Pro Zemana mohli přijet antonem a šel by do kriminálu. Na devadesátá léta vzpomíná Miroslav Šlouf

31.01.2015 7:33

ROZHOVOR Miloš Zeman sedí už dva roky na Pražském hradě a člověk, bez kterého by tam zřejmě nebyl, dnes leží v nemocnici, protože bojuje s vážnými zdravotními problémy. Bývalý blízký spolupracovník současného prezidenta, zakladatel Sdružení přátel Miloše Zemana, později Strany práv občanů – zemanovci, Miroslav Šlouf říká, že se vysvlékl ze svého vztahu k Zemanovi knížkou s názvem "Jak se dobývá Hrad", která vyšla před Vánocemi a z níž ParlamentníListy.cz přinesly také ukázku.

Pro Zemana mohli přijet antonem a šel by do kriminálu. Na devadesátá léta vzpomíná Miroslav Šlouf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Šlouf

S prezidentem už se od jeho zvolení nestýká a nepředpokládá, že se to změní. "Samozřejmě v politice nikdy neříkej nikdy, ale Miloš Zeman by musel vyvinout enormní aktivitu a iniciativu,“ prohlásil  Šlouf v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.  

Jaké máte dneska vztahy s prezidentem Milošem Zemanem?

Žádné.

Nepovažujete to za nevděk, když jste pro něj dělal dvacet let, bez vás by nebyl možná ani premiérem, ani prezidentem?

Já jsem nedávno vydal knížku, která se jmenuje Jak se dobývá Hrad a jiné taje politiky, v ní jsem se s tím srovnal. Stanislav Kostka Neuman jednou napsal, že se vysvlékl z anarchismu. Tak já jsem se touto knihou vysvlékl ze vztahu k Zemanovi a jeho lidem. Měla by být ještě na pultech, protože vydavatelé dělali dotisk. Myslel jsem, když vyšla v nákladu deset tisíc, že to bude stačit, ale týden před Štědrým dnem byla vyprodaná. Dotisk vyšel po Novém roce. Když byla na Žofíně taková předvánoční autogramiáda, podepisoval jsem ji čtyři a půl hodiny. Takových autogramiád není moc, co?

Byl jste současnému prezidentovi blízko, takže váš pohled samozřejmě mnoho lidí zajímá. Víte, proč došlo k tomu vašemu odstřižení ze strany Miloše Zemana?

Mě to už ani nezajímá.

Co říkáte chování Miloše Zemana ve funkci prezidenta? Čekal jste, že vyvolá takové pozdvižení téměř každým svým vystoupením?

Nic k tomu neříkám a nebudu říkat. Nechci se k tomu vyjadřovat. Přece nebudu půl života na něčem dělat, abych to pak kritizoval.

Ale dnešní Miloš Zeman může být už jiný člověk než ten, pro kterého jste v minulých dvaceti letech pracoval.

V jeho věku? To už asi ne. Dospěl jsem k tomu, že v průběhu let přišel o sociální inteligenci. Tečka. K tomu nemám co dodat.

Vylučujete, že byste ještě někdy spolu v budoucnu mohli zase navázat přátelské vztahy?

Já to nepředpokládám, samozřejmě v politice nikdy neříkej nikdy, ale musel by vyvinout enormní aktivitu a iniciativu.

A jak hodnotíte lidi kolem prezidenta? Jsou úspěšní, jak se o spolupracovnících Miloše Zemana na Pražském hradě vyjádřil prezidentův kancléř Vratislav Mynář?

Ty lidi už nehodnotím vůbec. To totiž není hodnotitelné.

V minulých dnech se v médiích skloňovala aféra kancléře Vratislava Mynáře s jeho podezřele levnou vilou. Co jste tomu říkal?

Potom, co kolem toho  vyšlo v Lidových novinách, se nedá nic dodat. (Lidové noviny přinesly informaci, že koupi vily zprostředkovali sponzoři prezidentské kampaně – pozn. red.)

Myslíte si, že prezident má ve svém okolí někoho, kdo by ho byl schopen upozornit na nějaké přehmaty, které dělá, nebo se obklopuje jen lidmi, kteří mu přizvukují a pochlebují?

To už bychom začali analyzovat, co se na Hradě odehrává, a to nechci. Mně ti hoši za to nestojí.

PODÍVEJTE SE NA DOKUMENT, KTERÝ O MIROSLAVU ŠLOUFOVI NATOČILA ČESKÁ TELEVIZE.

A vy jste byl v uplynulých letech, kdy jste pro Miloše Zemana pracoval, schopen mu říci, že něco nedělá dobře, že by měl v něčem své chování změnit?

Takové věci jako dnes, ani větší, ani drobné při mém působení vedle něj nikdy nenastaly.

A co jste říkal na obrovské protesty s červenými kartami a házením vajec na prezidenta v období oslav 25. výročí 17. listopadu 1989?

To nemá smysl hodnotit. Miloš Zeman musel vědět, do čeho jde. Naše kontrarozvědka – to nejsou pitomci. Jsou infiltrováni do všech těchto skupin, zprávy o tom, co se chystá, musel prezident mít. A on si na to pozve ještě pět prezidentů!

Myslíte si, že je tomu úmyslně vystavil, i když věděl, že se na něj lidé nespokojení s jeho chováním a vyjadřováním chystají?

Nemyslím si vůbec nic. 

Ale nevěřím, že nejste zklamán, že vás člověk, kterému jste pomohl do nejvyšší ústavní funkce, od sebe po svém zvolení hlavou státu zcela odstřihl. Neberete to od Miloše Zemana jako nevděk?

Když jsem na někom dělal dvacet let… První "hnusný“ čin pro něj byl, když se v roce 1995 vrátila partička z Bambergu (předseda ČSSD Miloš Zeman a jeho stranický kolega Karel Machovec – pozn. red.) a přivezla tzv. neomezenou bankovní garanci a on dal za úkol hospodářskému tajemníkovi ČSSD, aby na to vzal dvacet, nejlépe třicet milionů korun úvěr na provoz strany. Oni nebyli schopni ověřit, co to je. To byl papír od toho Vízka (Aféra Bamberg  - politický skandál vypukl v roce 1998, když se objevily informace, že českošvýcarský podnikatel Jan Vízek  slíbil ČSSD finanční injekci na předvolební kampaň v roce 1996 a kompromitující materiály na představitele ODS za ekonomický vliv ve státě  a posty ve vládě – pozn. red.). Tak jsem tehdy ověřil, že banka, která jim takzvaně vystavila neomezenou bankovní garanci, na světě vůbec neexistovala. Představte si, že by s tím nastoupili do banky, to by byl konec, přijeli by pro ně antonem a šli by do kriminálu. Byl by konec sociální demokracie. Byl jsem si vědom, že to je něčí hra.

Nelitujete toho, co jste pro Miloše Zemana udělal, když vidíte, jak se dnes chová?

Člověk nemá ničeho, co v životě provedl, litovat, pokud to nebyla "bejkárna" nebo trestný čin.

Neřekl vám někdo z rodiny nebo přátel: Vidíš, co jsi natropil, když jsi tohoto člověka dostal na Hrad?

Na to ani nepotřebujete moji odpověď, to si určitě dokážete představit sama.

Vy sám jste už definitivně odešel z politiky a nevěnujete se ani lobbingu?

Samozřejmě politiku sleduji, diskutuji s přáteli a spolupracovníky a jsem schopen v úzkém, vybraném kruhu říci svůj názor. Ten lobbing byl u nás od počátku 90. let skoro až mimo zákon, vždyť si vzpomínáte, jaké měl první prezident názory. Já jsem měl možnost poznat jednoho Francouze, který začínal v Bruselu lobbovat pro francouzskou vládu v době, kdy se v Evropě řešilo zemědělství. A pro francouzský stát vylobboval dotace. Je to asi dva měsíce, co byl v Praze, byli jsme spolu na snídani, najednou vidím, že má na saku nejvyšší francouzské státní vyznamenání - stužku Čestné legie. Zeptal jsem se: Jak jsi k tomu přišel? On se usmál a řekl, že ho takhle ocenil francouzský stát za lobbing v Bruselu.

Třeba také dostanete Řád Bílého lva, když státní vyznamenání Za zásluhy mohli dostat režiséři jako Filip Renč nebo Robert Sedláček, kteří jen točili o Miloši Zemanovi předvolební spoty a dokument…

To určitě. Renče moc neznám, ale Sedláčka znám velmi dobře a mám ho, kluka, docela rád.

Ale vy byste si na rozdíl od něj určitě vzal na vyznamenávání na Pražském hradě společenský oblek, ne?

Ano, tak jsem byl naučený. Někdy je to zapotřebí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…