Primátorka Krnáčová po dlouhé době promluvila o Praze, koalici, Stropnickém i budoucnosti. Pouze pro PL

11.04.2016 11:34

ROZHOVOR Těch důležitých rozhodnutí bylo více. Regulovali jsme hazard, omezili busking, schválili partnerskou smlouvu s Pekingem, která přes veškerou kritiku přinese Praze samá pozitiva, a spoustu dalších, uvedla pro naši redakci pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Primátorka Krnáčová po dlouhé době promluvila o Praze, koalici, Stropnickém i budoucnosti. Pouze pro PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

Paní primátorko, v médiích je prakticky rozhodnuto o tom, že nová koalice bude na původním půdorysu ČSSD, ANO a Trojkoalice, je to pravda i podle vašeho mínění?

Už mnohokrát to v těch posledních pěti měsících vypadalo, že nová koalice je v podstatě na spadnutí, takže jsem pořád trochu opatrná. Nicméně ano, vypadá to, že jsme se na těch nejpodstatnějších věcech shodli a do dubnové schůze zastupitelstva bychom měli mít definitivně hotovo.

Aktuální informace zní, že, aby Matěj Stropnický nebyl jedním z radních, rád by zvýšil daň z nemovitostí, umíte si to představit?

Umím. A stejně tak si to dle posledních jednání umí představit i naši partneři, což je podstatné. Také jsme se shodli, že ani ostatní požadavky Zelených by neměly být překážkou, a opravdu se dá tedy říct, že je vidět poměrně jasné světlo na konci tunelu.

Velkými tématy jsou rovněž údajné vysoké marže v Pražské plynárenské, vnímáte to jako konkurenční, anebo na realitě postavený boj?

Otázka na cenu by spíše měla směřovat na vedení Pražské plynárenské, případně na jejich obchodní oddělení. Je ale zajímavé, že tu kampaň začal deník Blesk a je zároveň vlastně jediný, kdo ji celou dobu živí. Říkám to proto, jelikož souběžně s touto kampaní nabízí vlastní dodávky plynu, a je tedy přímou konkurencí. Z toho pohledu se to spíše jeví jako snaha získat nové zákazníky pro jejich vlastní produkt. Je smutné, ale zároveň velmi alarmující, že se jeden z poskytovatelů energie snižuje k takto nekalému boji.

Jste do detailu seznámena s novým plánem DPP o změnách v provozu vybraných prostředků MHD? Jak na vás působí?

Ano, několikrát jsem to probírala s náměstkem Dolínkem a myslím, že ty změny dávají smysl. Pracovalo na tom spoustu odborníků z ROPIDu, kteří znají MHD jako nikdo jiný, a já jsem přesvědčena, že ty změny budou k užitku.

Praha dlouhodobě usiluje o pandu. Což některým může připadat spíše jako legrace, ale ono to není tak snadné. Jak reálné je, aby pandu mohli vidět návštěvníci pražské ZOO?

Reálné to samozřejmě je, ale ještě nás čeká hodně práce. Panda je stále hodně daleko, pokud bychom ji nakonec měli opravdu přivézt, nebylo by to dříve jak za tři roky. Snaha získat pandu je logická, pražská ZOO je 4. nejlepší zoologickou zahradou na světě a panda by jí bezpochyby tu prestiž ještě zvýšila. Mrzí mě ale, že to téma se hodně zpolitizovalo. Protože to si to zvíře rozhodně nezaslouží a zároveň je hloupé spojovat získání pandy do naší ZOO s podpisem smlouvy o spolupráci mezi Prahou a Pekingem. To přeci nebylo vůbec o jednom zvířeti, ale o komplexní spolupráci dvou hlavních měst.

Navzdory neúplnosti rady se v posledních několika měsících přijímala rozhodnutí. Například téma takzvaného levého břehu Vltavy a společnosti Veolia. Jak se vám v omezeném týmu pracovalo?

Těch důležitých rozhodnutí bylo více. Regulovali jsme hazard, omezili busking, schválili partnerskou smlouvu s Pekingem, která přes veškerou kritiku přinese Praze samá pozitiva, a spoustu dalších. Je ale logické, že osekaná Rada není z dlouhodobého hlediska optimálním řešením. Kompetence po odvolaných radních se rozdělily mezi ty zbylé, takže té práce a především závažných témat, které je třeba intenzivně řešit, je víc, než by bylo zdrávo. Pozitivní ale je, že to torzo Rady pracuje opravdu na maximum a na chodu Prahy se to omezení týmu nijak neprojevuje.

Jak zpětně hodnotíte loňské odvolání radních Novákové, Ropkové, Stropnického a Haška?

Stále stejně, a to jako ne úplně šťastné. Vinu na tom nesou všechny strany původní koalice. Nejsem sice kovaná politička, ale za tu dobu, co tu působím, jsem se už naučila, že občas je prostě potřeba zatnout zuby a nějaké osobní neshody překousnout. To se ale v ten večer nestalo. Nevím, jestli za to mohla ta pozdní hodina, ale jednoduše osobní neshody překročily určitou mez a někteří kolegové si neuvědomili, jaké může mít takové rozhodnutí důsledky.

Velkou kauzou bylo samozřejmě Čapí hnízdo, poškodilo podle vás hnutí ANO?

Jestli poškodilo, nebo nepoškodilo, to ukáže až čas. Já ale věřím, že většina lidí vnímala účelovost té kampaně a udělala si o tom vlastní racionální úsudek. Mně osobně vysvětlení pana předsedy Babiše stačilo. Je zábavné a celkem vypovídající o úrovni naši politiky, když největším kritikem pana Babiše je Miroslav Kalousek, symbol korupce v naší zemi.

Mělo to nějaký dopad na členskou základnu v Praze? Rozšiřuje se, anebo naopak stagnuje?

Přesná čísla neznám, to byste se museli zeptat manažera Hnutí, ale já nepředpokládám, že by se to jakkoliv projevilo na stavu členské základny. Většina členů jsou inteligentní lidé a ti si uvědomují, že je prostě v módě postavit si kampaň na kritice pana předsedy Babiše nebo celého hnutí ANO.

Jaký rozdíl je ve vedení krajského předsednictva po odchodu Radmily Kleslové? Má ministr Stropnický dostatek času setkávat se se členy a řešit aktuální problémy?

To bych nerada srovnávala. Co ale chci říci, je, že s osobou Martina Stropnického se do pražského ANO vrátila diplomacie a už se každý týden nespekuluje o tom, jestli je klub jednotný, nebo ne. Pan ministr má samozřejmě hodně práce na svém rezortu, ale i funkci krajského předsedy se věnuje na maximum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…