Privatizace „předběhla“ zákony proti korupci. Náhoda? Ale jděte... Zakladatel Pirátů o špinavých rozkradačkách

05.08.2020 21:03

ROZHOVOR „Chyby v devadesátých letech podkopaly legitimitu liberálního směřování země a současnou situaci a nedůvěru vůči tradičním stranám vnímám právě jako odraz těchto pochybení. A stalo se to dle mého pokojným zapojení kabát obrátivších komunistů a struktur do polistopadového vývoje. Ač se v této věci přijal lustrační zákon, nebylo to dostatečné řešení. A to, že privatizace předběhla protikorupční legislativu, bylo největší chybou, pochybuji že neúmyslnou,“ konstatuje zakladatel Pirátské strany Jiří Kadeřávek, nyní kandidující v Brně do Senátu. „Lustrovat člověka bezpochyby nechceme, na druhou stranu nehodláme přihlížet rozkrádání peněz občanů, jejich odkloňování do daňových rájů nebo plíživým šířením státem institucionalizované korupce,“ domnívá se.

Privatizace „předběhla“ zákony proti korupci. Náhoda? Ale jděte... Zakladatel Pirátů o špinavých rozkradačkách
Foto: Piráti
Popisek: Jiří Kadeřávek

Vaším velkým tématem je svoboda. Jak to s ní u nás vypadá? A kdo ji případně ohrožuje?

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí
Se znepokojením sleduji vývoj v Maďarsku. Viktorovi Orbánovi se podařilo přesvědčit parlament, aby mu předal na půl roku svůj mandát. Mechanismus této proměny demokracie spočívá v tom, že opoziční politici si v zájmu uchování své pozice a benefitů musí vybrat mezi loajalitou k vládě nebo k demokracii. My máme naštěstí dvoukomorový parlamentní systém, který tuto cestu komplikuje, nikterak však vylučuje.

Politická kariéra není pilířem mého životního projektu, což jsem dokázal tím, že jsem se od začátku snažil prostřednictvím Pirátů dostat do politiky občany, kteří ponesou námi zakladateli formulované myšlenky. V tomto smyslu jsem dosti nezávislý a moje loajalita se váže výhradně k demokratické formě politiky a takovýmto snahám o posilování moci exekutivy budu dosti tvrdohlavě vzdorovat. Mimo jiné i tlakem na zapojení Senátu do volby rad veřejnoprávních médií či vysokých státních úředníků.

Kandidujete do Senátu za senátní obvod Brno-město. V rámci toho chcete bojovat i proti oligarchii. Je to velký problém naší země?

Je to zcela zásadní problém naší země. Oligarcha totiž jedná ve střetu zájmu a my v mnoha případech nemáme žádnou jistotu, nakolik jsou legislativní procesy vlády vedeny snahou o prospěch země a nakolik snahou vyhovět zájmům oligarchy. Projevuje se to pak v konkrétních případech a nefunkčním státním aparátu, který není loajální vůči zemi a demokracii, ale mocnému muži v čele. A často to nemusí být ani jeho záměrem, ale tendencí státního aparátu vyhovovat tomu, kdo drží moc. Je to prostě systémový problém, nikoliv osobnostní.

„Když jsme jako studenti předávali otěže studenské revoluce disidentům, měli jsme trochu jiné představy o budoucnosti. Uvěřili jsme Václavu Havlovi, že bude minimum nezaměstnaných, banalitní exekuce nebudou vyhánět lidi z domovů, a že si budeme užívat  rozsáhlých občanských svobod, které nebudou konfrontovány s bezohledností mafiánského kapitalismu, do kterého se společenská změna zvrhla,“ napsal jste v jednom ze svých textů. Jste tedy vývojem po Listopadu 1989 zklamán? Případně proč?

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí
Nedá se říci zklamán. Jsem ale přesvědčen, že chyby v devadesátých letech podkopaly legitimitu liberálního směřování země a současnou situaci a nedůvěru vůči tradičním stranám vnímám právě jako odraz těchto pochybení. A stalo se to dle mého pokojným zapojení kabát obrátivších  komunistů a struktur do polistopadového vývoje. Ač se v této věci přijal lustrační zákon, nebylo to dostatečné řešení. A to, že privatizace předběhla protikorupční legislativu, bylo největší chybou, pochybuji že neúmyslnou.

Potýkáme se – a nejen my – s koronavirovou nákazou. Vy píšete na svých stránkách, že „bez ohledu na virovou pandemii se musíme vrátit k respektování základních lidských práv a demokratických zvyklostí. Stát nesmí bez pečlivého zdůvodnění a jeho verifikace plošně omezovat pohyb občanů ani zakazovat občanům podnikat ani omezovat nabídku zboží v obchodech. Nic z toho mu nenáleží.“ Znamená to, že se u nás dle vás nerespektují lidská práva a demokratické zvyklosti? A nejsou ze zdravotních důvodů určité státní restrikce na základě doporučení hygieniků nutná?

Restrikce jsou v pořádku, nicméně musí reflektovat epidemiologickou situaci regionu a býti predikovatelné, což se dlouho nedělo. Možná si vzpomenete, že vyhlašování epidemiologického stavu nebylo v minulosti plošné, ale bylo řízeno krajskými hygieniky. Pak přišel premiér a ministr zdravotnictví, odstavili ministra vnitra nerespektováním postupů a udělali si z epidemie PR show.

Naštěstí občanská společnost zareagovala rychle a odmítla představu, že by epidemie měla znamenat zužování našich svobod. Avšak myslím si, že účet našeho řešení epidemie ještě dlouho nebudeme moci uzavřít. Ještě zdaleka není po hostině.

Abych jen nekritizoval. Epidemiologický semafor, který vláda zavedla po tlaku opozice, vnímáme jako krok správným směrem. I příslib vlády, že se vyhne nepříjemným překvapením ve formě náhlých plošných restrikcí. Na konci dubna jsem se na tomto procesu podílel participací na programu Pirátů „Budoucnost řešíme teď“, ve kterém jsme spolu s Jakubem Michálkem formulovali větu: „Zveřejnit epidemiologické modely pro ČR a možná opatření dle toho, jak se bude situace vyvíjet. Cílem je umožnit podnikatelům a obyvatelům ČR se připravit na situaci v delším časovém horizontu. Nejistota, kterou vyvolává každá vládní tisková konference, je neakceptovatelná.“ V tomto smyslu jsme pak tlačili na vládu prostřednictvím našich poslanců a já jsem rád, kam ta věc došla.

Je všeobecně známo, že jste otec zakladatel Pirátské strany v dubnu 2009. Jak si vysvětlujete její velký úspěch v Česku, který je ve světě – kromě snad Islandu – zcela ojedinělý?

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8592 lidí
Dokázali jsme se podřídit společné věci, aplikovat na sebe pravidla organizace a jednání, což je u liberálních stran spíše výjimka. Jsme také velmi disciplinovaní při našich postojích. Zároveň si myslím, že mé jednoznačné prohlášení o tom, že si nehodlám ve straně vyhrazovat žádnou pozici, pomohlo k tomu, že mí následníci nemuseli být konfrontování s žádným kultem osobnosti a měli volné pole působnosti pro  vnitrostranickou politickou soutěž a zavádění chytrých organizačních řešení, o kterých jsem třeba i já měl jisté pochybnosti, ale v konečném důsledku se ukázaly jako vynikající.

Co říkáte na současné Piráty? Jste s nimi spokojen nebo se jejich témata odchylují od vašich původních záměrů?

Tematický posun směrem k liberálnímu spektru reflektuji. Já jím ale procházím také, takže stranu vnímám velmi kompatibilně a oceňuji, že jsme si zachovali otevřenou formu politiky, což je pro mne důležitější než mnohá obsahová témata podléhající často tepu doby. Obsahově se vždy snažím dívat, nakolik dané téma reflektuje naše programové cíle ve stanovách. A musím říci, že jsem s průnikem velmi spokojen.

Lustrovat člověka od hlavy k patě, prolomit bankovní tajemství, torpédovat závazky k NATO. Tak hovoří Miroslav Kalousek (a v podobném duchu i jiní) o ideovém zakotvení Pirátů. Jak tuto jejich kritiku vidíte vy?

Stanou se i přešlapy, na které konkurence čeká. Je zapotřebí ale vidět to, co prohlásí každý jeden z nás a jaký je následný konsenzuální výstup. Lustrovat člověka bezpochyby nechceme, na druhou stranu nehodláme přihlížet rozkrádání peněz občanů, jejich odkloňování do daňových rájů nebo plíživým šířením státem institucionalizované korupce. Já to vnímám tak, že pokud někdo hospodaří s penězi daňových poplatníků, musí být plně transparentní.

V poslední době se o vás mluvilo v souvislosti s doménou bývalé ombudsmanky Anny Šabatové. Kritizoval vás kvůli tomu například v Právu (resp. na Novinkách) komentátor Mitrofanov. Šlo o nějaké nedorozumění?

Ano, šlo o nedorozumění vyplývající nejen z mého chybného odhadu situace na liberálním konci politického spektra, ale i mého profesního zaměření registrátora domén s nějakými reflexy. Koho jsem se tím dotkl, tomu se omlouvám. Věřím, že situaci nakonec vyřešíme ku prospěchu našich voličů.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…