Protiputinovský politik: Rusové neznají nic než totalitu. Bojím se, že skutečnou demokracii nechápou

14.04.2014 10:05

ROZHOVOR Jiří Čeček se angažuje v liberecké komunální politice prostřednictvím občanského sdružení Změna. Na rozdíl od mnohých jiných dokáže dohlédnout i dále než za svůj místní regionální dvorek. Na svém blogu mimo jiné publikoval své názory na vývoj rusko-ukrajinské krize. I proto mu ParlamentníListy.cz položily několik otázek na toto téma.

Protiputinovský politik: Rusové neznají nic než totalitu. Bojím se, že skutečnou demokracii nechápou
Foto: Archiv JČ
Popisek: Jiří Čeček

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí

Po ruské anexi Krymu se nyní začínají objevovat podobné tendence i na východě Ukrajiny v Doněcku a Luhansku. Jak sledujete tento vývoj?

S velkým znepokojením. Doufám ale, že si tady v nejbližší době Rusové nedovolí podobný scénář jako na Krymu.

Zavisí hodně na postoji ruského prezidenta Putina...

A o něm si nedělejme iluze.

Jasně. Ale dlouho byl považován za racionálního politika, což pravda nyní svými kroky trošku vyvrací. Eministr zahraničí Karel Schwarzenberg říká, že když je někdo dlouho u moci, a ta není ničím omezená, že se mu mění mozek....

S tímto souhlasím, myslím si totéž.

Nepředpokládáte ale, že by se Putin „zbláznil“ a chtěl si ukousnout další kus ukrajinského území?

Pevně doufám.

Prezident Zeman použil silný výrok, že by v takovém případě mělo zasáhnout NATO...

Musím říci, že prezident Zeman i ministr zahraničí Zaorálek mě postoji k této věci mile překvapili.

Jak by se v takovém případě Západ zachoval?

V tom si bohužel nedělám iluze. Západ se zachová jako téměř vždy. Sice hlasitě protestuje, ale to je tak všechno.

Na svém blogu vyjadřujete pochybnosti o správnosti postoje většiny západních zemí včetně Česka, kdy jsou stále preferovány ekonomické a obchodní zájmy před aspekty lidských práv a svobod. Platí to podle vás v postoji k Číně a Tibetu, tak i ve věci ruské agrese na Krymu?

Ano. Našel jsem si údaje Českého statistického  úřadu o podílu exportu do Ruské federace. V loňském roce činil 3,7 procenta. Do Číny dosáhl 1,2 procenta. Můžeme samozřejmě obchodovat s kýmkoliv, hlavně v té privátní sféře. Ale ve chvíli, kdy se to stane politikem, což se této krizové situace týká, si musíme uvědomit, co je nám přednější. Je to o dlouhodobějším výhledu, o hodnotách lidstva, mám-li to říci vznešeně. Pokud budou převažovat ryze ekonomické zájmy nad vším ostatním – a to se netýká jen politiky a obchodu, ale například i ekologie – je to neblahý vývoj.

Zeptám se i na Rusko. Ve vašem textu s názvem O černobílém vidění světa se věnujete i historii této velké země. Píšete – ať se děly na planetě v různých časech a regionech věci různé i často naprosto děsivé, o Rusku se dá s čistým svědomím říci, že se tam hrozné věci děly, dějí stále a bohužel zřejmě ještě nějakou tu generaci ještě dít budou. Proč si to myslíte?

Nejsou v tom samozřejmě Rusové sami. Proti Rusům jako národu nemám vůbec nic. Ale jako lidé, společnost, nepoznali žádný jiný způsob bytí než ten autoritářský. Po několik generací byli naprosto odříznuti od jakýchkoliv jiných než oficiálních zdrojů státní propagandy. Měli jen mizivou šanci se dozvědět, co se opravdu děje jinde ve světě, jak fungují jiné státy. Proto jsou manipulovatelní a nevidí na totalitní vládě pevné ruky nic podivného či závadného. Naopak, tento systém jim poskytuje určitý klamný pocit bezpečí. Obávám se, že principy skutečné demokracie – která má i v nejvyspělejších zemích světa k dokonalosti ještě hodně daleko – nejsou pro ruského občana příliš srozumitelné.

Takže autokrat typu Putina Rusům vlastně vyhovuje...

Ano, jsem o tom přesvědčen. Ta skupina obyvatel Ruska, která vidí Putina a vůbec tento model vládnutí kriticky, je v silné menšině.

A co Ukrajina? Jak se tam bude ubírat vývoj?

Pohled zvenčí vypadá, že to tam není vůbec jednoduché a černobílé. Fašistické tendence Pravého sektoru určitě existují. Nelze je podceňovat. Ukrajině je potřeba přát, aby levé i pravé extremismy zvládla a vydala se na cestu svobodného rozvoje. I když v podstatě o těch Ukrajincích platí to samé co o Rusech. Prošli si tímtéž. Další vývoj na Ukrajině bude asi hodně komplikovaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…