Příští rok budeme rádi, že máme Zemana, tuší astroložka

23.03.2014 5:20

ROZHOVOR Odjakživa lidé, včetně těch na nejvyšších postech, vzhlíželi ke hvězdám a k osobám, co v nich uměly číst, aby věděli, jaký osud a události jsou v nich napsané. Dělají to mnozí i nyní, i když většinou potají, zatímco navenek mnohdy hovoří o astrologii jako o pavědě.

Příští rok budeme rádi, že máme Zemana, tuší astroložka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí
Jelikož za vše může vždy nakonec hovořit to, do jaké míry se předpověď ukáže pravdivá, ParlamentníListy.cz nechtějí dělat arbitra v tom, co je nesmysl a co možná něco mezi nebem a zemí. Povídaly si s astroložkou Evou Prokešovou o tom, co ve hvězdách vidí ona - hlavně z pohledu politického vývoje.

Vystudovala jste Vysokou školu ekonomickou, prý jste byla i na gymnáziu jedna z nejlepších matematiček ve třídě. A teď jste astroložka z povolání. Jaké cesty vás k tomu přivedly?

Ano, zejména spolužáci při srazech třídy našeho gymnázia se dost podivují nad tím, kam jsem se posunula. Hodně lidí na astrologii pohlíží jako na nějaké šarlatánství, ale já říkám, že to je hodně o matematice, je to věda. Původně jsem studovala na VŠE, kde jsem nastoupila na zahraniční obchod. Fakulta se však přejmenovala na Fakultu mezinárodních vztahů. Poté jsme pracovala v reklamě a marketingu postupně ve třech zahraničních firmách. Když přišly děti, přemýšlela jsem, jak vše ideálně skloubit a v době těch úvah přišlo volání divočiny v podobě astrologie. Byl to ten typ úplné náhody, který později ovlivní celý váš život.

Koneckonců už jako malá jsem jezdila do Sušice a tam fungoval jasnovidný farář, všichni mu říkali Ferda… To bylo takové první setkání s ezoterikou, které na mě udělalo dojem. Ale doma jsme měli v němčině knížky o znamení zvěrokruhu. Ty mě též přitahovaly a asi nakonec po mateřské, když jsem uvažovala jak dál, ovlivnily. V každém případě toho, jakou cestou jsem se dala, nelituju. I když je to možná těžší a nejistější, než kdybych zůstala v té firmě.

Na vašich webových stránkách se objevuje ale i informace, že nejste jen astroložka – nýbrž i astrokoučka a též lektorka. Předpokládám, že vše se točí kolem astrologie nebo třeba i kolem toho, co jste studovala? Tedy mezinárodních vztahů?

No, koučink je trochu zavádějícím pojmem, jsem hlavně učitelka. Velmi mě baví a těší předávat studentům nástroje pro to, aby se naučili vnímat vše, co jim může pomoci.

Astrologie je unikátní v tom, že přináší pohled na sebe sama zvenku. Pohled, který směřuje přímo do našeho nitra, tam, kde se formuje radost, motivace, seberealizace. Astrologie je tedy skvělým nástrojem sebepoznání a výchozím bodem pro práci na sobě. Je jedinečná v tom, že k základnímu přehledu osobnosti stačí datum, čas, místo narození a jediná konzultace – na rozdíl od klasické psychologie.

Astrologii nejraději učím. Výukou astrologie předávám studentům nástroj, aby se sebou dál mohli pracovat sami – zkoumali, bádali, poznávali. Prastarou vědu, která se po staletí předávala z učitele na žáka, se snažím podávat moderním způsobem dle mých předchozích zkušeností v byznysu.

Možná přece jen v něčem studium využíváte. Zabýváte se totiž mimo jiné také zpracováním horoskopů jednotlivých zemí. Prozradíte, co je třeba ve hvězdách pro ČR pro nejbližší čas?

Svět je vícevrstevnatý a my po něm chodíme se svými osudy. Rezignovat na to, co nám ty hvězdy připraví, nejde, takže si na to, co tam je připraveno, stejně naběhneme. Bez ohledu na to, ať víme, že nás nečeká nic dobrého. Podle toho, co se aktuálně děje na nebi, je jasné, že jsme – jak Česká republika, tak ale i celý svět - v nějakém výrazném vývoji. Ten nám nebude po vůli, ale musí se odehrát, aby se svět změnil… Nacházíme se v období transformace.

Dobře, to bylo tedy spíše obecněji. Když to vezmeme konkrétně, co má Česko ve hvězdách pro nejbližší období?

Horoskopem Česka prochází lákadlo moci. Jsou tam svody, vábničky… A to bude vše, co se bude dít,  prostupovat - kdo tomu ale podlehne, velmi pravděpodobně narazí. Na politické rovině je to jasné. Ale v takové té sféře v pozadí, šedé eminenci, budou v tomto období nejbližších let přicházet ještě lepší příležitosti než dosud. Takové, které půjdou lépe vytěžit. Ta šedá eminence v pozadí na tom vydělá. Nutno ale dodat, že se to týká všeho, nejen politiky…

Přirovnala bych to k nedávné olympiádě – přinesla nám hodně vítězství, medailí, ale také hodně takových těch 4. a pátých míst. To bude typické i v těch dalších oblastech. Lidé budou mít něco na dosah ruky, ale přesto na to nakonec nedosáhnou. Možná nám prostě některé věci nepůjdou, jak bychom chtěli a jak to původně může vypadat. Velký rozmach čeká ale i esoteriku. Schopní lidé z velkých firem budou něco hledat a pochopí, že ne vše se má spojovat s egem, ale s duší.

Takže má Česko před sebou dobré, nebo špatné období?

ČR má před sebou tři dobré roky – alespoň tak já to vidím. Nová vláda se bude snažit o jakési reformy.

Nepadne nám ta nová vláda, jak se občas objevuje v názorech i politiků?

To bych se divila, a to i astrologicky.

Dobře, takže vláda setrvá a ČR čeká dobré období. To zní pěkně. Dá se říci, co to může znamenat v praxi?

Co se má u nás stát dobrého, to se přihodí letos od února do dubna. Pak ale vidím i dvě krize.

Před prázdninami a po prázdninách. Těžký bude tedy zřejmě červen a září. Bude to dle mého asi kolem peněz, stačí si vzpomenout, že loňské intervence ČNB byly též na podzim. Uvidíme, co se vyvine dál, budou tam první neshody vlády… Ta je totiž utkaná z různých energii a ty na sebe v tomto období narazí.

A pak je vidět v horoskopu to, že na konci roku dojde na tvrdou realitu i v souvislosti se sociální sférou a sliby, které byly učiněny. Ukáže se, že prostě na splnění těch slibů nebudou peníze. Je to logické, asi možná i bez horospkopu. Rok 2014 a 2015 přinese osvěžení a novinky, osamostatnění se – obecně. Tedy nejen z politického pohledu. Všichni budeme volit spíše individuální cestu. Pokud budou vznikat tlaky mezi státy, naučíme se volit také vlastní cestu.

Zajímavé. Takže se přikloníme více k Evropské unii?

Já jsem mimo astrologii velký eurooptimista, ale hvězdy to vidí jinak. Nastane zřejmě velká krize vztahů mezi námi a Evropskou unií v roce 2016 a bude souviset s celkovou situací ve světě a EU, víc než s námi samotnými. A zavedení eura? Nevidím, že bychom ho měli mít, že by k tomu nakonec došlo, tak uvidíme. Letos ale prostě stavíme základy proto, aby příští dva roky běžely. Nějak to nastartujeme, ale v dalších dvou letech se bude u nás inklinovat k nějakým rychlým řešením.

Tedy i radikálním?

Ano, asi i radikálním. Rozhodně nesystémovým. Vše ve snaze rychle vyřešit, aby to běželo, bez ohledu na následky. Můžeme na tom vydělat jen krátkodobě, pak doplatit. Nicméně ve srovnání se světem se dá říci, že tam bude podstatně hůř než u nás. My si uhájíme své. V r. 2013 se tu ale změnilo období, které po celou dekádu bude trvat – mám tím na mysli propojení politiky, byznysu a médií. Je možné, že si vybrakujeme do nějaké úrovně stát,  ale nyní v první řadě přijdou opravdu na nějaký čas růstové a zároveň zjednodušující procesy..

Když to tak poslouchám, je nějaký zásadní rozdíl pro zpracování horoskopu konkrétní osoby a státu?

Vývoj ve světě a vývoj států lze srovnat vcelku bez problémů s vývojem a horoskopem jednotlivce, člověka. I v těchto případech jde vývoj jednou dolů, jindy nahoru. Vše má ale nakonec nějaký svůj smysl, to zjišťujeme každý sám, a přichází na to i ty státy. Já myslím, že snad vše to vyhrocené dobouří příští rok. Pak to však bude ještě nějaký čas – roky - dojíždět.

Vím, že ke zpracování detailního horoskopu člověka je potřeba přesný čas jeho narození – nejen datum. Nevím do jaké míry je znám u našeho pana prezidenta, ale nedívala jste se alespoň podle veřejně známého data na to, jak mu jsou hvězdy nakloněny?

Bylo perfektně vidět, že ten loňský rok, co byl zvolen, byl pro něj moc těžký. Jsou tam vidět nutkání, která s sebou přinesla pak i jako výsledek to, jak se choval. V roce 2015 odhaduji, že Miloši Zemanovi poroste popularita a nakonec budeme velice rádi, že ho máme a budeme to oceňovat. Podotýkám, že čtu jen jeho horoskop, bez ohledu na můj názor.

Kdo je Eva Prokešová? (1971)

  • ·         Absolventka Fakulty mezinárodních vztahů na VŠE
  • ·         Šest let praxe v reklamě a marketingu mezinárodních firem
  • ·         Během šestileté mateřské intenzivní studium astrologie u pánů Baudyšů a pana Starého
  • ·         Od návratu z mateřské astrologická praxe
  • ·         Jazykové vybavení: angličtina, francouzština, němčina
  • ·         Od roku 2006 vede kurzy praktické astrologie, celoroční i intenzivní kurzy, jednodenní semináře
  •           Od roku 2010 je též pravidelným hostem Snídaně s Novou
  •           Místopředsedkyně České astrologické asociace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…