Primátor z rázovitého kraje: Těžba tu skončí za deset let. Co bude potom, nevíme

23.03.2014 10:11

ROZHOVOR Vysokou nezaměstnanost a nedostatek státních policistů řeší primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD). Sám tvrdí, že na dobu, kdy skončí těžební plány OKD, jsou z části připraveni. V regionu ale panuje nervozita. I to sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Primátor z rázovitého kraje: Těžba tu skončí za deset let. Co bude potom, nevíme
Foto: Redakce
Popisek: Tomáš Hanzel

V OKD vládne nejistá situace, jaký to má dopad na Vaše město?

Má to negativní dopad na nervozitu, protože nevíme, co bude. Máte pravdu v tom, že OKD jsou největším zaměstnavatelem v regionu a Karviná je dlouhodobě jednostranně zaměřená na těžký průmysl. Už poslední léta jsme na to poukazovali, ale připomínky nepadaly na úrodnou půdu. Dnes se snažíme i se státem tuto situaci řešit a připravit se na období po OKD, až OKD jednou skončí.

Myslíte si, že manažersky situaci nezvládnou?

Zcela jistě situaci teď zvládnou, ale jednoho dne OKD skončí. To je otázka deseti let, kdy jsou takto těžební plány nastaveny, pokud se neotevřou nová ložiska. Během deseti let k útlumu dojde a na to se musíme připravit.

Jakým způsobem se připravujete na dobu, až práce pro lidi v dolech nebude?

My jsme v 90. letech začali budovat průmyslovou zónu v Karviné, v části Nové Pole. Tu máme dnes plnou investorů. Dnes jednáme s krajem a vládou o vybudování další nové průmyslové zóny Nad Barborou, a to by mělo být další strategické místo, které by mělo zčásti tlumit negativní dopady, které tu mohou nastat.

Teď se řeší hlavně otázka propouštění na Paskově. Jak moc by tato situace pohnula s nezaměstnaností?

U nás je nezaměstnaných asi 14 procent, ale nejsem si tím jistý. Zavírání Dolu Paskov by na nás asi nemělo až tak úplně přímý vliv, spíš by nezaměstnanost ovlivnilo uzavření nějakého dolu, který je blíž. Pak by problém nastal.



Bývali jste označováni za město s nejvyšší kriminalitou. Jak je to teď?

Když se na to podíváme objektivně a nezaujatě, tak rozhodně nejsme městem s nejvyšší kriminalitou.

V roce 2012 měl ale poslat policejní prezident Petr Lessy navíc 50 policistů k vám do města. Splnil to, co slíbil?

To, na čem jsme se s panem bývalým policejním prezidentem Lessym dohodli, beze zbytku splnil a policisty poslal. Mělo to pozitivní vliv na nápad trestné činnosti. Byla to velmi dobrá zkušenost. Teď velmi intenzivně komunikujeme s Ministerstvem vnitra a novými ministrem a snažíme se tlačit na to, abychom navýšili počty státních policistů v ulicích, protože městská policie není schopná obsáhnout úplně všechnu problematiku, která se týká bezpečnosti ve městě.

Co by měla státní policie řešit? Jaké přestupky jsou nejčetnější?

Neříkám, co by měli řešit, chceme navýšení policistů v ulicích. To je preventivní záležitost, která samozřejmě vede ke snižování nápadu trestné činnosti, o tom jsme se přesvědčili. Tato zkušenost je neoddiskutovatelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…