Protikorupčník, kterého vyhnal kníže: V EU už nás pomalu považují za banánovou republiku

20.10.2013 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Upozornil na obrovské finanční machinace na Ministerstvu zahraničních věcí, když tam vládl Karel Schwarzenberg, a se zlou se potázal. Nyní se bojí o stav země a má k tomu velmi rázné argumenty. Jakub Klouzal se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil ohledně voleb a stran, které mají našlápnuto je vyhrát.

Protikorupčník, kterého vyhnal kníže: V EU už nás pomalu považují za banánovou republiku
Foto: hns
Popisek: Jakub Klouzal v půlnočním rozhovoru

Co děláte o sobotních půlnocích?

Většinou jsem někde s kamarády v baru anebo na rybách.

Koho budete volit?

Vzhledem k tomu, jak to „nahoře“ a ve velkých stranách vypadá, tak se snažím podpořit zejména strany, ve kterých existuje samočistící schopnost. Strany, které jsou schopny se očistit od lidí, kteří jsou zapleteni do ekonomických machinací a lidí, kterým nejde o službu státu, ale o moc a prebendy. Vyhodnotil jsem na základě informací, které mám, jako nejlepší strany, které uvádím v pořadí, jak bych se rozhodoval volit. První KDU-ČSL, druhá Strana zelených, třetí Pirátská strana.

Je v pořádku řídit stát jako firmu, jak to chce dělat Andrej Babiš?

Samozřejmě, že ne. Stát není firma, ale daleko složitější socioekonomická struktura a navíc se neustále mění. Není to jen o penězích. Absolutně se to nedá poměřovat. Pokud k řízení státu přistoupíme čistě z ekonomického hlediska, tak spláčeme nad výdělkem. Samozřejmě ale přiznávám, že současná situace ve státní správě by potřebovala management a nákladovou optimalizaci jako sůl. Nelze k tomu ale přistoupit černobíle.

Jaké pocity ve Vás vzbudilo nynější prohlášení bývalého ministra Karla Schwarzenberga o tom, že se na Ministerstvu zahraničních věcí (MZV) podvádělo v odvětví informačních technologií (IT), na což jste dlouhá léta také poukazoval?

To Karel Schwarzenberg přiznal již dávno. A v podstatě musel. Ale až po zveřejnění kauz MF Dnes. Věděl, že mám komplet dokumentaci, a že se lhát nedá. Co mne ale nejdřív udivilo a pak už jsem se musel i usmívat, tak je jeho poslední výrok o IT v televizní debatě, jak se v IT krade, protože tomu staří nerozumí a mladí si tam dělají, co chtějí. Když měl pod sebou mladého, odborně zdatného člověka, který ho na ekonomické machinace v IT upozorňoval, tak ho nakonec nechal vyhodit a očernil. Je to absurdní. Navíc jsou další zakázky, které MZV podepsalo poté, co mne vyhodil, které nesou indikace korupce. Myslím, že představa o panu Schwarzenbergovi jako o člověku, který zastává ideály slušnosti, vzala bohužel za své. Dodnes se mi neomluvil. Naopak.

Jak se Váš případ vyvinul?

Po vyhazovu jsem měl dlouhou dobu problémy stabilizovat. Když žijete dlouho s pomyslnou pistolí za hlavou, tak vás to postupně začne podlamovat. Navíc, když nenajdete v celé státní správě a u odpovědných lidí podporu, tak je to opravdu těžké. Obrátil jsem se se všemi podklady a s kauzami, které Karel Schwarzenberg odmítl řešit nebo vyřešil polovičatě, na Nadační fond proti korupci. Ten mi posléze udělil cenu za odvahu. Dále jsem byl nominován Ligou lidských práv na cenu Bílé lilie za přínos občanské společnosti a hájení lidských práv a také nominován v projektu Staň se hrdinou.

Vzhledem k tomu, že se mi od státního aparátu, kromě prvoinstančního soudu, nedostalo jediného zastání, tak to bylo velice příjemné. Ministerstvo jsem žaloval a prvoinstanční soud rozhodl v můj prospěch. Určil výpověď jako neplatnou. Šlo o takzvané nesplnění nabídkové povinnosti. Radost ale netrvala dlouho. Odvolací soud tento rozsudek změnil a já čekám na odůvodnění rozsudku.

Co si myslíte o tvrzení Karla Schwarzenberga, že TOP 09 je konzervativní strana a po volbách by se mohla spojit i s ČSSD?

Já upřímně nevím, jak na to korektně odpovědět. Nechme stranou, zda je to ČSSD nebo ODS nebo Babišovo ANO. Pokud dlouhodobě deklaruji, že jsem pravicová strana a hlásím se k pravicovým ideálům a rozumnému ekonomickému přístupu k politice a pak otočím o sto osmdesát stupňů, tak je něco špatně. Nechci nikomu podsouvat myšlenky, ale pro mne to i z předchozích zkušeností signalizuje, že jejich rovná záda jsou jen mediální.

Nebyl v tom prezident Miloš Zeman trochu vědmou? V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že premiéra vzniklého z koalice TOP 09 a ČSSD nejmenuje. Co vy na to?

Pokud necháme stranou chování Miloše Zemana, které mi sympatické není, a jeho pobuřující výroky, tak tam s nimi geniálně zacvičil a nastavil balance of power. Moc pravicových stran, které byly totálně zaplevelené a neschopné tento stát řídit, tak velice rychle rozhodil. Panu Zemanovi vyšlo několik sousledných kroků a podařilo se mu otočit politický vektor svým směrem. Myslím, že to mohl předvídat již dlouhodobě. Je to vynikající stratég. Bylo by na místě, aby pan Zeman a pan Kalousek zůstali v protipólech a netáhli za jeden provaz. Když už vedení TOP 09 lavíruje s názorovým obratem o sto osmdesát stupňů, tak doufám, že alespoň Miloš Zeman dodrží slovo.

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zase prohlásil, že s ČSSD nikdy do koalice nepůjde. Co si o tom v těchto souvislostech myslíte?

Pan Kalousek je pragmatický politický hráč. Byl bych rád, kdyby se ukázalo, že slovo dodrží. Ale na to jsem vlastně odpověděl v předchozí otázce. Každopádně je vedení TOP 09 i teď před volbami dost názorově rozpolcené. Pokud tedy nějaký stálý názor na to, jaká vlastně jsou strana, mají. Zatím jim to dost těká podle politické situace. Možná, že kdyby vyšly volební průzkumy hodně doprava, tak budou zas pravicí.

Neřítí se Česko někam, kam nechceme?

To už posledních patnáct let. Bohužel jsme to neohlídali. Věci, které teď lezou na povrch, jsou jen špičkou ledovce. Potřebujeme razantní změnu, slušné politické profesionály a státní úředníky a morální vzory. Potřebujeme, aby bylo normální být slušný a aby si lidé všeobecně těchto lidí vážili. To bude trvat ještě dlouho. Buď nás k tomu vyburcuje nějaká velice nepříjemná ekonomická katarze či nežitelný stav ve společnosti bez pravidel, což je rychlejší varianta, anebo to bude dlouhodobý proces vedoucí k pečlivému budování demokracie a pravidel slušnosti a politické kultury.

Ano, Čechy nesměřují dobrým směrem. Slušní a současně odborně zdatní lidé jsou vyhazováni z důležitých pozic na všech úrovních státní správy anebo to tam mají hodně těžké. Už i u evropských partnerů začínáme být považováni za téměř banánovou republiku. Situace ve státní správě a v politickém spektru začíná prosakovat i do soukromého sektoru a mezi veřejnost. Chybí nám přirozené mravní autority, respektive společnost o ně nemá valného zájmu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…