Příště zavedete zákon o domovnicích, které budou práskat přestupky. Vy bývalí bolševici, zlobí se pravičák Baránek

09.05.2016 16:19

ROZHOVOR Zákon o ochraně whistleblowerů? Proč to nazývat anglicky? Je to zákon o udavačích, kritizuje první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek vládní předlohu. I K. H. Frank nebo lidé z StB podle něj počítali s udavači, ale nikdo na to zatím nepotřeboval zákon. „Oni si myslí, že když zaměstnavatel zjistí, že ho nějaký zaměstnanec práská, že ho nevyhodí? To by byl hlupák, kdyby práskače nevyhodil z práce,“ prohlásil Baránek. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz kritizuje i nápad Miloše Zemana na znárodnění OKD a hovoří o přípravě na podzimní volby do krajů a senátu.

Příště zavedete zákon o domovnicích, které budou práskat přestupky. Vy bývalí bolševici, zlobí se pravičák Baránek
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Co jako živnostník říkáte na výrok prezidenta Miloše Zemana, že nejvhodnějším řešením situace kolem těžební společnosti OKD by bylo přijetí zákona o znárodnění této firmy?

Já jsem si skutečně nemyslel, že 26 let po revoluci ještě někdy uslyším od našeho čelného představitele návrh na znárodnění. To slovo považuji za hrozné, zažili jsme to v letech 1945 až 1950. Myslel jsem si, že po odjezdu čínského prezidenta a celé té šaškárny kolem toho, jak nás zvykali zase na rudé vlajky, bude chvíli pokoj. Myslím, že situace je dnes skutečně velmi nebezpečná, protože ty pány nalevo napadají opravdu samé hrůzostrašné věci. Dnes vedou republiku prezident Miloš Zeman a premiér Sobotka a právě oni patří mezi ty, kteří kdysi zaseli problém OKD. Vůbec neříkám, že za to měli nějaké úplatky, ale oni prostě založili průšvih s OKD tím, jak nechali OKD privatizovat. A to vůbec nemluvím o tom, kolik levičákům OKD za ty roky dalo do voleb peněz. A dnes se prostě řekne, že podnik znárodníme. Za nebezpečnou považuji vůbec myšlenku udělat nějaký zákon o znárodňování, i když jen OKD.

Ale co když tyto pány začne napadat udělat zákon o znárodňování, a to OKD se jen vymaže? Prostě je to strašný nápad a zajímavé je, že to nikomu nevadí. Dokonce v tom někteří hledají klady, že by se tím mohl vyřešit problém OKD. Ale tady jde o víc: o to, že někdo má opět nápad, že se bude znárodňovat. S jakým nápadem přijde za týden, za čtrnáct dní? Je hrozné, do jaké doby nás levičáci táhnou. Slovo znárodňování už v této zemi nikdy nesmí projít. Podobní levičáci i vinou sociální demokracie, která se v roce 1948 sloučila s komunisty a má neblahé znárodňování také na svědomí, když se tak hlásí ke své historii. Je vidět, že tito pánové jsou velmi nebezpeční této zemi a demokracii.

Ale OKD se ocitlo ve velkých problémech, podalo na sebe návrh na insolvenci, tisíce lidí, nejen horníků, zřejmě přijdou o práci. Co tedy s tím?

Je to velká ostuda. Pamatuji si rok asi 1994, když jsem byl místopředseda tripartity, jak za mnou přišel tehdejší šéf hornických odborů Cyril Zapletal, s nímž jsem měl velmi dobrý vztah, že by chtěl navrhnout na tripartitě, aby horníci mohli chodit dřív do důchodu. A ptal se, jestli to podpořím, protože věděl, že už jednou jsem se zastal horníků, když se zavíraly doly. Tehdy jsem Cyrilu Zapletalovi řekl, že je to rozumný nápad, ale že by měl myslet na to, že jsou tu lidé z hutí od vysokých pecí i jiné profese, které jsou také tak obtížné a zdraví škodlivé jako hornické. Cyril Zapletal dřívější odchod tenkrát navrhl, já i někteří další zástupci zaměstnavatelů jsme to podpořili, ale samozřejmě se nic nedělo.

Přesto všechno je dnes pro mne nesmírně obtížné k pochopení, že když krachuje OKD a jde o několik tisíc lidí, je tam každý týden někdo z vlády. Kde byli, když krachovaly jiné firmy a lidé přicházeli o práci? Nepomohli nikdy nikomu. Teď se tam vláda málem chystá odstěhovat, jezdí tam i ti, kteří to zavinili, jako premiér Sobotka, a na ostatní kašlou. Vláda se stará jen o toho, o koho chce. Při vší úctě k horníkům chci připomenout, že už neplatí to Gottwaldovo: já jsem horník a kdo je víc. Zajímá vůbec někoho z vlády, že kvůli nepříznivým podmínkám, které politici vytvářejí, krachují tisíce živnostníků? Ne, to nikoho nezajímá.

Majitelé OKD by si měli poradit sami, dlouho z toho podnikání rýžovali, ale není možné, aby politici upřednostňovali horníky před ostatními lidmi. Není to nic proti horníkům, je to o směšnosti této vlády, která si neví s ničím rady. Jen všem slibují zvýšení platů, pouze na soukromníky pletou větší a větší bič a vůbec se tím netají. I soukromníci mají rodiny a starají se o své zaměstnance.

Vláda připravuje dokonce dva návrhy zákonů o ochraně whistleblowerů, podle nichž by zaměstnanec, který oznámí podezření z korupce svého zaměstnavatele, měl být zákonem chráněn před odvetou těch, jejichž činnost ohlásil, nebo těch, kterým kvůli oznámení vznikla nějaká újma. Zákon by měl zabránit jejich propuštění nebo znevýhodňování v práci. Co si o tom myslíte?

Ta myšlenka je strašidelná. V tomto prostoru České republiky po století zpátky byl vždy dost velký výskyt udavačů. K. H. Frank s nimi počítal, komunisti také i StB, ale nikdy na to nepotřebovali zákon. Je k neuvěření a těžko pochopit, co se představitelům této vlády skutečně honí v hlavě. Nedávejme zákonu anglický název, prostě je to zákon o udavačích a jejich ochraně a jde o další kamínek do mozaiky toho, co s námi chtějí dělat. Je to hodně neuvěřitelné. Oni si myslí, že když zaměstnavatel zjistí, že ho nějaký zaměstnanec práská, že ho nevyhodí. To by byl hlupák, kdyby práskače nevyhodil z práce. Tito pánové chtějí všechny ovládnout. Za chvíli bude zákon o domovnicích, které budou mít povinnost vládě nahlásit všechny přestupky v domě. Je vidět, jak levicoví politici přemýšlejí a kam chtějí společnost zavést. Prostě je znát, že to jsou bývalí bolševici.

Hnutí ANO Andreje Babiše, které tento zákon kromě ministra Jiřího Dienstbiera také připravuje, jde do předvolební kampaně krajských a senátních voleb se sloganem Chceme lepší Česko. Chcete „lepší Česko“ podle představ majitele Agrofertu a vicepremiéra Andreje Babiše?

V první řadě nesnáším výraz Česko. Ministr financí asi myslel Českou republiku.

Zapomněl na Moraváky, mezi které patříte.

Já jsem Moravák a jsem hrdý, že jsem občan České republiky. Ale občan Česka nejsem a nikdy nebudu. Ale doufám, že už mu snad voliči na jeho slogany neskočí. Včera jsem jezdil po republice, takže jsem jeho billboardy s heslem Chceme lepší Česko viděl. Ale s nimi lepší Česko nebude. A věřme, že už to lidé prohlédli.

Co říkáte tomu, že se Andrej Babiš začíná sbližovat s prezidentem Milošem Zemanem? Prezident ho dokonce i s dětmi z Klokánků přijel navštívit na Čapí hnízdo, a to navzdory tomu, že dotaci na tuto jeho farmu prověřuje Brusel.

Myslím, že to spojení je naprosto účelové a že má svou logiku. Pánové si řekli, že se budou podporovat, protože se potřebují. A je směšné, že prezident republiky přijede na Čapí hnízdo v době vyšetřování dotace. Tím neříkám, jak vyšetřování dopadne. Já jsem se k Čapímu hnízdu nijak nevyjadřoval, nepřidával jsem se k těm tisícům lidí, kteří se k tomu vyjadřovali, jen říkám, že je směšné a trapné, když tam prezident republiky v takové situaci přijede. A nedovedu si představit, že by tam prezident Masaryk či Havel nebo jiný pořádný prezident jel. Oni snad mají lidi za blbé. Na celé této akci vydělal jen Klokánek, protože dostal milion korun. Jinak to byla velká fraška. Co víc lidi potřebují k tomu, aby mohli přemýšlet nad tím, co se tady děje? To jsou přece takové rány, a jestliže to někdo nepochopí, je to s námi špatné.

Strana soukromníků ČR razantně vstupuje do krajských a senátních voleb. V sedmi krajích už jste uzavřeli koaliční dohody se Stranou svobodných občanů. Už víte, jaké to přináší výsledky? Podle průzkumů už v některých krajích slušně bodujete.

V dalších dvou krajích ještě se Svobodnými jednáme. Musím zdůraznit, že jde o naprosto rovnocenné koaliční dohody. Zdá se, že to přináší určité výsledky, ve třech krajích už jsme dosáhli podpory nad pět procent, ale do voleb je daleko. Důležité je, jestli lidé pochopí, že jsme alternativou napravo pro ty, kteří kdysi volili ODS a TOP 09 a pak hlasy naházeli nejdříve Věcem veřejným a pak Babišovi. Jednání o koalicích a programu jsou zajímavá. Členové Svobodných jsou mnohem mladší než my, kolikrát to jednání nebývá jednoduché. Ale myslím si, že si navzájem přinášíme něco, co nemá druhá strana. Mladí nemají zkušenosti, jako máme my, nám zas chybí náhled na věc, jaký mají mladí lidé.

Uvažujete, že byste rozšířili spolupráci Strany soukromníků a Svobodných i třeba do parlamentních voleb?

Se vší vážností a rozhodností chci říci, že na to téma nevedeme rozhovory. Řekli jsme si, že po krajských volbách se sejdeme a volby vyhodnotíme. O tom, jestli půjdeme do parlamentních voleb, skutečně hovory nevedeme a teď ani nepovedeme. Slýchám dost často otázku, jestli i my jsme pro vystoupení z Evropské unie jako Svobodní. Já na to odpovídám, že máme vůči Evropské unii také velké výhrady, EU bezesporu prožívá obrovskou krizi, ale jako starší člověk vidím důvod vzniku Evropské unie v tom, aby v tomto prostoru už nikdy nebyla válka. Navíc si kladu otázku, co by bylo, kdybychom vystoupili z Evropské unie, s touto malou zemí s deseti miliony obyvatel? My o Evropské unii také diskutujeme, ale nespěcháme s rozhodnutím, protože máme určitý čas, stanovisko zaujmeme nejpozději do Vánoc letošního roku.

Jsou Svobodní jediní, s kým jdete do krajských voleb?

Jsem celkem hrdý na to, co se podařilo v Jihočeském kraji, to je jeden z krajů, kde nejdeme společně se Svobodnými. Tam na naší kandidátce bude uskupení, které už kandidovalo v roce 2014 v komunálních volbách v Českých Budějovicích, jsou to Ženy živnostnice 2014.

Kolika ženám jste dali na společné kandidátce prostor?

Na kandidátce je pětapadesát lidí a pět náhradníků. Naše kandidátka bude neomylně od vrchu až dolů složena zipem, to znamená střídavě muž, žena, muž, žena. Takže budeme na kandidátce v Jihočeském kraji mít i s náhradníky třicet žen a třicet mužů. Je to připomínka první republiky, kdy naši předchůdci – Československá strana živnostensko-obchodnická středostavovská – měla sekci ženy živnostnice. Máme tam „namíchané“ farmářky, spisovatelku, živnostnice, právničky, doktorky atd. Pevně věřím, že budou úspěšné. Neznamená to ovšem, že schvalujeme genderovou vyrovnanost, po jaké volá ministryně Marksová-Engelsová, ženy to nepotřebují. Chceme ženám dát prostor, abychom se lépe dozvěděli, co podnikatelky potřebují. A myslím, že to je jen začátek. Myšlenka mít ve stavovské politické straně ženskou sekci je velice zajímavá.

Řadu kandidátů do senátu jste už veřejnosti představili. Ale teď se „provalilo“, že by za Soukromníky měl kandidovat do senátu známý muzikant Felix Slováček. Je to už hotová věc?

Jednáme o tom, byli bychom rádi, kdyby za nás kandidoval do senátu. Vidím to velmi nadějně.

Ani v krajských volbách se nevyhneme tématu, které hýbe nejen Českou republikou, ale celou Evropou, a to je migrační krize, povinné kvóty pro rozdělování uprchlíků apod. Budete se ve svých krajských volebních programech k tomuto tématu vyjadřovat?

Základní dokument, od kterého se bude náš volební program odvíjet, je takové Desatero. Devět bodů se týká soukromníků, jejich rodin, občanů, lokálních problémů. Někde potřebují dálnice, jinde sociální nebo zdravotnická zařízení či učňovské školství. Prostě půjde o témata, která do krajských voleb patří. V posledním – desátém bodu – se ve Středočeském kraji vyjadřujeme k migrační krizi. Kolem migrace se vedou velké řeči, je zřejmé, že ji Evropa nezvládla. Neví se, co krize bude dál dělat s Evropou, protože vidíme, že současní evropští představitelé jsou bezmocní.

My se k tomu vyjadřujeme jednoznačně. Nechceme, aby na historickém území Čech, Moravy a Slezska stály mešity a muslimské modlitebny, nechceme, aby se tu stavěly záchytné lágry pro ilegální migranty. Současným politikům nelze věřit, že jsou schopni v této věci skutečně něco dělat. My zatím problém, který mají Německo, Francie a třeba Belgie, nemáme, proto musíme zajistit, aby tady ani v budoucnu nebyl. To znamená, že je důležitá prevence. Takzvaná dienstbierovská politická korektnost je obrovská šaškárna a nebezpečná tupost. My říkáme korektně: my tady ilegální migranty nechceme.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…