Pro nás živnostníky neplatí žádná politika, říká vinař Javornický

14.09.2017 17:10

ROZHOVOR „Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. No a o víně to platí jakbysmet," řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz majitel vinařství Spielberg a vítěz patnáctého ročníku soutěže Vinař roku Jaroslav Javornický.

Pro nás živnostníky neplatí žádná politika, říká vinař Javornický
Foto: Spielberg
Popisek: Jaroslav Javornický, majitel vinařství Spielberg

V České republice se již po patnácté hodnotil nejlepší vinař roku. Tento ročník Vaše vinařství Spielberg vyhrálo. S jakými víny?

V letošním 15. ročníku jsme přihlásili kolekci 12 vín, z nichž do finále mezi nejlepších osm vinařství bylo to naše vybráno s třemi Ryzlinky, jedním Chardonnay, Pinotem Blanc a Sylvánem.

Kolik vinařství se soutěže zúčastnilo a jak vlastně taková soutěž probíhá?

Soutěže se pravidelně účastní velmi reprezentativní počet vinařství, letos jich bylo více jak 80. Hodnoceno bylo celkem 538 vzorků vín. O to více si samozřejmě našeho ocenění vážíme. Je to nejvýznamnější soutěž vinařů v České republice.

Mezi porotci bylo mnoho cizinců. Co si o českých vínech myslí například ve Francii? Jakou mají česká vína celkově pověst mimo naši domovinu?

Na finálový večer pravidelně přijíždí mezinárodní odborníci – komisaři, kteří dosáhli nejvyšší kvalifikace Master od Wine. Letos jich bylo pět, k nim se přidali tři renomovaní odborníci z České republiky. Předseda hodnotící komise, slavný John Salvi z Bordeaux, na vyhlášení vítězů označil letošní ročník jako jeden z nejlepších, co do kvality všech hodnocených vín. Již tradičně vyzdvihl hlavně tuzemská bílá vína, ta mají taky nejlepší odezvu při exportu.

Kdy jste se vinařství začal věnovat Vy osobně? Představoval jste si, že budete vinařem už odmalička, nebo jste chtěl být třeba lékařem?

S jižní Moravou mě pojí ty nejhezčí vzpomínky z dětství, kdy jsem často pobýval u své tety a strýce v kraji mezi Kyjovem a Slavkovem u Brna. Naše vinohrady v Archlebově a Žarošicích jsem převzal v roce 2002 po bývalém zemědělském družstvu v likvidaci. Většinu vinohradů jsme již zrekonstruovali, mnohé další vinice vysadili, nyní máme 63 hektarů plodných vinohradů. Víno mám rád, ale rozumět péči o vinohrady jsem se učil takříkajíc za pochodu. Ale mám štěstí na skvělé odborníky, kteří pro SPIELBERG na vinohradech i ve sklepě pracují.

Jak jsou na tom s pitím vína Češi? Umíme víno pít a ocenit? 

Spotřeba vína u nás každoročně roste, v posledních letech se uvádí, že je to přibližně 18 litrů na dospělou osobu. Přitom jen na 40 procent této spotřeby stačí produkce tuzemských vín. Tedy vypije se podstatně více, než se u nás vyrobí. Z toho plyne snaha některých velkých zpracovatelů dovážet hrozny ze zahraničí od Moldavie po Maďarsko a dozásobit náš trh i těmito víny, které nemají původ ve vinicích registrovaných v České republice. Naše vinařství zpracovává hrozny pouze z našich vlastních vinohradů. 

V letošním roce začala platit novela „vinařského“ zákona, která byla poměrně často kritizovaná. Její odpůrci tvrdili, že bude mít negativní vliv na prodejce vína, ale i vinařství. Jak byste její fungování zhodnotil Vy?

Novelu vinařského zákona podporuji. Přestože má několik legislativních nedostatků, jak praxe postupně ukazuje, směřuje k zamezení falšování vína. V České republice se objevovalo čím dál více vín z dovozu, které bylo deklarováno jako víno domácí produkce. Docházelo tím k parazitování na dobrém jménu tuzemských vín a ke klamání spotřebitele. Novela tyto praktiky alespoň ztěžuje a zpřísňuje evidenci hroznů a moštu, které se k nám dováží. Prospěšné je také nové označování vín, kde na uzávěru najdete logo sklenky v národních barvách. Spotřebitel tak získá lepší přehled, zda nakupuje vína garantované domácí produkce.

Na podzim půjdeme k volbám, máte už nějakého favorita? Co říkáte na současnou politickou situaci jako občan a jako podnikatel?

No to je otázka. Volby jsou pořád ještě tajné, ne? Odpověděl bych slovy hostinského Palivce: „Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš“. No a o víně to platí jakbysmet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…