Prorektor Metropolitní univerzity očekává neúspěch ČSSD a pád Okamury

25.05.2014 11:20

ROZHOVOR Prorektor pro akademický rozvoj, vedoucí plzeňské akademické oblasti Metropolitní univerzity v Praze Ladislav Cabada neočekává ve výsledcích voleb do Evropského parlamentu velká překvapení. I když - sociální demokracie by podle něj mohla ztratit a Úsvit neuspět.

Prorektor Metropolitní univerzity očekává neúspěch ČSSD a pád Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Jak byste prognózoval výsledky eurovoleb?

Vzhledem k tomu, že volby do EP přicházejí relativně brzy po předčasných parlamentních volbách, zřejmě se v nich neprojeví nespokojenost s vládními stranami, ta zpravidla přichází až po zhruba 18-24 měsících od začátku vládnutí. Očekávám tedy, že vládní strany udrží či ještě posílí své zisky a pokud tomu tak nebude - což se zřejmě bude týkat ČSSD - pak to nutně musí být chápáno jako neúspěch.

Jak vidíte nejmenší parlamentní stranu?

Očekávám, že z parlamentních stran neuspěje Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Jeho étos „strany proti establishmentu" je silně překryt skrytě a místy i otevřeně xenofobní rétorikou.

A ostatní malé strany?

Je otázkou, zda se průnik do EP, tedy zisk nad pět procent podaří některé z mimoparlamentních stran. Osobně si myslím, že spíše ne, i proto, že témata kampaně byla téměř výhradně vázána na domácí politiku a volby tak budou spíše kopírovat podzimní rozložení sil ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu. Nicméně s ohledem na očekávanou nízkou volební účast nelze vyloučit, že by některá z mimoparlamentních stran mohla překvapit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…