Primář: Staromák? Lůza dělala brajgl. Nechat je tam ležet zraněné, hovada. Zbyteční lidé

22.10.2020 15:10

ROZHOVOR Protest na Staroměstském náměstí, který se zvrhl v bitku, byl prý ukázkou toho, jak si lůza vykládá demokracii. PL to řekl primář interního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba. „Nechal bych je ležet na chodníku zraněné bez pomoci,“ naštval se lékař. Podle něho udělal premiér Babiš katastrofální chybu, když přistoupil na poptávku po rychlém uvolňování opatření, a teď si neseme důsledky.

Primář: Staromák? Lůza dělala brajgl. Nechat je tam ležet zraněné, hovada. Zbyteční lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Pane primáři, vláda ode dneška zavedla další omezení srovnatelná s těmi na jaře, dle mnohých jde o lockdown. Je to adekvátní? Případně, bude to stačit?

Nejsem epidemiolog a opravdu slyším, že se k tomu teď vyjadřuje kdekdo. Jako lékař jisté povědomí mám, a jako každému občanu mi nezbývá, než se tomu podřídit a všechno dodržovat. O totéž žádám také všechny ostatní. 

Přísná opatření jsou jistě adekvátní současné situaci. Za středu přibylo dalších 15 tisíc pozitivně testovaných. Uvědomme si, že stále my laici přesně nevíme, co to způsobí. Zda budou opatření účinná, nevím, a pan plukovník Prymula by byl jistě rád, kdyby to sám věděl. Ale obávám se, že to vědět nemůže, protože je skutečně válka. 

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Bohužel nelze pominout jednu věc, že je to krom jiného daň za to, že pan premiér v určitém období, jak je u něj naprosto setrvalým zvykem, podlehl populismu, protože sám je populista, a od něho a od pana vicepremiéra Havlíčka jsme furt slyšeli, jak dostávali od těch a těch SMS, že se má rozvolnit. Je to pro mě kuriózní, že se stát řídí přes SMS premiérovi. To jsem nezažil ani za jiných otřesných premiérů.

Po jaru došlo k uvolnění, které částečně požadovala i jistá část opozice, a pak jsme sklouzli tam, kde jsme teď. Z premianta se stal, ani ne repetent, který má šanci opakovat, ale otřesný žák, který by měl dostat nejhorší známku z chování. Takto dopadla Česká republika…

V médích lze poslední dobou zaznamenat názory politiků i komentátorů, že kvůli nečinnosti vlády de facto za ty mrtvé může premiér Babiš. Je to tak, podle vás?

Odpoutejme se od toho, za kým ti mrtví jdou. To je silné vyjádření. Zobecněme to, že pan premiér udělal katastrofální chybu, kterou by mu člověk nevytýkal, kdyby se k tomu nestavěl tak, jak se stavěl. Nejsem poslanec ani člen vlády, nevím, jaká tam byla situace.

Vzpomeňme ale na začátek epidemie, kdy pan premiér poskakoval před kamerami, všechno řídil a byl to on, který odmítal požadavek pana vicepremiéra Hamáčka (toho musím zcela výjimečně pochválit), který dávno předtím navrhoval nouzový stav, protože věděl, že všechno má jisté právní mantinely. To samé navrhoval pan Hamáček i teď na podzim, a stále se to odkládalo. Nebudu mluvit, za kým jdou mrtví, to by bylo cynické a uráželo by to i samotné zemřelé, každá epidemie má své oběti. Ale obecně řeknu, že pan premiér udělal tak katastrofální chybu, že by za ni měl politicky zaplatit.

Co máte na mysli, rezignaci?

Politicky zaplatit lze různými způsoby. Máme tu jeho hnutí, pokud tam tedy vůbec někdo může říkat vlastní názory, ale máme tu opozici, aby ho k tomu dotlačili. A jsou tu od toho hlavně voliči.

Stále častěji se ve veřejném prostoru objevuje otázka, zda faktické vypnutí významné části ekonomiky stojí za to, protože se z toho budeme dostávat celé roky. Jaký pohled na to máte vy?

Zcela odpovědně říkám, že jsem rád, že nejsem v roli premiéra. Musí se rozhodovat, co je důležitější. Celý život jsem byl a jsem lékařem a pro mě je logické, že se snažím lidi léčit. V nás všech, kteří lékařské povolání vykonáváme, je na prvním místě život člověka. Druhá věc je, jaká pak učiníte ekonomická opatření, ale o těch já mnoho nevím, ani do toho nemůžu mluvit. Všichni ale zaznamenali, jak se hovoří o stovkách miliard minus. Neuražte se, chápu, že je pandemie, ale už by se měli ozvat opravdoví ekonomové a říct, co dělat. Nemyslím tím pana vicepremiéra Havlíčka, který pro mě nemá absolutně žádnou váhu. Jde o to, co tato země vydrží.

Není ideální doba někomu něco vytýkat, ale to už se zapomíná, jak pan premiér rozhazoval před volbami peníze, jako bychom jich měli ve štrozoku nadbytek? Životy lidí za to stojí. A všechny peníze, které jakákoli vláda rozhází, musí vydělat obyčejní lidé. Abyste mohl vládnout a rozhazovat, musíte mít lidi, kteří to za vás zaplatí. To platí a platit to bude.

Dle různých predikcí můžeme mít desítky tisíc mrtvých. Jak pravděpodobné to, podle vás, je?

Kdybych na toto reagoval, byla by to spekulace. Když řeknu, že to nehrozí, mohu být později v očích některých za hlupáka, který kecá do toho, čemu nerozumí. Toto je otázka na skutečné odborníky. Za sebe mohu říci, že doufám, že to tak nebude. Není mi také dvacet, takže přežili jsme před asi 13 lety polozdravotnickou aféru kolem ptačí chřipky, nakonec to pro lidstvo dopadlo dobře. Doufejme, že teď bude spíše tento scénář. Ale fakt nechci šířit žádné poplašné zprávy. Národ je vystresovaný už dost. Můžeme doufat, že se podaří vyvinout vakcínu a že nepůjde jen o byznys určité úzké skupinky lidí, kteří jsou na zdravotnictví po léta nalepeni a umějí na tom vydělávat.

Anketa

Máte důvěru ke zpravodajství a publicistice ČT?

6%
94%
hlasovalo: 24424 lidí

Ve veřejném prostoru se objevují i takové katastrofické scénáře, že budou na ulicích stát chladicí boxy, protože zemřelé nebude v takovém počtu kam dávat. Není to šíření poplašné zprávy? Jak toto pomáhá obyvatelstvu, když to slyší?

Ano, slyšíme opravdu velice různé poplašné zprávy. Nejsem filozof ani politolog, nicméně náš bývalý prezident Havel má ve svých citátech některé, kde popisuje slabiny demokracie. A toto je přesně ukázka té slabiny. Zase tak velký demokrat nejsem a nevím, kdo by to v naší zemi hodnotil, ale jsou určité výjimečné situace, a pokud zde funguje spravedlnost, nedivil bych se, kdyby lidé šířící podobné velice poplašné zprávy až paniku, za svá prohlášení nesli i patřičnou a velmi citelnou zodpovědnost. Je to to poslední, co lidé potřebují slyšet. 

Lidé potřebují slyšet pravdu; co nejméně dezinformací – a co nejvíce jasných a pravdivých informací. Bohužel, vláda pana premiéra má obrovské máslo na hlavě, protože jsme najednou byli v záplavě věčně se něčeho měnícího, a teď jsou v údivu, že ze skvělé disciplíny na jaře... teď trošku pokulháváme. Nikdo si neuvědomuje, že prostý voják se chová tak, jak ho velení vycvičí... a tady velení do všeho vneslo obrovský chaos. To je živná půda pro lidi s katastrofickými scénáři. Jestli je to uspokojuje nebo rádi ubližují jiným, to ať si zhodnotí sami. Je tragédie, že se to mezi lidi dostává. Mysleme na ty, co jsou opravdu sami, na opuštěné seniory, kterým to musí působit velký zmatek a je ostuda, že s tím neumíme nic dělat.

Jaká je situace u vás na Bulovce? 

Jsme velká, a dlouhé roky podceňovaná, nemocnice s obrovským spádovým územím a s největší infekční klinikou. Je pochopitelné, že naše nemocnice je zatížená jako každá jiná. Pocítili jsme to teď, ale proti jaru, kdy byli všichni enormně disciplinovaní, a pozoroval jsem, že si lidé enormně našeho povolání vážili, a neměl jsem na interně v personálu ani jediného nakaženého, se situace změnila. O tom, jak daleko epidemie je, svědčí i to, že už i významná část mého personálu covidem prošla nebo prochází. Je to přes deset procent. A to zdůrazňuji, že nejsme infekční klinika a nemáme celý barák plný lidí s covidem, přicházíme s nimi do styku jen málo.

Co obsazenost lůžek u vás?

Na tohle naše nemocnice opět rychle zareagovala, a uvolňovala se lůžka i na jiných pavilonech, kde by péče mohla být zbytná. Na mém pracovišti na interně už přes 30 let tvrdím, že máme akutních lůžek málo, že je jich nedostatek na to, co máme poskytovat. 30 let mě skoro nikdo neposlouchal, a teď, když přijde tato krizová situace, se ukazuje, že opravdu nejsou. My nemáme volná lůžka normálně, i v běžném stavu jsme v zoufalé situaci, že nemáme lidi kam ukládat, natož teď v této krizové situaci. Potřebovali bychom aspoň 15-20 sester, pak bychom mohli otevřít i další lůžka.

V neděli se na Staroměstském náměstí konala demonstrace, byly tam desítky zraněných, kteří nepochybně lékařům ubrali kapacity na péči o nemocné s covidem. Co jste na to říkal?

Jde o další z ukázek bezzubosti demokracie. Nerad urážím lidi, tedy pokud to na Staromáku vůbec byli lidé, ale za ty bytosti jsem se styděl. Obdivuji policii, jak profesionálně to zvládla. Pochopil jsem během toho, že já bych přes policejní psychotesty neprošel, protože bych se k těm bytostem choval trošičku jinak. Jako lékař to ani nesmím říct, ale jsou to případy, kdy by mi vůbec nevadilo, že by ty raněné idioty, co tam vyřvávali, nechali bez pomoci ležet na chodníku. Ani nevím, co tam vůbec projevovali. Že mají svobodu? Že i debil může kdykoli někde vyřvávat a nikdo je nesmí omezit, když porušují pravidla? Byl bych velice vděčen, kdyby si z toho celá země vzala příklad. 

Prostě se nám opět do hlavního města svezla lůza z celé země, udělala tu brajgl a zaměstnala ty, kteří mají spoustu jiné a neskutečně užitečnější a důležitější práce, než se starat o ta hovada. Kdyby je nahnali do Vltavy, zlobili by se snad jen ekologové. Přijít o tyto lidi by pro naši zemi neznamenalo nic. Jak po stránce ekonomické, tak morální. Jde o zbytné bytosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…