Profesor Keller prozradil, co se v Bruselu říká o euroskepticích. A přidal jedno velice skromné přání stran EU

11.07.2014 18:18

ROZHOVOR Renomovaný sociolog Jan Keller v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz promluvil o tom, co bude jako europoslanec za ČSSD prosazovat. Vyjádřil se také k debatě kolem českého eurokomisaře, Transatlantické smlouvě o volném obchodu či budoucnosti Ukrajiny a Evropské unie.

Profesor Keller prozradil, co se v Bruselu říká o euroskepticích. A přidal jedno velice skromné přání stran EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Jaké jsou Vaše první dojmy z nového působiště v Evropském parlamentu?

Vcelku pozitivní. Jednání bývají dlouhá a náročná, ale i to bude nejspíš otázka zvyku.

Nedávno vzbudili rozruch euroskeptičtí poslanci, když se otočili zády k orchestru při hraní „hymny“ EU. Jak se zpětně díváte na tuto událost, kterou samotní aktéři označují jako nesouhlas s postojem Evropské unie vůči odmítnutí kvazistátních symbolů voliči?

Při zahájení plenárního zasedání orchestr zahrál zhudebněnou báseň Friedricha Schillera oslavující přátelství mezi lidmi. To politická skupina složená z vyhraněných individualistů dokáže nejspíš jen těžko pochopit. Jak poznamenal belgický liberál Guy Verhofstadt, euroskeptici tímto okázalým gestem názorně předvedli, kterým směrem chtějí Evropu reformovat - vzad.

Stal jste se členem Výboru pro zaměstnanost a sociální záležitosti. Co budete prosazovat?

Hodlám se zasazovat o přijetí směrnice o minimální evropské mzdě odvozené od průměrné mzdy jednotlivých členských států, bojovat proti prekérním formám zaměstnání a zaměstnávání agenturnímu. Chtěl bych prosadit ochranu pracovníků v předdůchodovém věku a podpořit mladé lidi při vstupu do zaměstnání, včetně navýšení rozpočtu unijní iniciativy Záruka pro mladé. V budoucnu bych též rád viděl zkrácení pracovní doby při zachování úrovně odměňování. A v neposlední řadě je mou prioritou boj proti riziku snižování pracovních a sociálních standardů spojených se zavedením TTIP (Transatlantická smlouva o volném obchodu) a celková harmonizace sociální standardů v EU.

Když zmiňujete Transatlantickou smlouvu o volném obchodu, v souvislosti s ní jste komentoval překvapivé vystoupení lidoveckého kandidáta na předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který vyjádřil pochybnosti nad touto dohodou. Jaká je dle Vaší dosavadní zkušenosti europoslance šance, že k podepsání smlouvy skutečně dojde? Proč je podle Vás tato smlouva projednávána v tajnosti?

Podal jsem jako europoslanec dotaz Evropské komisi, proč se dělají takové tajnosti kolem smlouvy, která má dle svých protagonistů přinést hospodářský růst a vést ke vzniku velkého počtu pracovních příležitostí. Je to snad poprvé, co politici plánují něco tak blahodárného a dělají to za zavřenými dveřmi, místo aby se svým voličům co nejrychleji pochlubili, jak na ně myslí. Teď musím čekat, co mi Evropská komise odpoví. Má na to šest týdnů.

Otazník stále visí nad volbou českého eurokomisaře. Jakou oblast by realisticky mohl mít na starosti český eurokomisař? A co to vypovídá o schopnosti vládní koalice dohodnout se na evropských otázkách?

Jiné členské státy mají ve svých prioritách i personálních otázkách mnohem jasněji nežli my. Při tomto našem váhavém postoji se nám může stát, že se nakonec budeme muset spokojit s tím portfoliem, které na nás „zbyde".

Chci se vás zeptat také na roli Evropské unie ve vztahu k Ukrajině. Někteří ekonomové věští Ukrajině ekonomický propad kvůli tomu, že bude nucena přijímat evropské zboží v plné šíři a své zboží do EU bude exportovat jen omezeně, přijde o obchodní vztahy s Ruskem a utrpí její zemědělství. Jak vidíte asociační dohodu? Dělá EU dost pro změnu poměrů na Ukrajině?

Především se domnívám, a zdůrazňuji to opakovaně, že pomoc Ukrajině by měla být podmíněna proběhnutím demokratických a mezinárodně kontrolovaných voleb do ukrajinského parlamentu. Pokud se snad někdo domnívá, že do té doby ukrajinská ekonomika padne, jen to zvýrazňuje otázku, jaké ekonomice vlastně pomáháme a jaký může být efekt takové pomoci. Musím konstatovat, že ne zcela promyšlené sbližování s Ukrajinou výrazně posiluje tábor euroskeptiků, čímž oslabuje Evropu, aniž by Ukrajině pomohl.

Sociolog Antonín Rašek v této souvislosti hovoří o tom, že Evropská unie podle něj převzala v případě Ukrajiny náročnější závazek než u Řecka, protože na sebe bere přinejmenším morální odpovědnost, že této zemi z těžké krize spojené s nesmírnými dluhy a neefektivní ekonomikou pomůže, což ale půjde prý dost těžko. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Jsem v EP teprve krátce a doufám, že to je jediný důvod, proč jsem zde zatím neslyšel od nikoho konkrétní plán hospodářské pomoci Ukrajině, který by pomohl prostým občanům, a nikoliv soupeřícím skupinkám oligarchů, kteří zemi mocensky kontrolují. Pokud byla revoluce na Majdanu namířena proti jejich moci, pak je nutno konstatovat, že se nepovedla.

Hovoří se také o tom, že výsledkem takzvané promajdanové evropské politiky bude pouze dumping ukrajinských gastarbeiterů na českém pracovním trhu, snížení ceny nekvalifikované práce, zbídačení českých dělníků či zhoršení odbytu českých výrobků. Hrozí něco takového? Může přijít nový a třeba i horší Majdan v reakci na možné zklamání Ukrajinců, kteří očekávají, že se brzy dostanou na úroveň členských zemí EU? Existují nějaké pozitivní varianty vývoje situace na Ukrajině?

Nejsem prognostik, na to si musíme počkat. Ale může nás utěšit, že nebudeme čekat dlouho.

Jak byste si přál, aby Evropská unie vypadala za pět let?

Předně bych si přál, aby se EU během té doby nerozpadla. Znám mnoho lidí v České republice, kteří by pak tvrdili, že za to můžu já. Kromě toho bych si přál, aby i odpůrci sociálního modelu uznali, že fungování sociálního státu není brzdou ekonomického vývoje, ale naopak součástí zdravé ekonomiky. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…