Prohlášení europoslance: Okamura a zdejší přední muslim jsou extremisté. Skoncujme s radikálním islámem!

10.01.2015 5:10

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je plný sil a energie. Objíždí po České republice mimo jiné krajské hospodářské komory, kde sbírá podněty k řešení. Při středeční návštěvě Liberce poskytl rozhovor pro ParlamentníListy.cz. V tento tragický den se nešlo vyhnout tématu radikálního islámu. Upozornil však i na další případy, kdy norská sociálka odebrala pochybným způsobem českým matkám jejich děti.

Prohlášení europoslance: Okamura a zdejší přední muslim jsou extremisté. Skoncujme s radikálním islámem!
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Věnujete se případu pákistánské křesťanky Asii Bibi. Tato matka pěti dětí se napila ze studny, z níž čerpají vodu muslimové. Vesničanky to označily za rouhání, urážku proroka Mohameda. Ženě za to hrozí smrt, už čtyři roky svádí boj s pákistánskými soudy. Pomoci už jí může pouze Nejvyšší soud. Jak situace vypadá v tuto chvíli?

V pátek jsem měl setkání s pákistánským velvyslancem. Je podle mě nepřijatelné, aby Pákistán dostával jakoukoliv dotaci v momentě, kdy nebude dodržovat lidská práva. Budu požadovat, aby došlo k přehodnocení tohoto rozsudku. A aby byla propuštěna. Nemyslím, že by měl někdo v 21. století dostat trest smrti za to, že uhasil žízeň a napil se z nějaké studny.

Vy sám jste křesťan. Nepřijde vám, že v určitých oblastech světa kde je většinové obyvatelstvo muslimského vyznání dochází ke zvýšenému napadání křesťanů?

Je tomu tak v Sýrii a Iráku. Křesťanská komunita je tu pod obrovským tlakem. Většina z nich odešla. Sám bydlím v domě, kde jsou křesťanští uprchlíci ze Sýrie. Byli neustále šikanováni, museli odevzdávat výpalné. Totéž se děje židovské komunitě v Evropě, která je napadána radikálními islamisty. Musíme začít proti tomu okamžitě jednat, aby toto napadání přestalo. Totéž v Sýrii. Důvod, proč se Evropa v Sýrii a Iráku musí svým způsobem angažovat, je jednoznačně ten, aby přestali být tito lidé zabíjeni. Musíme hájit jejich životy. Tak jako pomáháme v Kobani a na řadě dalších míst Kurdům.

Není ta naše pomoc Kurdům malá? Trochu mi přijde, že to musí proti takzvanému Islámskému státu ubojovat sami...

Evropa cvičí, pomáhá a intenzivně pracuje s iráckou armádou. Díky EU a USA došlo v posledních šesti měsících k velké čistce v irácké armádě a poměrně dobře teď postupují. Evropa podle mě zareagovala dobře. Nikoli intervencí, že bychom tam šli s tanky. Pomáháme s drony, nálety na konkrétní cíle. Chceme, aby se do toho Iráčané zapojili. Bez tohoto úsilí nebude v této oblasti mír.

I západní Evropa čelí radikálnímu islamismu. Tento týden svět šokoval teroristický útok na redakci francouzského satirického časopisu, který v roce 2006 přetiskl karikatury proroka Mohameda a od té doby čelil výhrůžkám. Zemřelo 12 lidí...

Je to něco naprosto nepřijatelného. Tak jako za extremistu považuji Tomio Okamuru, tak na druhé straně považuji za extremistu i předsedu zdejší muslimské obce, který dokáže říci, že kamenování není nic proti naší civilizaci a že to schvaluje. Tak to v žádném případě. Za takovéto výroky budou tito lidé trestně odpovědní. Evropa dříve nebo později přestane být k tomuto tolerantní. Když chce někdo u nás žít, musí respektovat naši civilizaci. Není nic horšího, než tímto způsobem začít vystupovat proti evropské demokratické křesťanské civilizaci. Pachatelé musí být vypátráni a tvrdě potrestáni.

Zmiňujete Tomio Okamuru. Ten spolu se svým kolegou z Úsvitu Jiřím Kobzou vzbudil pozornost návrhem, že bychom měli bojkotovat kebaby. Není tohle už za hranou?

Přesně tak. Když by odsoudili radikální islám, nikdo neřekne půl slova. Ale když v tom vyjádření čtete, že máme venčit prasata v blízkosti mešit, tak to je úplně mimo. Nebo bojkotovat kebaby. Navíc jak vědí, že je mají muslimové? Často je vlastní i Češi. Je to blbost. Musíme skoncovat s radikálním islámem, který vyzývá k zabíjení lidí.

Jak je to vlastně s islámem? Nemá prvky radikalismu v sobě přímo zakódované?

Tak to není. Je to spíše o tom, že je spousta lidí, kteří ho radikálním způsobem vykládají.

Dalším tématem, kterému se výrazně věnujete, je odebírání dětí v Norsku. Konkrétně jde o příběh (dnes už dost známý) Evy Michalákové, které byli zabaveni dva synové a umístěni do dvou odlišných pěstounských rodin. Jak to vypadá v současné chvíli?

Zjistili jsme další případy, kdy byly českým matkám odebrány děti norskou sociálkou. Nesmíme tyto případy přejít a Česká republika musí za naše občany bojovat a požadovat jejich návrat. Neexistuje žádná jiná možnost. Jsou naplánovaná jednání, věřím, že děti se vrátí zpátky.

Kolika dalších dětí se to týká?

Pěti nebo šesti.

Z podobných důvodů?

Ano. Je to tam jak na běžícím páse. Mám informaci, že v Barnervernetu (což je ta organizace, která rodičům odebírá děti) pracují lidé, kteří v minulosti měli problémy. Čelili podezření ze sexuálního násilí. Nebo nedávno byl chycen jejich zaměstnanec s velkým množstvím heroinu. Tyto excesy by Evropa neměla tolerovat a musí požadovat po Norsku jako v případě Michalákové, aby děti byly okamžitě vráceny. Nejsme v roce 1944.

A kdy budou vráceny. Bude to letos?

Ano. Ten tlak je tak velký, že tomu věřím.

Čím to je, že se něco podobného děje zrovna v Norsku, které je považovano v mnoha ohledech za přímo vzorovou zemi?

Protože je bohaté. A udělali tam zákony, které opatrovníkům dávají hodně peněz. A oni nemusí pracovat. Řada lidí vzala opatrování nikoli jako poslání – jak je tomu v České republice – ale jako živnost. Podle toho se chovají.

Bavíme se teď na půdě krajské hospodářské komory v Liberci. Vy je objíždíte, sbíráte podněty. Co vás konkrétního zaujalo je to třeba stížnost podnikatelů, že musí platit DPH i za neproplacené faktury?

Tuto věc chci otevřít na české politické scéně. Je nesmysl platit daně za něco, co jsem nedostal zaplacené. Stát by měl více stát na straně podnikatelů a hýčkat si je. A ne je jenom buzerovat finančními kontrolami a nesmyslnými nařízeními. Stát se k podnikatelům chová jako špatný pastýř. Dobrý pastýř si své stádo, ty co ho platí a živí, hýčká. Česká republika se chová jako pastýř, který, když vidí tučnou ovci, tak ji hned zabije. Což je škoda.

Dá se hodnotit, jak se současná vláda chová k podnikatelům? Zlepšilo se to, nebo zhoršilo?

Na hodnocení je ještě strašně brzy. Současná vláda už není v krizi. Očekávám tedy, že bude více propodnikatelská a že podnikatelům uleví.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…