Primář Koskuba z první linie: Soudruzi ve Švédsku udělali chybu, a ten britský premiér je taky „génius“. Zkažené dětství Grety a „vý*erné v obchodech

26.05.2020 16:40

ROZHOVOR „Státní nemocnice neměly ochranné pomůcky ani na tři dny, jen se to nesmělo ventilovat. Ale od toho, abychom věděli, co hrozí, máme bezpochyby tajné služby. Selhaly, nebo je někdo neposlouchal,“ říká bývalý poslanec za ČSSD a lékař Jiří Koskuba. Sám zažil koronavirou pandemii v první linii, přesto tvrdí, že „jen dělal svoji práci“, a chválu směřuje především k Čechům, kteří svojí prací udrželi republiku v chodu, jako jsou listonoši, prodavači, řidiči a sociální pracovníci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také zhodnotil chování vlády v době pandemie a kritizoval vládu za příliš mnoho slibů. A další nás podle něj čekají, zatímco kvůli poplatkům za elektřinu, zvyšování daní i odpadů ze zvýšených důchodů nezbylo seniorům nic.

Primář Koskuba z první linie: Soudruzi ve Švédsku udělali chybu, a ten britský premiér je taky „génius“. Zkažené dětství Grety a „vý*erné v obchodech
Foto: Archiv JK
Popisek: Primář a bývalý poslanec Jiří Koskuba

Prožil jste vlnu koronavirového nakažení v České republice jako lékař. Co vám nejvíce utkvělo v paměti?

Nejvíce mne zaujala disciplinovanost, pochopení a solidarita našich lidí. Alespoň jejich drtivé části. To se vskutku nezapomíná. Opravdu po delší době jsem byl velmi hrdý na to, že jsem Čech. A tady nešlo jen o záchranáře, zdravotníky, hasiče. Ale kupříkladu o listonoše, kurýry, pokladní, řidiče MHD, obětavé pracovnice v domovech seniorů a tak dále. Klobouk dolů před jejich prací, přístupem! My zdravotníci jen dělali svou práci. Nic víc, nic méně.

Prakticky všichni v první linii včetně zdravotníků trpěli zpočátku nedostatkem ochranných pomůcek. Byla to rychlost a neočekávatelnost, s jakou pandemie udeřila, a proto se dají tyto problémy omluvit?

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí

Bohužel, byla to skutečnost. Ani my zde ve státní nemocnici jsme neměli rezervy na více než dva tři dny. Jen se to nesmělo ventilovat. Ale od toho, abychom nejen my, ale hlavně vláda dopředu věděli, co hrozí, máme bezpochyby tajné služby. Je sice krásné, že tito „čučkaři“ zachytí předem ohrožení alespoň pro mne jistých, zcela zbytných pražských komunálních politiků, bílých svazáků. Nicméně právě hrozící blížící se pandemie by snad měla být tím i jejich hlavním a bezesporu neskonale důležitějším úkolem. Nemyslíte? Naprosto selhaly. Nebo je někdo neposlouchal. Pravdu neznám. Nejsem ani premiér, natož prezident.

Měly by se podle vás propříště nemocnice a další zařízení předzásobit samy bez ohledu na státní rezervy státu?

Bezpochyby ano. Ale je i otázkou za co a od koho. Nezapomínejme, že nedávno tomu jistí aktivisté a jejich političtí nohsledové prosadili zákon o veřejných zakázkách. V naivní víře, že korupce tím vymizí. Bez ohledu na porušení minimálně obchodních vztahů, svobody a práv jedince. Skutečnost je však zcela opačná. Na rozdíl od mnohých těchto aktivistů korupce zůstala. A škodí dál. Sorry jako.

Jak hodnotíte práci náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly? Byl tím správným na správném místě? Má v tomto vaši podporu?

Opakuji, profesora plukovníka Prymulu osobně neznám. Pak je vskutku těžké jej hodnotit. Nedělal jsem pod ním ve Fakultní nemocnici Hradec Králové ani jsem s ním nepracoval na Ministerstvu zahraničních věcí. A – ve vší úctě – jen mediálnímu obrazu kohokoliv a čehokoliv jsem přestal věřit už dávno. Je mi líto. Pokud si pamatuji, na Ministerstvo zdravotnictví přišel už za sociální demokracie. V době, kdy jsem ještě byl poslancem. Tehdy jsme sváděli za ministrování doktora Svatopluka Němečka pro mne zvláště dnes zcela nepochopitelný boj s odpůrci povinného očkování. Hloupé laiky pomíjím. Ale někteří takzvaní experti z řad tehdejší opozice mi lezli svou zabedněností silně na nervy. V té době jsem dost postrádal právě od jmenovaného profesora, vzhledem k jeho nesporné odbornosti, dostatečnou podporu. Byť byl jen pouhým vysokým státním úředníkem. A to ve mně, omlouvám se, nějak zůstalo.

A jak si vedl Adam Vojtěch? Osvědčil se jako ministr zdravotnictví bez daného vzdělání?

Premiér Babiš nám sliboval vládu odborníků. Nechť si každý odpoví sám na otázku, zda alespoň tento svůj slib dodržel. Ministr Vojtěch bezpochyby dobře vypadá a i k veřejnosti hezky mluví. Na to očividně patřičné vzdělání má. Ale uvědomte si, jsem stále zaměstnancem státním – tedy jemu podřízené – nemocnice. Pomlouvat jej by bylo minimálně neloajální. Poznali jsme se však osobně ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny asi tři až čtyři roky před jeho nástupem do ministerské funkce. V rámci mé obvyklé a – přiznávám – nepříliš pragmatické upřímnosti jsem neskrýval, že se obdivuji jeho zájmu a hlavně odvaze tento post vůbec přijmout. Dokonce jsem jej opakovaně zval nejprve přijít se podívat na náš obvyklý standardní akutní provoz. Aby věděl, do čeho jde. Škoda že pozvání nepřijal.

Domníváte se, že by ministr zdravotnictví obecně měl být lékařem, aby dané problematice rozuměl lépe? Nebo stačí schopný manažer?

Ministr podle mého by měl být obojí – odborník i manažer. Ale to, aby kupříkladu ministrem obrany byl voják, bylo pro Parlament napříč politickými stranami nepřijatelné. Dodnes nechápu proč. Nicméně na druhé straně nelze nevidět, že i na našem ministerstvu se vystřídala řada lékařů. A nebylo to vždy zase až o tolik lepší. Tragédií je, že každý ministr musí být hlavně pro své chlebodárce ten vyhovující. Spíše než schopný. A má svázané ruce. Musí dodržovat linii své strany, eventuálně majitele, politického grémia, koalice, mít ty a ty náměstky a tak dále. Nejen proto bych já nikdy ministrem být nemohl.

Pro ParlamentníListy.cz jste už řekl, že rázná opatření byla potřebná a nízký počet nakažených o tom vypovídá. Co říkáte třeba na Švédsko, které se vydalo jinou cestou?

Budu stručný. Soudruzi ve Švédsku holt někde udělali chybu. Tedy pokud nechtěli skrytě v rámci úspor zlikvidovat zvláště seniory. A nebyli sami. I premiér vlády Jejího Veličenstva ve Velké Británii (Boris Johnson, pozn. red.) se svými kumpány je také bezesporu velký génius. Až je mi královny líto.

Premiér Andrej Babiš čelil kritice, že omezil běžné operativní zákroky a ošetřování pacientů, čímž nemocnice přišly o peníze, které jsou na vykázanou péči závislé. Jaké by podle vás bylo ideální řešení?

Omlouvám se, ale on to fakt nařídil jen a pouze premiér? Jasně, v úplném začátku jsme všichni museli mít díky médiím a věčným tiskovkám dojem, že maká jen a pouze on. Je to ostatně jeho styl a zřejmě i důvod, proč má stále takovou voličskou podporu. Hlavně že v roce 2017 bylo ze všech stran včetně tehdy ještě i mé ČSSD tolik humbuku, když jsem ještě jako poslanec poznamenal, že se lze od něj učit. Jenže já chtěl upozornit na nesporný populismus a egoismus, který musí být nezaujatému pozorovateli zřejmý. Vše pozitivní je jen má zásluha. Ať už to vymyslel a prosadil kdokoliv. Nu a za vše negativní mohou pouze jiní – ať už ti současní nebo nejlépe bývalí… tento přístup, ve vší úctě, nelze přehlédnout.

Přesto i já přes formou PR poněkud přestřelený úvod první třetinu koronavirového utkání vidím ze strany vlády jako za vcelku velmi povedenou. A její opatření ve většině za smysluplná. Možná byla škoda, že jen už daleko dříve nebyl vyhlášen nouzový stav. Tak, jak poměrně moudře požadoval ministr vnitra (Jan Hamáček, pozn. red.). Leč právě i on je, bohužel, zodpovědný za to, že se i se svou koaliční stranou dostal do takových míst, odkud je i sebemoudřejší hlas jen obtížně slyšitelný. To pomíjím, že tehdy jsem vedle politiků též věčně viděl a slyšel primářku naší infekce, kterou rozhodně z neznalosti problematiky nepodezírám.

Bohužel, jak už to občas i v našem hokeji bývá, ta další třetina již tolik povedená nebyla. Náhle šlo nejen o zápas, ale i o to, od koho budou brusle, hokejky, puk. Nu a tu třetí ani komentovat nemíním. Chaos s tím, co uvolněno bude, je a co ne, od kolika do kolika, kdo si o to mocným údajně napsal... tohle už, jak by řekl superministr přes všechno Karel Havlíček, vláda zadministrovala a zprocesovala dosti podivně. Je mi líto.

„Těch slibů bylo opravdu až moc. Snad jen pouhým nedopatřením ještě na pečené holuby létající přímo do pusy nedošlo. Říká se však, že slibem nezarmoutíš. Což vedle prachů je očividně tím hlavním motorem voleb, nemyslíte? Avšak že čeho je moc, toho je příliš, si ve svém projevu všiml i pan prezident. A položil logickou otázku: Kde na to tato vláda hodlá vzít? Odpověď jsem nezaznamenal. Přitom ani já o své další a další zadlužení a hlavně pak mé dcery a dalších mladých lidí nestojím,“ řekl jste mi jednou v rozhovoru. Jak svůj výrok vnímáte právě v rámci pandemie v době, kdy budeme mít schodek rozpočtu minimálně 300 miliard korun, někdo mluví i o půl bilionu korun?

Je to smutné konstatování, ale je to tak. Ve volbách vítězí poslední dobou hlavně populismus. Nejen u nás – to abychom byli spravedliví. A že nás těch voleb, a tím i slibů zase čeká! Přitom i na takové pandemii někteří vyvolení vydělali miliardy. Leč miliony až miliardy nás nevyvolených to vše musejí zase zaplatit. I proto se rázem skoro vše prudce zdražuje. To snad vidí každý, kdo nakupuje a musí počítat. K tomu připočtěme navýšení daně z nemovitostí, spotřební daně na tabák, alkohol, poplatků za elektřinu, vodu, odpady a tak dále. Náhle každý soudný člověk vidí – nebo by měl vidět, že třeba to tak oslavované a jistě už zasloužené lednové navýšení penzí mají důchodci dávno zase pryč. Třeba ani i ty jinak miliardy stát stojící slevy na jízdné vlaky Českých drah jim to stejně jako studentům bezpochyby nevrátí. Ať už reklama Českých drah stojí, kolik stojí a je nenápadně opět určena do té vyvolené kapsy.

Stejně tak je – jenom kvůli koronaviru? – poměrně ticho, když se údajně v Parlamentu chystá k zákonu o potravinách v uvozovkách nevinný přílepek, že nejprve jenom 54 procent a brzy snad pak ještě více potravin má být v obchodech českých. Obecně sice nic proti tomu. Jsme-li zcela soběstační. A není-li už opět jistý zdravý nacionalismus negativním projevem odsouzeníhodné nekorektnosti. Stejně jako Brusel se svou obludnou a tupou byrokracií naším nedotknutelným vládcem. Ale neměli bychom si též položit otázku cui bono? Jak nás ještě na gymnáziu učili profesoři latiny?

Taky mne pobavilo, že opět slyším o evropském šrotovném. Omlouvám se, nejsem ekonom ani národohospodář. Ale nejprve si zakážeme igelitky, plastová brčka, štětičky do uší, PET lahve chceme zálohovat a tak dále, protože jsme prý nějaké bláznivé Gretě zkazili dětství. Ale pak se budeme nutit šrotovat ještě funkční auta, abychom měli co vyrábět? Nerozumím tomu, omlouvám se. Jen tajně doufám, že se brzy nedožiji kupříkladu ještě nějakého toho „vyser..ho“. Když pak přinesete do supermarketu půl kila své stolice, získáte odměnou slevu na půl kila vybraných a štědře dotovaných potravin... já vím, šílené, ale není to vlastně totéž?

A slibuje podle vás vláda i nyní? Například podporu podnikatelům a živnostníkům, i když programy řádně nefungují, systémy rozdělování financí nestíhají a objevují se zásadní chyby?

Slibuje, hlavně a pořád slibuje. Je to už prostě takové její image, jak se dnes moderně říká. Ale dokud to lidé berou a věří tomu, těžko ji za to kritizovat. Slibem opravdu nezarmoutíš. Smutné je, že – jak se alespoň obávám – by zřejmě ani ti druzí nebyli lepší. Mnozí nám už vládli. A víme jak. Nu a kupříkladu toho času v průzkumech druzí Piráti se zřejmě rovněž stali standardní politickou stranou. Což bohužel nemyslím nijak pozitivně. Sice vykřikují, jak má být vše digitalizované, ale zkuste se s nimi spojit přes e-mail. Třeba na reakci primátora Hřiba čekám přes urgenci už skoro dva měsíce. Nedivte se, že pak ani jim nevěřím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…