Prouza, obhájce zahraničních řetězců, šíří nepravdy. Poslanec SPD vysvětluje, co je v návrhu, který rozkvičel demoblok

27.01.2021 20:09

ROZHOVOR „Vakcíny v porovnání se slíbenými dodávkami chybí. Je to flagrantní chyba ze strany EU, která není schopná zabezpečit dostatek vakcín pro své členské státy. Takže se sice u nás registruje, ale nelze potvrzovat rezervace, protože vakcíny nejsou k dispozici a neví se kdy a jaké vlastně nakonec dorazí. EU schválila jen vakcínu Pfizer/BioNTech a nedávno i Modernu, naopak AstraZeneca schválená není a ruské, čínské, indické nebo jiné vakcíny se ani nezkoumají,“ podivuje se poslanec SPD Radovan Vích, kterému vadí také to, že se česká vláda nevydala maďarskou cestou, kde si vakcíny nakupují sami.

Prouza, obhájce zahraničních řetězců, šíří nepravdy. Poslanec SPD vysvětluje, co je v návrhu, který rozkvičel demoblok
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

V polovině prosince jste napsal text s názvem Očkování proti covid-19 má spoustu otazníků. Trvají některé tyto otazníky i po více než měsíci? A jaké to jsou?

Pořád nemáme jasnou odpověď na to, jak dlouho vydrží imunita po očkování proti covidu-19. Ke všem problémům se přidalo ještě to, že vakcíny v porovnání se slíbenými dodávkami chybí. Je to flagrantní chyba ze strany EU, která není schopná zabezpečit dostatek vakcín pro své členské státy. Takže se sice u nás registruje, ale nelze potvrzovat rezervace, protože vakcíny nejsou k dispozici a neví se, kdy a jaké vlastně nakonec dorazí. EU schválila jen vakcínu Pfizer/BioNTech a nedávno i Modernu, naopak AstraZeneca schválená není a ruské, čínské, indické nebo jiné vakcíny se ani nezkoumají.

Vadí mi i skutečnost, že se naše vláda nevydala maďarskou cestou, kde si vakcíny nakupují sami bez ohledu na EU, a v tom případě by tyto vakcíny schvaloval primárně náš SÚKL. Navíc je nejistota, jestli v EU schválené vakcíny zabírají na další mutace, jako britskou mutaci nebo jihoafrickou mutaci. Dobrovolná vakcinace by měla probíhat pro kritické skupiny rychle, a nikoliv tímto tempem, kterým to bude trvat minimálně rok. Takže otazníků se vyrojilo ještě mnohem více.

Máme být EU vděční za dodané vakcíny? Ani náhodou! Tak zní titulek dalšího vašeho textu. V něm mimo jiné píšete, že EU se snaží využít covidové krize a ovlivňovat procesy a suverenitu v jednotlivých členských státech. Jakým způsobem tak činí?

EU se snaží v pobrexitové době prokázat svou užitečnost a roli našeho spasitele v boji s koronavirem. Ale místo toho, aby nechala členské státy samostatně pracovat na zajištění dostatečného množství vakcín pro své občany, tak vnutila členským státům své „společné“ tzv. „levnější“ řešení. To spočívá v uzavření smluv s výrobci vakcín jménem členských států, ze kterého se aktuálně vyklubalo krácení množství nasmlouvaných vakcín až třeba na polovinu. Tím pádem je celá strategie těch velkých očkovacích center v krajích na vodě, protože nikdo dnes není schopen s určitostí říci, kdy a čím se zde začne očkovat a budou umírat další lidé. Ponechávám bokem nedostatek jehel a stříkaček. Takže tímto EU ubírá další pravomoci členským státům, ale protože je vakcín málo, tak ta strategie očkování nefunguje, protože není čím očkovat.

Velká Británie po vystoupení z EU ale už v klidu očkuje podle svých plánů. Izrael také, a to v řádu statisíců lidí denně a dokonce má k dnešnímu dni naočkováno 45 procent populace ze svých devíti milionů obyvatel! Všude se očkuje rychleji než v EU. Nejsem zastáncem očkování, ale pokud si to občané přejí, je to přiměřeně bezpečné a na dobrovolné bázi, proč jim přístup k vakcínám rychle neumožnit? Je nesmysl pod tlakem předávat EU další a další kompetence. Zdravotní záležitosti jsou podle základních smluv EU v oblasti její podpůrné kompetence a hlavní kompetence tedy má zůstat členským státům. Tak proč naše vláda v otázkách nákupu vakcín nepostupuje samostatně jako třeba již zmíněné Maďarsko?

Dodávání vakcín poněkud vázne, zato k nám dorazila britská mutace covidu. Co tomu říkáte?

Myslím, že to je další riziko, viz třeba reakce na tuto situaci a připravovaná další drakonická opatření v Německu. Ale těch mutací se zdá je více. Pokud se prokáže jejich vyšší nakažlivost, bude to problém, protože naše nemocniční lůžka jsou již přeplněná. Podle mě se ale pořád zanedbává ochrana hranic našeho státu, což umožňuje mít věci víc pod kontrolou. Nemůžeme stále jen zpřísňovat opatření omezující náš běžný život a naše občany, neřešit příčiny problému a nebránit se jednodušším způsobem. V neustálých testech, očkování, omezování osobních svobod a hlavně nedostatečné podpoře státu pro stále více krachujících podnikatelů tak v tom řešení opravdu nevidím.

Poslaneckou sněmovnou prošel zákon, který přikazuje velkým prodejnám prodávat 55 procent českých potravin. Je to tak správně?

Samozřejmě! Hnutí SPD se minulý týden podařilo ve Sněmovně prosadit jednu ze svých programových priorit, což je právě zákon proti dvojí kvalitě potravin a také zvýšení podílu našich komodit v nadnárodních potravinových řetězcích. Strany tzv. demobloku, tedy ODS, Piráti, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 kvůli tomu ale kvičí. Média a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza hájí výhradně zájmy velkých nadnárodních řetězců a šíří nepravdivé informace, že dojde ke zdražování potravin anebo dokonce, že jich bude v supermarketech nedostatek. Není to pravda!

Jedná se o postupné povinné navyšování podílu pouhých 120 druhů výrobků (z celkového počtu 15 tisíc) a to pouze v obchodech nad 400 m² prodejní plochy, které umíme u nás vyprodukovat. Navyšování bude postupné o 3 procentní body ročně až do roku 2027, kdy dosáhne 73 procent z dnešních 55 procent. Je to tedy pouhých 0,8 procenta z celkového množství položek. Povinný podíl se jednak týká potravin, které se dají v Česku vyprodukovat, takže o exotické ovoce rozhodně nepřijdeme, a také že se kvalita a čerstvost potravin zvýší, přičemž jejich cena se naopak sníží, protože konkurenční prostředí vede ke snižování cen.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

Dále se jedná o skutečnost, aby výrobci nemohli dodávat prodejcům výrobky ve stejných obalech, ale s rozdílným obsahem jednotlivých složek do jednotlivých států EU. Jiný obsah masa byl opakovaně zjištěn například v rybích prstech dodávaných na trh v Německu a pro náš trh. Přičemž podíl masa byl samozřejmě pro německé obchody vyšší. Výkupní ceny zemědělských dodavatelů jsou v České republice dlouhodobě na nízké úrovni a vysoké ceny potravin určují hlavně nehorázné marže nadnárodních potravinových řetězců. Tento návrh jsme také konzultovali s naší Agrární komorou a dalšími příslušnými profesními svazy, kteří tento návrh vítají. Je to jasná podpora producentů českých potravin, zemědělců a farmářů, ale také podstatný krok k naší postupné opětovné potravinové bezpečnosti a soběstačnosti, a to bez závislosti na státech EU. Doufejme, že nyní tento zákon projde i Senátem. Může se nelíbit jiným státům EU, ale je to minimálně silný signál k tomu, aby se s tou nerovností na trhu potravin začalo u nás konečně po několika letech něco zásadního dělat.

Sněmovnu opustil po 22 letech Miroslav Kalousek. Bude vám chybět?

Miroslav Kalousek mi rozhodně chybět nebude. Ačkoliv se velmi dobře orientoval v jednacím řádu Sněmovny, což dokázal využívat hlavně k různým rétorickým vystoupením, jeho celkový politický přínos České republice je více než diskutabilní. Za jeho působením v politice zůstane trvale určitá pachuť. Ať už to byly kauzy v roli náměstka na ministerstvu obrany anebo při jeho působení na ministerstvu financí, kde byl mimojiné autorem státního rozpočtu s rekordním schodkem 142,8 miliardy korun.

Jeho politický projekt, strana TOP 09, se stále propadá ve volebních preferencích a už jej nad vodou drží jen zapojování se do nejrůznějších účelových koalic. Jsem ale přesvědčen o tom, že Miroslav Kalousek je „homo politicus“ a že o něm ještě v budoucnosti uslyšíme.

Joe Biden má za sebou první dny v Bílém domě. Co od něj čekat?

Nástupem Joea Bidena do funkce prezidenta USA se částečně vrací doba Obamy, Clintona apod. To s sebou nese větší prosazování USA ve světě a spolu s tím spojené i riziko roztočení kola dalších vojenských konfliktů a také návrat k pařížské klimatické dohodě. Biden plánuje zrušit minimálně čtrnáct exekutivních příkazů Donalda Trumpa, přičemž z Bidenových prohlášení zatím dělají hlavně Antitrumpa, jehož misí je vymezit se proti předešlému prezidentovi. O vlastních plánech zatím toho tedy zatím moc nevíme, kromě avizovaného balíčku koronavirové ekonomické pomoci.

Nová bude agenda viceprezidentky Harrisové, která se může začít prosazovat silněji, než bylo dosud zvykem, i vzhledem ke zdravotnímu stavu a věku nastupujícího prezidenta. Navíc na jeho zvolení už navždy zůstane stín pochybností hlavně jako důsledku korespondenční volby. Bohužel soudy v USA tyto problémy dostatečně neprojednaly.

V Itálii se nedají vyloučit předčasné volby a největší preference má Matteo Salvini. Co se stane, když vyhraje a podaří se mu sestavit vládu?

Není zcela jisté, že v Itálii opravdu budou nové předčasné volby, premiér Guiseppe Conte sice aktuálně podal demisi, ale může být jmenovaný znovu a je to i pravděpodobné. Pokud by se ale nyní konaly předčasné volby, Matteo Salvini, respektive jeho strana Lega, má velkou šanci na úspěch. Má nejvyšší volební preference okolo 26 procent a v případě vítězství bude zřejmě schopný sestavit fungující koalici, protože neschopností současné italské vlády mu zásadně narostla obliba u voličů.

Navíc má nyní „cejch nespravedlivě pronásledovaného“ italskou justicí za svou práci v roli ministra vnitra. Tu funkci zastával do září 2019 a velmi aktivně bránil Itálii před náporem nelegální migrace. V případě, že Matteo Salvini uspěje se sestavením vládní koalice, jsem přesvědčen o tom, že Itálie bude po Velké Británii další zemí, která se bude snažit o odchod z EU. V první fázi to bude minimálně návrat k vlastní měně, tedy o vystoupení z eurozóny, a ve druhé fázi ITEXIT. A to by byl definitivní rozpad EU.

Stále není jasné, zda vrátí vláda armádě slibovaných deset miliard. Ale i v diskusích na vašem facebooku někteří lidé píší, že je lepší dávat peníze do zdravotnictví, než je utrácet za zbraně. Jak argumentujete vůči těmto názorům?

Armáda ČR je roky podfinancovaná v řádu stovek miliard korun. To vedlo k oslabení jejích schopností, trvá problém s výzbrojí, vybavením pozemního vojska. Největší problém potom je z mého pohledu zejména v otázce schopností protivzdušné obrany státu (PVO). Nálezy NKÚ navíc zjistily celou řadu pochybnosti v nákupech. Každoročně také zbývají v armádním rozpočtu miliardy korun, protože je resort prostě neumí v průběhu roku utratit. To jsou věci, které je potřeba řešit. Armádě 10 miliard stále chybí a zatím tedy nemůže resort s těmito prostředky počítat. Pokud tyto finance vráceny zpět do rozpočtové kapitoly MO v krátké době nebudou, měly by již na MO probíhat přípravy na realizaci projektů zhodnocení technického stavu a modernizace stávající výzbroje a techniky.

Argument, že tyto peníze máme dávat raději na zdravotnictví, chápu, ale podívejme se třeba na nedávný konflikt v Náhorním Karabachu, kde arménské síly neměly moderní výzbroj. Jak rychle ázerbájdžánské síly dobyly většinu jeho území, a kolik to stálo životů. To by mělo být varováním i pro nás. Potřebujeme ale posilovat naše vlastní obranné schopnosti prostřednictvím maximálního zapojení našeho obranného průmyslu a nikoliv nakupovat bez výběrového řízení výzbroj z USA, Francie a Německa, která je primárně určena pro zahraniční operace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…