Primátor Plzně: Doufám, že v novém volebním období bude vláda stabilní

30.05.2017 15:09

Chování Miloše Zemana bylo v posledních týdnech nedůstojné. Přemýšlím tedy o tom, jak se budu jako volič v prezidentských volbách chovat, říká pro ParlamentníListy.cz sociální demokrat Martin Zrzavecký. Jakým způsobem ovlivní vládní krize výsledky voleb? A proč sám do Sněmovny kandidovat nechce? Povídali jsme si také o fenoménu bezdomovectví a ubytoven. Jak se s ním snaží vypořádat v Plzni? A co dalšího mu dělá starosti?

Primátor Plzně: Doufám, že v novém volebním období bude vláda stabilní
Foto: red
Popisek: primátor města Plzeň Martin Zrzavecký

Koalici jste v prvním roce po volbách hodnotil jako bezproblémovou. Platí to stále? A věříte, že zůstane stabilní až do konce volebního období?

Koalice je stabilní a tým radních je pracovitý. Předpokládám, že stabilita koalice vydrží až do konce volebního období.     

Co se povedlo prosadit z vašich priorit a co čeká na své řešení? 

Není vhodné mluvit o mých prioritách. My máme jako koalice programové prohlášení se zadáním, které postupně realizujeme. Jsem přesvědčen, že se nám podaří programové prohlášení do konce volebního období naplnit na sto procent.

Ani statutárnímu městu Plzeň se nevyhnuly problémy s bezdomovci. Jejich počty se, bohužel, v posledních letech citelně zvýšily, což přičítáte i zaměstnávání cizinců. Jejich počet se odhaduje v řádu stovek. Jak se město snaží problém řešit? A jsou vůbec lidé bez přístřeší ochotni přistoupit na nějaká pravidla?

Fenomén bezdomovectví se týká celého světa, nelze tedy tento problém ze sta procent vyřešit. Plzeň se snaží bezpečnostními, preventivními a sociálními opatřeními a programy těmto lidem nabídnout pomocnou ruku a zlepšit jejich životní podmínky. Existuje však skupina, které tento způsob života vyhovuje a spolupráci odmítá. V těchto případech se všechny naše snahy míjí účinkem.

Město Plzeň uspělo v Operačním programu Zaměstnanost s projektem nazvaným Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni. Můžete projekt trochu přiblížit? Pro koho je určen a jaké potřebným nabízí možnosti?

Vytvořili jsme vlastní koncepci sociálního bydlení a díky tomuto dokumentu jsme schopni čerpat podporu ze zmíněného programu. Mezi zvláště ohrožené osoby, kterým bude v rámci projektu věnována maximální pozornost, patří senioři, zdravotně postižení, mládež odcházející z dětských domovů, ovdovělí s dětmi nebo samoživitelky. Těmto osobám by město Plzeň mělo poskytnout adekvátní a cenově přiměřené bydlení.      

Věříte, že memorandum, kterým se kraj a Ministerstvo vnitra zavazuje společně řešit problémy s cizinci zaměstnanými v místních průmyslových zónách, bude mít přínos? Jaké řešení považujete vy sám za nejúčinnější?

Na úrovni kraje jde o deklaraci o vzájemné spolupráci, což je samozřejmě dobře. Ale ty problémy se musí řešit ve spolupráci s jednotlivými rezortními ministerstvy a zejména obcemi, protože ty vědí, co je nejvíce trápí. Podali jsme již návrhy na změnu legislativy, která by se měla do budoucna upravit tak, aby obce měly účinnější nástroje na řešení těchto problémů.

Na deset možných nelegálních ubytoven na území Plzně upozornili na přelomu února a března odbor cizinecké policie plzeňští strážníci. Ukázalo se, že u osmi z nich skutečně ubytovatel neplní své povinnosti a provozuje ubytování „na černo“. Znamená to, že o nich nevědělo ani město? Jak je to možné? Kdo za to nese odpovědnost?

Současný trend rozvoje ubytovacích kapacit se zrychluje a v podstatě nám dennodenně přibývají ubytovny. Nám nezbývá než prostřednictvím městské policie aktivně vyhledávat nelegální ubytovny a upozorňovat na ně cizineckou policii. Společnými silami se tak snažíme tomuto druhu protiprávního podnikání zabránit. 

Agentura CzechInvest vyhlásila v rámci 9. ročníku výzkumu Město pro byznys novou kategorii nazvanou Investičně atraktivní region. Vítězem prvního ročníku v kraji se stála právě Plzeň. Čím předčila ostatní města v regionu?

Podle mě především dlouhodobou spoluprací města, podnikatelského prostředí a Západočeské univerzity v Plzni. Město se snaží vytvářet podmínky pro podnikatele tak, aby mohli rozvíjet svoje podnikání, ale zároveň je propojit prostřednictvím podnikatelských voucherů s výzkumnými institucemi a tím podporovat i oblast vědy, výzkumu a inovací.

Podařilo se vám dohodnout s vlastníky pozemků potřebnými k dokončení městského západního okruhu? V opačném případě by městu nezbylo než pozemky vyvlastnit. Na kolik je tato varianta pravděpodobná?

Zastupitelstvo u některých vlastníků pozemků schválilo proces vyvlastňování, ale doposud jsme se naštěstí se všemi majiteli dohodli a nemuseli jsme k vyvlastňování přistoupit. Dnes máme až na jedinou výjimku vlastnické vztahy v této oblasti vyřešeny.   

Pokud se nemýlím, nikdy jste nekandidoval do Parlamentu, přestože v politice působíte řadu let. Proč? A neuvažujete o takovém kroku letos?

Zatím o tom určitě neuvažuji. Vidím se v pozici komunálního politika, která mi vyhovuje, a pokud mi bude strana i voliči důvěřovat, rád bych v ní pokračoval i v budoucnu.

Jak zpětně hodnotíte vládní krizi?  

Nevnímám ji pozitivně. Vláda má hájit zájmy občanů České republiky a pracovat pro ně a nemá se hádat. Doufám, že v novém volebním období bude vláda stabilní a bude realizovat projekty potřebné pro občany České republiky.

Nebyly by za současné situace lepší předčasné volby? Mohou koaliční strany nyní ještě něco prosadit?

Podle mě by tato vláda měla dovládnout do řádných voleb. Předčasné volby by se realizovaly obtížně a bylo by to velmi komplikované.  

Do jaké míry se podle vás podepíše vládní krize na výsledku parlamentních voleb? Komu přinese politické body, a komu naopak může uškodit?

Říká se, že kdo vyvolá v politice krizi, ztrácí body u voličů. V tomto případě však těžko soudit, protože hnutí ANO je nový fenomén a Andrej Babiš je specifický druh politika, umí pracovat s médii. Těžko tedy předjímat, zda vládní krize ublíží sociálním demokratům, nebo hnutí ANO, či zda přinese body opozičním stranám.  

Ptala jsem se i proto, že i přesto, že kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření a spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všetci kradnú“, včetně Babiše?

Politik určitě není povolání, které by bylo v naší společnosti vnímáno pozitivně. Znám však spoustu starostů menších obcí, kteří pracují pro svoje občany a považují to za své poslání. Určitě nejsem přesvědčen, že všichni politici kradou. Nutno však přiznat, že i když kolem osoby Andreje Babiše existuje spousta nejasností, přesto voličské hlasy trvale získává mezi pravicovými i levicovými voliči.

Vlnu kritiky vyvolává počínání prezidenta. Ať již vzpomeneme jeho schůzku s premiérem Sobotkou nebo postoj k odvolání Babiše. Co vy na to?

S prezidentem máme korektní vztahy. Ale musím přiznat, že to, co se odehrálo na Hradě, mě zklamalo, protože takové jednání nebylo důstojné hlavy státu. Přemýšlím tedy o tom, jak se budu jako volič v prezidentských volbách chovat.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…