažnější?

Myslím, že největší problém, který se nás opravdu vážně týká nejvíce ze všech vámi vzpomínaných hrozeb, i když to tak povrchním pohledem pro mnohé stále ještě nevypadá, je masový exodus populace z míst válečných konfliktů do Evropy. Fakt, že se statisíce a v budoucnu jistě miliony občanů z konfliktních zemí rozhodly řešit tragickou situaci svých společností, v nichž se narodily a v nichž žily, útěkem, je problém větší, než jsme schopni domyslet. A možná stále ještě i pochopit. Místo aby si tito lidé své právo na spravedlivý život ve svých zemích vybojovali, třeba i se zbraní v ruce, pokud to jinak nejde, vezmou movitější zbytky svých majetků do uzlíčků a vyrazí tam, kde se žije lépe, neválčí se a postarají se tam hodní lidé o jejich přítomnost i budoucnost. To samozřejmě není dobře, protože si s sebou přinášejí své vize o tom, že v Evropě budou žít stejně jako doma, jen v klídku a v bohatství, které jim spolu s pečenými holuby přiletí rovnou do jejich nových evropských obydlí…

S největší pravděpodobností se ale i pro masovou veřejnost stala mediálním tématem číslo jedna migrační krize. Do Evropy se totiž dostávají stovky tisíc lidí, o kterých nic moc nevíme. Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje Evropy v roce 2016 s ohledem na uprchlickou krizi?

Už jsem to v odpovědi na minulou otázku naznačil. Migrační krize není jen evropským mediálním tématem číslo jedna, je to i konflikt číslo jedna. Je to i politické téma číslo jedna, protože Evropa, respektive její lídři pomalu, ale přece jen začínají chápat, že Evropu je třeba i bránit. Její systém, její pravidla života, její právní normy… Ale především její občany. Bohužel příliv migrantů se nezastaví ani v roce 2016, protože pro množství „obchodníků s bídou“ je to skvělý byznys. Lidé mířící do světa blahobytu rádi zaplatí a mají informace o tom, že cesta sice není snadná, ale cíl je přece růžový. A za to se vyplatí poskytnout jakoukoliv finanční částku a podstoupit jakoukoliv strastiplnou cestu i s dětmi v náručí. Tok lidské masy zřejmě zastaví jen pevně obklíčené a nekompromisně armádně střežené hranice Evropy. A až se budou muset od zábran na evropských hranicích ti nešťastníci vracet domů, teprve pak se tam jejich potenciální následovníci dozvědí, že „Evropa už nebere“ a že si budou muset ve svých zemích pomoci sami. Evropa a její občané to za ně určitě nevyřeší.

V závěru minulého a začátkem nového roku se dostalo ve sdělovacích prostředcích hodně prostoru bývalému prezidentovi Václavu Klausovi. V neděli v Partii televize Prima Klaus kritizoval, že bruselské elity chtějí migrační krizi zneužít k proměně Evropy, která by se jim jinak nezdařila. „Naše paní Marksové, Šabatové a páni Dienstbierové chtějí vytvořit opravdového Evropana. Spolu s nimi i Gauckové a Merkelové. Evropana chápou jako jakousi tvárnou hmotu, která se stane tímto Evropanem. To chtěli všichni ti diktátoři jako Hitlerové a Stalinové a podobně,“ udeřila v pořadu komerční televize někdejší hlava státu s tím, že jde o pokus změnit shora etnické složení Evropy. Souhlasil byste s Klausem v tomto názoru?

Já nemám informace, kterými nepochybně disponuje pan profesor a náš bývalý prezident Václav Klaus. Jsem jen řadový občan, který hledá všemožné zdroje informací a zkouší mít svůj vlastní názor. Ovšem musím s ním souhlasit v tom, že nevidět v migrační vlně konflikt a ohrožení pro evropskou civilizaci je velmi nebezpečné. A také velmi špatné. Určitě nelze laboratorně vytvořit něco, čemu by se mohlo říkat „Nový Evropan“ – taková skutečnost vzniká po tisíciletí samovolně. Vznikli třeba i „Noví Američané“, ale hodnotit dnešní migrační problém povrchně, to je katastrofální omyl. Je fakt, že žijeme v jiné době, v době jiných civilizačních vztahů mezi národy i kontinenty, v době totálních informačních i transportních možností pro všechny, ale nelze jen tak prostě srovnávat a poté z toho vyvozovat nerozumné názory. Nejdu tak daleko, že bych v tom viděl záměr, vidím v tom pouze nerozum, nedostatek vizionářství a v jistém slova smyslu i osobní zaostalost. Ale to není o nic méně nebezpečnější než zlý úmysl…

Poslední série teroristických útoků v Paříži vedla k těsnějšímu propojení vojenských sil Velké Británie a Francie proti Islámskému státu – letecké údery na IS odsouhlasil již britský parlament a 1 200 vojáků vyšle na Blízký východ rovněž Berlín. Nezávisle na koalici bombarduje v Sýrii IS také Rusko, které stojí za Asadovým režimem. Kam to podle vás povede?

Osobně vidím v syrském konfliktu jediné řešení: Je jím podpora těch sil, které v místě konfliktu žijí a chtějí proti IS bojovat. Jedině ony totiž mohou IS porazit, žádná sebemodernější letadla to nedokážou, ať jsou jejich výsostné znaky jakékoliv. A až se porazí to, čemu celý svět říká Islámský stát, teprve potom přijde čas na řešení vnitřních konfliktů zemí, které tak strašně strádají. Také souhlasím s názory, že řešení musí být na místní populaci. A jsem přesvědčený i o tom, že cesta dohody mocností je absolutně nezbytná, není v ní totiž místa pro konflikty a malicherné prestižní a drobné poziční souboje lídrů. Protože až bude Islámský stát poražen, rozprchnou se protagonisté konfliktu už beze zbraní v rukách, ale s o to větším a zuřivějším odhodláním zničit moderní civilizaci po celém světě; právě v tom momentu bude třeba totální jednota mocností, protože teprve pak přijde na pořad dne skutečný boj s terorismem, s nímž se zatím jenom „kočkujeme“. Obávám se, že ještě zdaleka netušíme, co nás čeká.

Selhala podle vás v něčem ve vztahu k uprchlické krizi Evropská unie? A jak se díváte na chování německé kancléřky Angely Merkelové vůči uprchlíkům? Jen pro připomínku – Merkelová se podle amerického časopisu Time stala nejvýraznější osobností letošního roku, přestože za vstřícný přístup vůči migrantům byla kritizována řadou politiků evropských zemí a ztratila i část popularity německých voličů...

Novinářská ocenění jsou pouhou hrou nezodpovědných. Nikdo z časopisu Time nic z praktických věcí života občanů neřídí, nic neřeší, nemá k nikomu a k ničemu žádnou odpovědnost, takže si mohou hrát a své ušlechtilé názory troubit do celého světa. Protože však všichni jejich informace rádi přebíráme a šíříme, vzniká tak pocit, že právě tohle je pravda. Paní Merkelové si já osobně vážím, ale pokud jde o uprchlickou krizi, s jejími názory nesouhlasím. Paní Merkelová udělala na začátku krize evidentní rétorický přešlap, avšak nerozumně na něm trvá dál. Její drobné ústupky ale obyvatele Česka, Slovenska a Maďarska budou hodně stát a způsobí i utrpení mnoha lidí.

Stabilitou Evropské unie zatřásla také dluhová krize v Řecku, kdy se rozhodovalo o jeho dalším působení v eurozóně. Výsledkem je, že Řecko obdrželo překlenovací úvěr, zůstává v eurozóně, zavádí reformy. Jak to na vás působí?

Tomuhle já nerozumím vůbec! Nechápu totiž, jak si může nějaký stát půjčit tolik peněz, když je zcela evidentní, že je nikdy nemůže splatit. Nechápu ani to, jak je možné, že Evropská unie tiskne další a další peníze – vždyť tím znehodnocuje práci všech svých občanů a chystá jim do budoucna ekonomickou past! A koneckonců nechápu ani fakt, proč Řecko nebo kterákoliv jiná země Evropy, pokud neplní své závazky vyplývající z právních norem Unie, nemůže i se sankcemi tuto Unii opustit? Řecko přece roky podvádělo, lhalo EU a samo si způsobilo dnešní trable! A jejich reformy? Vzhledem k velikosti státního dluhu jen dětská hra... Řecký problém bude sužovat Evropu dlouho, možná až do doby odchodu Řecka z EU.

Jak se podle vás změnilo v uplynulém roce postavení Ruska ve světě?

Je marná věc toužit po tom, aby Rusko nehrálo v současném světě pozici mocnosti. Chápu, že by to bylo pro mnohé státy a jejich politické vůdce senzační, ale i když už tady není Sovětský svaz, je tady dnes téměř stejně silná Ruská federace. A tato země má ve svém čele suverénního politika, který přesně vyhovuje vkusu a mentalitě ruských občanů. Silný, autoritativní vůdce je v této zemi tisíciletou tradicí, je vlivný a uctívaný. A jsem přesvědčený o tom, že dovedl Rusko tam, kde ho Rusové chtějí mít. Je to země, s níž bude nutné počítat i v budoucnu.

Kdo se stal z vašeho pohledu nejvýraznější figurou české politické scény a proč? Jsou jimi prezident Miloš Zeman, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka či Miroslav Kalousek? A do jaké míry každý z nich splnil očekávání, anebo vás naopak zklamal? Jak se díváte na útoky médií vůči prezidentovi Miloši Zemanovi? Dokonce i premiér Bohuslav Sobotka se obrátil proti hlavě státu, kterou obvinil ze šíření nenávisti. Zeman prý rozděluje národ a spolčuje se s extremisty. Není to přehnaný soud nad Zemanem?

Ano, používáte správná jména. Nejvýraznějšími a také nejvlivnějšími tvářemi české politiky jsou Miloš Zeman a Andrej Babiš. Každý z jiného důvodu, oba jsou však v palbě českých médií. Proč asi? Odpovědět na tuto otázku ale není těžké. Každý to ví – nenávist a osobní neobjektivní zaujatost tomu čouhá jak pověstná sláma z bot. Miloš Zeman až neomaleně a s nadhledem prezentuje své názory a praktické postoje. Používá rétoriku, která je i pro mě občas na hranici zkousnutelnosti, ale říká, co si myslí, své postoje nemění a za nic se neschovává. Nelže, netaktizuje, je stále svůj. A občané to poznají – nebo to jen cítí – a proto je tak populární a i přes svou prostořekost respektovaný.

Andrej Babiš je politické zjevení. Přes všechny až neomalené útoky médií – občas i těch veřejnoprávních – se stoickým klidem říká pravdy, které ho vynesly mezi české boháče. Chce řídit stát jako firmu, rozuměj úspěšnou firmu, firmu, která vydělává, zaměstnává pracující, platí jim dobré mzdy a státu platí daně. Jenže to, myslím, nikomu z českých občanů nevadí, ba naopak. A je to opravdu špatně? Kéž by stát vydělával a nezadlužoval naše děti, kéž bychom se v našem státě měli jako ti, ke kterým stále ještě jen a jen vzhlížíme… Občané jsou podle mého soudu přesvědčeni o tom, že je Andrej Babiš vede dobrým směrem. A neustále stejné výkřiky pana Kalouska, že si Babiš cestou hrabe i do své kapsy? Ty – zdá se – občany příliš nezajímají. Voliči přece dávno vědí, že pan Babiš má dost a že nepotřebuje své impérium rozšiřovat pod kuratelou pana Kalouska. Jeho stále omílané a čím dál monotónnější výkřiky „chyťte zloděje“ jsou někdy až směšné a rozhodně mu politickou kariéru neprodlouží. A premiér Bohuslav Sobotka? To je intenzivně pracující včelička, motající se mezi tím vším, o čem již byla řeč. U něj objektivně chápu, že to mezi těmito sebevědomými monstry nemá se svou osobní mentální dispozicí snadné.

Pane režisére, momentálně trávíte čas na Floridě. Lze vysledovat za mořem něco z „nervní nálady“ Evropanů? Zajímá mě totiž, zda situace s imigranty, kterou Evropa řeší, se nějakým způsobem dotýká i obyvatel USA...

Nevím, nic takového zde nepozoruji. Tady v Miami je i nyní většinu času letní teplo a slunečno, takže se sem hrnou lidé z celého světa, kde jsou momentálně plískanice a angíny. Tady jim ale nic takového nehrozí, tady je prostě pohoda. Ale pro Evropany zde rozhodně není nijak levno…

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…