Profesor Pafko pro PL: Migrace je řízená, Zeman měl pravdu. Ale není to jen tak. Oslovil jsem primáře všech českých chirurgií...

04.04.2016 4:49

ROZHOVOR Uznávaný chirurg profesor Pavel Pafko soudí, že migranti, kteří v posledních měsících utíkají do Evropy, se na teroristických útocích nepodílejí. „Teroristé jsou lidé, kteří odešli z arabských zemí už dříve nebo kteří se v Evropě už narodili a důvěrně poznali prostředí v evropských zemích, protože se v něm pohybují delší dobu,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz profesor Pavel Pafko.

Profesor Pafko pro PL: Migrace je řízená, Zeman měl pravdu. Ale není to jen tak. Oslovil jsem primáře všech českých chirurgií...
Foto: wikipedia.org
Popisek: prof. Pavel Pafko

Souvisí podle vás islámský terorismus s migrací?

Samozřejmě, islámský radikalismus je jednou z příčin migrace do Evropy.  V Sýrii je zmatek, probíhá tam válečný konflikt, na kterém se podílí Islámský stát, jsou tam ostatní rebelové , Kurdové a prezident Asad.  Útoky – včetně toho posledního v Bruselu – jsou produktem Islámského státu.

Odpůrci migrace ovšem tvrdí, že teroristické útoky jsou důsledkem migrace muslimů do Evropy, že sami migranti jsou potenciální islámští teroristé, a ne oběti islámského radikalismu.  Co takovým tvrzením říkáte?

Myslím, že není prokázané a není tak jednoznačné, že by současní migranti prováděli atentáty. Ti, co utíkají do Evropy, se podle mne na těchto útocích nepodílejí.  Teroristé jsou lidé, kteří odešli z arabských zemí už dříve nebo kteří se v Evropě už narodili a důvěrně  poznali prostředí  v evropských zemích. Asi to není tak, že by sem někdo přišel a za tři dny spáchal  sebevražedný atentát. Za těmito činy jsou lidé, kteří naše prostředí dobře znají, protože se v něm pohybují delší dobu, mají kontakty a připravují je delší dobu. Teroristé potřebují peníze a příprava takovéto akce vyžaduje čas. Tyto akce nejsou výsledkem  nějakého okamžitého rozhodnutí, jsou dlouhodobě plánované.  Jsem toho názoru, že teroristické útoky provádějí domestikovaní cizinci, kteří v Evropě žijí, ale jsou financováni a podporováni Islámským státem. Je to prostě produkt Islámského státu, jsou to zfanatizovaní mladí lidé věřící, že po smrti vstoupí do vysněného ráje. A  mrzí mne, že Evropská unie jako celek si neví rady. Kolik již bylo schůzek ministrů zahraničí, vnitra, předsedů vlád? Výsledkem je uplácení Turecka a příslib jeho budoucího členství v EU.  

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že migrace je řízená invaze, která nás má rozvrátit.  Ale většina odborníků se shoduje, že tvrzení prezidenta, že migrační vlnu organizuje Muslimské bratrstvo, aby ovládlo Evropu, je spíš konspirační teorií než realitou. Jaký je váš názor?

Podle mého názoru měl prezident pravdu v tom, že migrace je řízená. Zda je to Muslimským bratrstvem, nevím. To ale není tak, že by se pár lidí domluvilo, koupili si gumové čluny a začali vydělávat  peníze na pašeráctví lidí. To je nepochybně připravená akce. Vždyť válka v Sýrii trvá už pátým rokem, ale tak silná vlna migrace  začala najednou vloni v létě. Přece nikdo s rozumem nemůže uvěřit, že to nebylo naplánované. Člověk, který  řekne A, musí přemýšlet o tom, že soupeř řekne B. Prostě když něco řeknu, musím přemýšlet, k čemu pak dojde. Samozřejmě, že dochází k radikalizaci ultrapravicových elementů. Nemůžeme se dneska ovšem divit, že k takové radikalizaci dochází. Když německá kancléřka Angela Merkelová otevřela náruč migrantům, měla podle mne přemýšlet o tom, k čemu to povede a že to neskončí 31. prosince 2015. Když někdo otevře náruč, měl by předvídat, co udělá protistrana. Pohrne se k nám, ještě organizovaně a v domácím prostředí to vyvolá nepokoje, protože ne všichni s tímto krokem budou souhlasit. Myslím, že čím dál víc lidí i v Německu s postupem Angely Merkelové nesouhlasí. Vždyť vidíme, jak dopadly v Německu regionální volby.  To je už určitý signál, aby se politici  nad svým přístupem zamysleli. Naštvaní jsou hlavně ti nejvíce postižení, Bavorsko, Rakousko.  Není to tedy tak,  že by na migraci pohlížely jinak státy Východu a jinak západní Evropa. I u nás a na Slovensku či v Maďarsku je určitý odpor proti nelegální migraci, zdůrazňuji nelegální, lidé se oprávněně bojí a tyhle sebevražedné atentáty jen podporují strach.

To teroristé chtějí: vyvolat strach v evropských zemích a pomocí strachu je ovládat.

Samozřejmě. Jednak je tu strach z teroru, jednak je strach, že se nízkopříjmové skupiny obyvatel ve Francii, v Německu budou muset dělit s těmi nově příchozími o práci. Lékaři a jiní kvalifikovaní odborníci nemusí mít strach, že přijdou o své zaměstnání, ale většina migrantů bude nastupovat do základních pozic dělníků, není tedy divu, že místní mají obavu, že se budou muset o ta pracovní místa dělit.

Navíc v některých zemích, například ve Španělsku, je stále poměrně vysoké nezaměstnanost, takže mnozí migranti, i kvůli neznalosti jazyka, ani pracovat nebudou. Takže se s nimi Evropané budou dělit i o sociální dávky, důchody. Nepovede to také k nespokojenosti evropských obyvatel?

Samozřejmě. Je třeba přemýšlet, že když sem přijde padesátiletý člověk, stěží bude schopen  si do pětašedesáti vydělat na důchod. Ale když v Evropě zůstane, bude důchod chtít, protože bude muset z něčeho žít, ale on si na něj během svého krátkého pracovního života v Evropě nevydělá. Dobře, když přijde dvacetiletý a bude platit daně a sociální pojištění jako všichni ostatní, bude mít na sebe ve stáří vyděláno. A jako vážný vidím také problém žen v islámském světě, protože tyto ženy budou vychovávat  v našem prostředí, ale po svém  své děti. Takže celá jejich integrace bude o to déle trvat.

Myslíte si, že když se podaří porazit Islámský stát, skončí teroristické útoky v Evropě nebo jinde ve světě, když si uvědomíme, že islámský terorismus nezačal s Islámským státem,  předtím terorizovala svět  al-Kaida a další islámští radikálové?

Každá ideologie potřebuje peníze. A pokud je má a dostává, bude bojovat. Ale je třeba udělat taková opatření, aby je neměla. Každá organizace potřebuje dvě věci: určitou strukturu, nejčastěji pyramidální, a potom potřebuje prostředky, aby mohla šířit svou ideologii a prosazovat se. A to všechno stojí peníze. Pokud je nemá, těžko se dostane do širšího povědomí lidí. To se týká každé organizace, jak politické, tak náboženské.  

A teroristé potřebují hodně peněz na zbraně, výbušniny…

Islámský stát sám nemá žádný zbrojní průmysl. A na to, aby nakupoval zbraně ve velkém, potřebuje peníze,  ty získává především z ropy.  Tomu je potřeba zabránit. Ale obecně si myslím, že evropská politická reprezentace problémy neřeší a zdá se mi, že se nic neděje. A zajímalo by mne, komu Islámský stát ropu prodává. Nejezdíme náhodou na produkty této ropy i my Evropané? Osobně jsem dost skeptický k tomu, že plán, na který Evropská unie sází, bude fungovat. Jsem zvědav, jestli se Turci budou chovat podle dohody, kterou podepsali s Evropskou unií, ale spíš jsem k tomu dost skeptický. Vnímám, že Poslanecká sněmovna České republiky už řekla, že bez víza sem Turky pouštět nebudeme. Ale považuji za velmi zvláštní, že český premiér se zrušením víz pro Turky na Evropské radě souhlasí, a jeho vlastní parlament prohlásí, že žádní Turci sem bez víza nepůjdou. Nezdá se vám to divné?

Neměl by si premiér svůj souhlas nechat parlamentem posvětit před tím, než přidá svůj podpis za Českou republiku k dohodě s Turky?

Samozřejmě, že ano. Jestli kritizujeme, že  zahraniční politika pana prezidenta je jiná než ministerstva zahraničních věcí, že tam není soulad, neměli bychom se  stejným způsobem  stavět k nesouladu premiéra a parlamentu?

Poslanecká sněmovna také schválila usnesení, aby země, které nejsou schopny chránit vnější hranici Evropské unie, byly vyloučeny ze Schengenu. Souhlasíte s tím?

Také je otázka, zda - když Evropa přijala Řecko do Schengenu a měla dohodu Dublin 2, zda její představitelé věděli nebo nevěděli, že nelze ochránit hranice Schengenu v řeckém úseku? Na to je přece potřeba dopředu myslet. Už týdny se  Evropská unie dohaduje o organizaci jakési hraniční stráže. Napadá mne myšlenka, jak dlouho bychom organizovali obranu, kdyby došlo k našemu napadení. Kam by se ministři chodili radit?

Máte obavy, kdyby se podobný teroristický čin, jako spáchali džihádisté v Londýně, Paříži, Madridu a teď i v Bruselu, stal v České republice, že je naše zdravotnictví  dostatečně připraveno postarat se najednou o stovky zraněných, když se objevují občas zprávy, jak sanitka jezdí s jedním pacientem od nemocnice k nemocnici a nikde není volné lůžko? V Brně kvůli podobné anabází dokonce pacient v sanitce zemřel.

Oslovil jsem primáře všech českých nemocničních chirurgických oddělení, aby mi řekli, jaký je stav. Dostal jsem odpovědi ze šedesáti českých nemocnic. Zjistil jsem, jak málo jsme připraveni na podobné problémy. Primáři těchto oddělení v 92 procentech případů nejsou schopni zajistit ani běžný provoz a přitom plnit  požadavek  zákoníku  práce, povolující maximálně 416 přesčasových hodin za rok. Naprostá většina těchto  oddělení tedy pracuje v rozporu se zákonem! Na 55 procentech pracovišť schází  dnes lékařský personál a přitom 90 procent pracovišť musí zaměstnávat cizince. Pokud jde o přesčasovou práci, pak nejvíc pracovišť udává 1000 přesčasových hodin lékaře za rok.  Úřady práce zřejmě tuto realitu nechtějí znát, ostatně koho by trestaly? Ty, kteří v popsaných podmínkách zajišťují chod oddělení?  Delegace chirurgů s touto situací  seznámila Ministerstvo práce a sociálních věcí již za vedení ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, který byl ve vládě v letech 2002 až 2006. Ministerstvo situaci "vzalo na vědomí“, ale personální situace v českých nemocnicích se  od těch dob nezměnila a zhoršuje se. Ale předpokládám, že kdyby došlo v České republice k teroristickému útoku, stalo by se to pravděpodobně  v Praze nebo jiném velkém městě, kde je naštěstí více nemocnic a nedostatek personálu není takový jako v menších lokalitách, takže by nápor většího množství zraněných zvládly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…