Proč BIS nepřizná, že to je mnohem horší? Izraelský expert promlouvá o islámském extremismu u nás

10.12.2018 12:21

ROZHOVOR Do Islámského státu mířilo desetkrát více lidí než informuje BIS. O tom je přesvědčen bezpečnostní expert David Bohbot, který v tomto směru upozorňuje, že se jedná v mnoha případech o mladé, slušně zaopatřené lidi, kteří konvertovali k islámu. Ze zprávy BIS je pak udiven, proč se věnuje jen problematice zpravodajců z Ruska a z Číny, jako by z jiných zemí nebylo ani jednoho agenta. Pokrytečtí Evropané protestují proti Izraeli, ale jeho bezpečnostní informace by rádi. Razantně se také vypořádává s palestinskou otázkou.

Proč BIS nepřizná, že to je mnohem horší? Izraelský expert promlouvá o islámském extremismu u nás
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Izraelský bezpečnostní expert David Bohbot žijící v Česku

Zpráva BIS za rok 2017 hovoří o 11 občanech ČR, kteří od nás odešli bojovat do Islámského státu. Je to číslo podle vás odpovídající? Jenže co ti, které tajná služba neidentifikuje? Není jejich počet, když si zaspekulujeme, podstatně větší?

Podle toho, co jsem já slyšel, se to číslo pohybuje okolo 50 až 100. Většina ve věku 20 až 25 let, svobodní, druhá generace a nově konvertovaní lidé ze střední třídy. V BIS asi nemají moc dobré informace...

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí

Proč myslíte, že BIS nemá informace? A co se s tím dá udělat?

I když v BIS sedí dobří a kvalitní lidé, nemají dost peněz na nové technologie a metodologie. Je potřeba investovat do bezpečnosti. Stejně důležité je zajistit, že informace nemůže uniknout, a pak bude možné zvýšit úroveň spolupráce s dalšími subjekty a službami.

Myslíte například s izraelským Mossadem?

Mossad a Shabak, tady už spolupráce je a bude jen a jen lepší.

A co ti, kteří říkají, že by se nemělo spolupracovat s izraelskými službami?

Nikdo to neříká. Evropané jsou pokrytečtí, protestuji proti Izraeli, ale všichni chtějí informace. Když byly 5. 6. 2018 v Paříži demonstrace proti Izraeli, když tu byl Netanyahu na návštěvě, tak zároveň ve stejné době Mossad varoval před aktuálním teroristickým útokem v Paříži... Je to prostě smutné.

Asi je to kvůli tomu, co si někteří myslí, že se děje v Izraeli, tedy problém s Palestinci.

To, co se děje, je komplikované, Palestinci trpí, ale důvodem k tomu jsou oni sami, alespoň tak to vidím já. V každém případě je to naše věc, naše vnitřní záležitost. Je tolik míst, kde lidé trpí víc a Evropané to ignorují, například vezměte situaci v Iráku, Íránu nebo Sýrii. Takže nechte Izrael Izraelem a bojujte za Evropu.

Říkáte, že Evropa by neměla kritizovat Izrael? To nezní moc demokraticky.

Kritizujte, ale nezapomeňte, že zatímco Izrael a Židé vynalézají léky a technologie, Palestinci vytvořili globální džihád.

To mi tedy vysvětlete, to už myslím poněkud přeháníte...

Vůbec ne! Abdullah Azam, Palestinec, otce džihádu a tvůrce al-Káidy. Abu musab al Zarqawi, Palestinec, vytvořil al-tawhid wal Jihad, dnes známý jako ISIS. Abu Qatada a Abu Muhamad el Makdasi, to jsou dnešní nejvlivnější žijící džihádisté. Palestinci unesli letadla a lodě, dvakrát stříleli na letištích v Evropě. Mám pokračovat?

Pojďme ještě k BIS a k její publikované zprávě. Tedy k odtajněné části tajné, podstatně rozsáhlejší zprávy. Vše se jakoby točí jen kolem Ruska a Číny, tedy jejich agentů. Ale snad každá ambasáda má lidi z tajných služeb. A to nehovořím o nejrůznějších organizacích, o neziskovkách, o subjektech z byznysu...

Je pravda, že se lidé soustředí hlavně na Rusko a Čínu. Možná si to tak někdo přeje, nemám však dostatek informací, abych to mohl komentovat do hloubky.

Saúdská Arábie si „kupuje“ státy v Africe, například Etiopii, ale také mohutně investuje v Bosně. Není právě Balkán pro nás bezpečnostním rizikem?

Je. Především – je to blíže k nám, k ČR. A pak, to nejvíc nebezpečné je rozšíření ideologie. Počet muslimů nevyrostl až tak moc, jak si lidé myslí. To, co se změnilo za posledních dvacet let, je radikální islám a to začíná v mešitách, imámové, kteří chodí za svými „ovečkami“ do vězení. Proto jsem pro silnější kontroly mešit a nulovou toleranci, a proto jsem proti nelegálním imigrantům a uprchlíkům z války. Jsou nebezpeční. Tady v Česku máme většinou dobré muslimy, a dokud nebude externí influence (působení, vliv, pozn. red.) a pokud zůstanou jejich počty nízké, můžeme s nimi mít normální život.

V Německu není den, aby nedošlo k nějakému útoku. Co když se problémy dostanou přes volnou hranici i k nám? Prostupná hranice nezadrží islamisty, kteří sice budou pobírat dávky v západní Evropě, ale u nás si budou skvostně žít a – abych to odlehčil – a přitom kout pikle...

To, že problémy se dostanou i sem, to už víme. Co můžeme udělat? Připravit se na to a nenechat se překvapit.

Čeho se bojíte, co myslíte, že se může se stát, a co budete osobně dělat vy?

Teror a pak válka. Je to velice reálná možnost. Ať se stane cokoliv, já tady zůstanu a pokud bude potřeba, budu bojovat za Českou republiku.

Mnoho lidi mluví o tom, že by Andrej Babiš měl rezignovat. Jaký je váš názor?

Samozřejmě, jako mnoho ostatních jsem zklamán z toho, jak se náš premiér chová například vůči své rodině. Pro mne je stejně důležité, ba podstatnější, že pod jeho vedením podporujeme teroristy a mluvím samozřejmě o Íránu. Prodat jim granáty a podporovat jejich jaderný výzkum a technologie je ostuda. Není zodpovědné myslet na dnešní prospěch a ignorovat vážnou hrozbu pro naši budoucnost. Takto se zodpovědní lidé nechovají. To říkám jako český občan.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…