Připravte se, bude řev: Miloš Zeman PL sdělil, co si doopravdy myslí o kardinálu Vlkovi

23.03.2017 13:25

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Slovní útoky tureckého prezidenta na Evropu, právo držet zbraň, kauza kolem Andreje Babiše, ale i zodpovědnost premiéra Sobotky za špatnou privatizaci OKD. Taková byla témata interview PL s prezidentem Milošem Zemanem. Zaznělo i silné prohlášení o zemřelém kardinálu Vlkovi. Kvůli (ne)činnosti útvaru proti dezinformacím Zeman řekl, že si podruhé pozve ministra Chovance na Hrad a bude požadovat vysvětlení.

Připravte se, bude řev: Miloš Zeman PL sdělil, co si doopravdy myslí o kardinálu Vlkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Pane prezidente, Turecko poslední dobou výrazně vyhrožuje Evropě. Erdogan prohlašuje, že Evropa je fašistická a krutá jako před válkou. Jsme prý na scestí, a když se nezměníme, půjde nám všude ve světě o život. Jak tuto ostrou rétoriku vnímáte?

Nehraji si na věštce, a proto jsem se o tom radil s celou řadou lidí, kteří se Tureckem někdy i profesionálně zabývají. Většinový názor zní: Erdogan těžko může na jedné straně uvolnit, respektive zrušit dohodu s Evropskou unií a pustit sem najednou tři miliony migrantů, a to z toho prostého důvodu, že mu pak v ruce nezbyde žádná karta, se kterou může hrát. Druhý závěr ale zní, že Erdogan to může rozfázovat, to znamená otevřít balkánskou cestu, pustit sem milion migrantů, dva miliony si nechat, a tím mu pořád ještě nějaká karta zůstane a touto kartou může vydírat EU jak z hlediska zrušení víz, tak z hlediska finanční pomoci. Pokud jde o přijetí do EU, myslím si, že s tím už nikdo nikdy vážně nepočítá.

Němci dokonce řekli, že turecký prezident není ve Spolkové republice vítán. Přitom je Turecko stále naším partnerem v NATO. Kam až tyto vyhrocené spory mohou podle vás zajít?

Anketa

Považujete boj proti islámskému terorismu za úspěšný?

1%
99%
hlasovalo: 8565 lidí

Odpověděl bych citátem, který je někdy připisován Ludvíku XIV., jindy někomu jimému, ale to není tak podstatné. Ten citát zní: Bože, chraň mě od přátel. Od nepřátel se ochráním sám. Erdogan je formálně náš přítel, protože Turecko je členem NATO, a platí o něm přesně toto úsloví.

Ostrá slova na adresu některých členů EU slyšíme od kandidáta na německého kancléře Martina Schulze. Polsko, Maďarsko nebo USA pod vedením Donalda Trumpa jsou prý nepřátelé svobody. Jak to vnímáte? Je v pořádku, aby se takto vyjadřoval možný nejmocnější evropský politik?

Samozřejmě je otázka, jestli Martin Schulz zvítězí v německých volbách. Připusťme, že ano. Domnívám se, že v tomto případě bude platit takzvaný Beckettův syndrom. To znamená, jakmile Martin Schulz oblékne sako německého kancléře, uvědomí si, že není důležitější partner pro Německo než Spojené státy. Nu a Beckettův syndrom byl tak podrobně popsán, že ho téměř každý zná. Mimochodem Beckett byl potom popraven, což u Martina Schulze nepředpokládám.

Martin Schulz je také pro razantnější postup vůči státům, které nechtějí přijímat migranty. Tvrdou pozici v tomto ohledu Schulz zastává dlouhodobě. Máme předpokládat, že změní postoj i v této věci?

Demokracie je půvabná v tom, že lze mít beztrestně různé názory. Můj názor na ilegální migraci muslimů, zdůrazňuji muslimů, je výrazně odlišný od názoru Martina Schulze. Respektuji jeho názor a doufám, že on bude respektovat můj názor.

Evropský parlament nedávno schválil kritizovanou směrnici o regulaci zbraní kvůli hrozbě terorismu. Teroristé tedy pravděpodobně začnou odevzdávat legálně držené automatické zbraně…

To zcela jiště ne. Mne spíš zajímá, co Česká republika podnikne jako protiútok proti této evropské směrnici. Za nejefektivnější protiútok považuji to, co navrhuje ministr Chovanec, tj. ústavní zákon o držení zbraní, protože Ústava České republiky musí být, jsme-li suverénním státem, nadřazena jakékoli evropské směrnici.

Mimochodem, prezident Trump nedávno znovu zdůraznil význam druhého dodatku americké ústavy, který se právě týká práva amerických občanů na držení zbraní.

Zazněly i návrhy obejít směrnici přes jakési branné spolky a možná i další varianty. Nejrozumnější je tedy podle vás změna Ústavy.

Myslím si, že je to cesta, která by problém vyřešila. Ústava není cár papíru, ale musí se respektovat.

 

Pojďme k domácím tématům. Média přišla s informacemi o zájemcích o těžbu lithia v Krušných horách. Hlásí se dokonce firma Madeleine Albrightové. Jaký na to máte pohled? Myslím těžbu, ne Albrightovou.

Na Albrightovou mám negativní pohled, ale vy se ptáte na těžbu lithia. Především bych rád věděl, jaký bude dobývací mechanismus. Byl jsem například proti těžbě uranu kyanidovým loužením v Dolních Hamrech. A naopak jsem nebyl proti těžbě uranu hlubinným způsobem v Dolní Rožínce. Čili jak vidíte, a v nedávné minulosti se to týkalo i těžby zlata, záleží za prvé na konkrétním dobývacím mechanismu nebo způsobu.

Za druhé, jde o souhlas občanů dotčených obcí, případně regionů. Pokud jde o krušnohorsko, tam zatím nevím, jak se k tomu staví starostové. Je to věc, která je poměrně dlouhodobá. Ano, cena lithia je nyní strmě vyšší než v minulosti a předpokládá se, že poroste prodej a výroba elektromobilů, takže poptávka a odbyt jsou na delší dobu zaručeny. Odpovídám tedy, že záleží na dvou faktorech, které jsem uvedl, a zatím nikdo neřekl, jaký je dobývací mechanismus, a nikdo neřekl, jaké je stanovisko starostů, případně celého regionu.

Pokud jde o těžbu jako takovou, měly by to dělat soukromé firmy nebo stát?

Záleží samozřejmě na tom, co by pro stát bylo ziskovější. Domnívám se skoro, že z hlediska příjmů do státního rozpočtu by státní firma byla ziskovější než soukromá firma, která by mohla stát odírat.

Vaše slova o tom, že by ČNB mohla ukončit intervence dříve než v půli roku, podle některých ekonomů zahýbala kurzem koruny a centrální banka kvůli tomu musela nakoupit další devizové rezervy. Můžete to okomentovat?

Je to naprostý nesmysl. Vím, že toto prohlášení učinil Lukáš Kovanda, o němž Andrej Babiš nedávno prohlásil, že ho musel vyhodit ze svého týmu poradců pro naprostou neschopnost. Mne tato prohlášení nezajímají, já jsem v podstatě jenom reprodukoval stanovisko centrální banky, která rovněž mluví o polovině roku. Neřekl jsem tedy nic nového. Pokud jde o možnost, že by ukončení intervencí bylo dřív, záleží to na vedení ČNB, což jsem také řekl, a záleží to i na vývoji inflace, a jak obecně známo, inflace dosáhla hodnot, které národní banka považovala na podmínku zrušení kurzového závazku.

Zemanova druhá kandidatura: pořad Horké téma s Tomášem Klvaňou a Štěpánem Kotrbou

 

Pokračují slovní přestřelky kolem Andreje Babiše a údajných podezření, že podváděl s daněmi. Podle Babiše se opět Kalousek spojil se Sobotkou, a ČSSD si dokonce dělá z šéfa TOP 09 beranidlo. Vy jste s Andrejem Babišem před týdnem mluvil…

…a dnes se potkám s Bohuslavem Sobotkou. Je povinností prezidenta setkávat se s dvěma základními aktéry české politiky. A těmi rozhodně nejsou Miroslav Kalousek ani Petr Gazdík, ale právě Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou.

Blíží se volby, atmosféra houstne a já předpokládám, že nejpozději v létě tohoto roku budou oba dva aktéři obviněni z nejrůznějších deliktů, včetně deliktů sexuálních. Takže, jestli jste, Radime, četl jednu povídku Jaroslava Haška o předvolební atmosféře v jedné obci, víte, o čem je řeč. V té povídce si vzájemně vyhrožují a obviňují se například z toho, že vypálili kvůli pojišťovacímu podvodu svůj vlastní podnik. Nevím, jestli někdo obviní Andreje Babiše, že kvůli pojišťovacímu podvodu vypálil Agrofert, ale ty sexuální delikty bych vůbec nevylučoval.

Radil jste něco Andreji Babišovi na té schůzce?

Říkal jsem mu, že ve volební kampani musí počítat s tím, že napětí houstne a obě, zdůrazňuji obě, strany budou proti sobě vytahovat stále brizantnější munici.

V den, kde Sněmovna projednávála bod o A. Babišovi, se ale řešila také problematika OKD. Váš mluvčí k tomu napsal, že účelem „kalouskiády“ bylo zakrýt právě tento bod a OKD, citlivé téma pro Sobotku, média ignorovala. Co si o tom myslíte?

Pokud jsou média obviňována, že jsou ve vleku Andreje Babiše, je zajímavé, že se toho nedotkla ani Mladá fronta, ani Lidové noviny. Že se toho nedotkly Bakalovy noviny, tomu se samozřejmě nedivím. Velmi bych si přál, aby se kauza OKD vyšetřila a aby se vyšetřila od počátku. To znamená od doby privatizace OKD. Loupežnictví Zdeňka Bakaly bylo až druhou etapou. Bylo etapou trestuhodnou, ale nikoli etapou první.

Máme doufat, že k plnému vyšetření privatizace OKD někdy dojde? Pokud je pravdou, že jde kupříkladu o velmi citlivé téma Bohuslava Sobotky.

Může být citlivým tématem i pro jeho poradce Radka Pokorného, protože podle dostupných informací, které nebyly dementovány, to byla právě kancelář Radka Pokorného, která zpracovala expertizu, již Bohuslav Sobotka pouze s výměnou hlavičky odeslal do Bruselu. Je trošku zvláštní, když obviněná strana sama na sebe píše příslušnou právní expertizu. Tím bych asi začal.

Připomeňme, že Radek Pokorný ve stejné době pracoval pro Zdeňka Bakalu.

Samozřejmě.

Hradem bylo zveřejněno, že se nezúčastníte pohřbu kardinála Vlka, protože nejste pokrytec. Řada politiků a dalších lidí vám to vyčítá s tím, že nenávidíte až za hrob. Co byste k tomu řekl?

Myslím si, že instituce si mají vyjádřit úctu. Smutečním věncem instituce prezidenta republiky vyjádřila úctu instituci kardinála. Lidé si mají vyjádřit úctu pouze tehdy, pokud k sobě tuto úctu cítí.

Teď jsem měl připravenou otázku, jaký je váš pohled na osobu a působení kardinála Vlka, ale nejsem si jistý, zda to už nebylo řečeno…

Myslím, že ano, a musím říci, že si velmi vážím svého dobrého vztahu s kardinálem Dukou. Takže můj vztah rozhodně není nenávist vůči katolické církvi, můj vztah je, když to řeknu velmi mírně, určitá pochybnost o radikalismu jednoho církevního preláta.

Dříve jsme mluvili o centru proti dezinformacím na Ministerstvu vnitra a tajné skupině na ochranu voleb. Vy jste říkal, že na to téma budete chtít s ministrem Chovancem znovu mluvit. Ta schůzka se předpokládám ještě nekonala?

Ta schůzka se ještě nekonala, a já neprozradím nic tajného, když řeknu, že ministra Chovance se zeptám: Milane, to centrum bylo zřízeno prvního ledna, dnes máme konec března – a ono zatím nevydalo žádnou zprávu, což je možná dobře. Ale v každém případě, když je tady čtvrt roku nepracující a patrně dobře placená skupina lidí, která nic nedělá, k čemu tato skupina je?

Od svého vzniku sice, soudě dle jejich komunikačních kanálů, toto centrum žádnou dezinformaci neodhalilo. Nicméně, zachytil jsem spekulace různých analytiků, které říkají, zda náhodou tento úřad nedělá jinou činnost, o které nemluví, a tají to. Nátlakové neziskovky vnucovaly Ministerstvu vnitra různou agendu, třeba ve vztahu k nepohodlným médiím. Nezeptáte se ministra Chovance i na tuto možnost?

Existují zprávy, že se chystají nějakým způsobem destruovat volební kampaň, ale moje odpověď bude velmi cynická. Já považuji tuto skupinu za natolik neschopnou, že nic destruovat nemůže.

ParlamentníListy.cz se snažily pozvat někoho z Ministerstva vnitra do debaty na téma dezinformace, ale reakcí bylo naprosté mlčení. Nereagoval ani Milan Chovanec (více čtěte ZDE). Neměla by komunikace k tématu, o kterém se tolik mluví, vypadat jinak?

Otázkou ale je, o čem je schopno komunikovat. Byla by poněkud trapná situace, kdyby jeho zástupci přišli a řekli: nemáme vám co říct. Ti lidé nepracují, nic nepublikovali a my vám akorát sdělujeme, že máme naprosto zbytečnou organizaci uvnitř našeho ministerstva. Takovou míru sebekritiky může očekávat pouze masochista.

Oznámil jste, že se v rámci druhé kandidatury nebudete účastnit žádných debat. Celá plejáda politiků, komentátorů či politologů reagovala slovy, že jde o pohrdání demokratickým volebním systémem nebo že se bojíte obhajovat své názory před soupeři a povyšujete se nad ostatní protikandidáty. Co na to říkáte?

Část argumentu pro svůj postoj jsem uvedl na tiskové konferenci a tuším, že v rozhovoru pro Blesk.cz jsem řekl i argument další. Můj dlouholetý přítel a bývalý rakouský prezident Heinz Fischer mně říkal: Miloši, když jsem šel do druhé volby, nešel jsem do televizních diskusí, neměl jsem žádnou volební kampaň a nechal jsem na občanech, aby sami rozhodli, jestli mám být zvolen podruhé, nebo ne. Já si myslím, že to byla skvělá rada a skvělý příklad, a hodlám se jím řídit.

Zároveň jste se zavázal, že nebudete útočit na protikandidáty a nebudete ani reagovat na útoky od svých protikanditátů. Od kdy to ale platí? Bude to až v okamžiku, kdy budou oficiální kandidáti na prezidenta? To zatím nikde nepadlo. Přitom dnes už několik lidí svůj záměr kandidovat oznámilo, ale nejde dosud oficiálně o kandidáty, spíše o zájemce.

Nikoli, je to od doby, kdy tito lidé oznámili svůj záměr kandidovat. Protože oni se mohou, včetně mě, de facto zaregistrovat jako kandidáti teprve v okamžiku, kdy je navrhne 20 poslanců či 10 senátorů, anebo když projdou oním daleko důležitějším testem a získají minimálně 50 tisíc podpisů s čísly osobních dokladů. V tomto případě jsou zaregistrováni jako kandidáti, ale můj závazek, který jste citoval, platí už od této doby, nikoli až od doby registrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…