Proč bychom měli kritizovat vedení, které vyhrálo všechny volby, nechápe Martin Komárek. V Liberci jsem byl dobrej, věří si do příštích voleb

05.03.2017 9:01

ROZHOVOR „To, že ANO chválím a mám ho rád, neznamená, že nemáme milion chyb. Ve spoustě organizací panuje řevnivost. Přišli k nám lidé, kteří jsou klasičtí političtí podržtaškové a vybližmiskové. Jde jim o funkce a hlavně o peníze, které z nich plynou. Takoví lidé dokážou rozhodit úplně všechno. Zničili ODS, zničí ČSSD. Doufám, že nás ne, ale to nebezpečí je vážné,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec Martin Komárek (ANO). „Když jdete nahoru, tak se k vám přisají lidé, kteří vidí tu místo předsedy správní rady, tu místo uvolněného zastupitele, to je 20, 40, 60, 80 tisíc. Pro spoustu lidí jsou to strašný prachy, které si zaslouží pouze držkou, nikoliv prací. S takovými lidmi bojujeme, ale je to těžké,“ dodal.

Proč bychom měli kritizovat vedení, které vyhrálo všechny volby, nechápe Martin Komárek. V Liberci jsem byl dobrej, věří si do příštích voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Hodně se mluví o nové pravomoci vašeho předsedy Andreje Babiše, že může osobně zasahovat do kandidátek do voleb. Co si o tom myslíte vy?
 
Kdybych si myslel, že je to špatně, tak bych pro to nehlasoval.
 
Zlé jazyky tvrdily a některé to i napsaly, že se na sněmu Andreje Babiše bál kdokoliv na cokoliv zeptat. Co byste k tomu řekl?
 
Tam probíhala normální diskuse. Pouze máme oproti jiným stranám efektivní inovaci. A sice že diskuse se dává do přestávek, kdy mandátová a volební komise sčítá hlasy. Čehož si novináři kupodivu nevšimli a říkali, že tam žádná diskuse nebyla. Diskuse tam byla. I kritická vůči některým zavedeným způsobům našeho hnutí. Nebyla moc kritická vůči vedení hnutí. Což naprosto chápu, protože je úspěšné. Většinou je kritizované neúspěšné vedení. Ale pokud vyhraje všechny volby, kterých se zúčastnilo, asi není moc co kritizovat. 
 

Anketa

Udělala ODS na Vysočině chybu, když nedala Miroslavu Němcovou na 1. místo kandidátky?

6%
94%
hlasovalo: 5692 lidí
 
Je tedy hnutí ANO demokratické politické uskupení, a ne jen strana jednoho muže? Například bývalý premiér Topolánek v Hospodářských novinách označil Andreje Babiše jako bezpečnostní riziko, člověka, který vůbec nepochopil principy demokratické diskuse, kompromisu, politické odpovědnosti. Senátorka Eliška Wagnerová říká v ParlamentníchListech.cz, že to po sněmu ANO vypadá, že se rodí nový vůdce, který bude mít poslední slovo téměř ve všem. Což je podle ní nebezpečný trend posouvající demokracii k autokracii a posléze k despocii...
 
Tak předně. Myslím, že Topolánkovi vadí, že si teď média více všímají jiného padlého premiéra – Jiřího Paroubka v souvislosti s jeho nešťastným příběhem. Co se týče hnutí ANO – něco si odhlasovalo, protože věří, že je to v jeho prospěch, ne v prospěch Andreje Babiše. Kdyby si delegáti mysleli, že to není v jejich prospěch, ale jenom Andreje Babiše, tak by pro to pravděpodobně nehlasovali. Hnutí chce volby vyhrát. A pokud paní Wagnerová nevěří, že naše země má silné demokratické mechanismy, že je součástí Evropské unie a NATO, a myslí si, že se opravdu může někdy něco nějak zvrhnout, tak mi je jí velice líto.
 
Občas to však v ANO zaskřípe, o Liberci jsme se už dříve bavili a tento týden byl odvolán hejtman za ANO Oto Košta na popud vašeho hnutí. Jak vidíte tento příběh?
 
To, že ANO chválím a mám ho rád, neznamená, že nemáme milion chyb. Ve spoustě organizací panuje řevnivost. Přišli k nám lidé, kteří jsou klasičtí političtí podržtaškové a vybližmiskové. Jde jim o funkce a hlavně o peníze, které z nich plynou. Takoví lidé dokážou rozhodit úplně všechno. Zničili ODS, zničí ČSSD. Doufám, že nás ne, ale to nebezpečí je vážné. Mluvil o tom na našem sněmu pan Piškanin – podnikatel, který není naším členem. Já před tím také varuji. Je to nebezpečí, jež hrozí každé politické straně, která je na vzestupu. Je to horší než sepětí s takzvanými kmotry. Když jdete nahoru, tak se k vám přisajou lidi, kteří vidí tu místo předsedy správní rady, tu místo uvolněného zastupitele, to je 20, 40, 60, 80 tisíc. Pro spoustu lidí jsou to strašný prachy, které si zaslouží pouze držkou, nikoliv prací. S takovými lidmi bojujeme, ale je to těžké.
 
Ještě se vrátím k exhejtmanu Koštovi. Vy mi sice možná řeknete, že neznáte přesně místní situaci. Ale přesto. Nebyl problém v tom, že byl dosazen jako lídr shora tak trochu proti vůli místních činitelů a ti ho tak úplně nepřijali a pak mu okopávali kotníky?
 
Slyšel jsem o tom od kolegů z ANO, opravdu tu situaci přímo neznám. Nemám ale sebemenší důvod nedůvěřovat Jaroslavu Faltýnkovi, který mi povídal, jak to bylo. A není to tak. Pan Košta je možná osobnost, výborný lékař, ale jako hejtman a týmový hráč zklamal. 
 
 
Kdy se budou ve vašem hnutí sestavovat kandidátky a budete opět kandidovat? Případně kde? Minule jste kandidoval v Libereckém kraji, což asi teď nebudete...
 
Kdy se budou sestavovat kandidátky, nevím. Musejí proběhnout patřičné sněmy – oblastní a krajské. Termíny ještě nejsou, předpokládám, že se budeme snažit kandidátky dělat co nejlepší až do poslední chvíle. Co se týče mě – je mým přáním kandidovat v Libereckém kraji, protože tady jsem ten mandát měl, něco jsem udělal a věřím, že dobře. Ale já nejsem ten, kdo může sebe sama nominovat. Nemáme většinový volební systém, i když bych byl rád, kdybychom ho měli. Mě musí nominovat hnutí. Pokud mě hnutí nominuje v Libereckém kraji, nominaci přijmu. Pokud mě nominuje v Praze, přijmu ji taky. Pro obě nominace jsou dobré důvody.
 
Vycházel jsem tou otázkou z toho, že jste nedávno z liberecké organizace přestoupil do Prahy...
 
Poslanec není závislý na tom, ve které stranické buňce je evidovaný. Posledně jsem v Liberci také kandidoval jako člen pražské organizace, přestoupil jsem tam až potom. Považoval jsem to za správné. Bylo to ale špatně, protože tam se pracovat nedalo. Nominace poslance nezávisí na tom, ve které stranické buňce je zapsán, ostatně to občany vůbec nezajímá. Je zajímá, jestli poslanec je schopen tu práci dělat a jestli za ty čtyři roky něco udělal. Jsem přesvědčen, že v Liberci jsem byl dobrej.


reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…