Provokující zpěvák Hauser nejen o Charlie Hebdo: Zemřeli krásnou heroickou smrtí

16.01.2015 13:33

ROZHOVOR Šňupal v televizi před kamerami kokain z Bible, vymítal ďábla v redakci bulváru Blesk a naposled zažil cenzuru Babišovy Mladé fronty Dnes. Takový provokatér je frontman legendární elektronické skupiny Vanessa Samir Hauser. ParlamentníListy.cz se ho zeptaly na islám, na křesťanství, na provokace.

Provokující zpěvák Hauser nejen o Charlie Hebdo: Zemřeli krásnou heroickou smrtí
Foto: Archiv SH
Popisek: Zpěvák legendární elektronické kapely Vanessa Samir Hauser

Ostatně rozhovor, který se rozhodla nezveřejnit Mladá fronta Dnes, nakonec vyšel v Deníku Referendum. Zpěvák Samir Hauser vystupující rovněž pod jménem Bruno Ferrari v něm například na jednu z otázek odpověděl: "Naše rodina se sice tvářila jako muslimská, ale ve skutečnosti to byli spíš ateisté. Když jsem přijel v roce 1978 do Prahy, poznal jsem své prarodiče, kteří byli katolíci. Rozhodli se, že ze mě vyženou ďábla a obrátí mě na správnou víru. Vzali mi všechny hračky, jediné hračky, které jsem měl, byly svaté obrázky, betlém a sádrová figurka ztrápeného Ježíše, který táhne na zádech kříž. Nakonec to dopadlo tak, že jsem zavřel do chlívku všechny svaté a museli se dívat, jak osel s ovečkou souloží s Jezulátkem. Zhruba v patnácti letech jsem začal poslouchat Black Metal a založil svoji první satanistickou skupinu Mrchožrout. Babičce s dědečkem dlouho vrtalo hlavou, co se stalo a kde udělali chybu." Na to konto se ho PalamentníListy.cz zeptaly na další věci.

Opravdu bylo vaše dětství a mládí tak smutné?

Ne, bylo skvělé. Do osmi let jsem žil v Bagdádu, kde byl v té době ráj na zemi. Každé ráno pro mě jezdil autobus ve tvaru Mickey Mouse, který mě odvezl do školky. Moji bratranci, kterým bylo tehdy šestnáct a sedmnáct let, mě brali s sebou každý den ven. Vyrostl jsem prakticky na bagdádských ulicích. Domů jsme se vraceli až pozdě večer. Irák tehdy připomínal západní země, v kinech dávali jenom americké filmy, žvýkaček s Donaldem bylo také dost, nemohl jsem si na nic stěžovat. Pamatuju si, že když jsem potom přijel do Prahy, byl to šok. Všechno bylo šedivé a lidé otrávení. Když jsem vyprávěl, odkud jsem přiletěl, nikdo tomu nevěřil.

Jak obecně přijímáte současnou protiislámsky se radikalizující Evropu?

Je hezké, že se něco děje, lidé protestují, zpívají písničky, mají společného nepřítele a to přece utužuje vztahy, ne?

Co si myslíte o karikaturistech z Charlie Hebdo?

Byli to docela staří lidé. Myslím, že zemřeli krásnou heroickou smrtí. Lepší než pomalu chcípat na prochcané matraci.

Jak vnímáte německé antiislámské hnutí Pegida, které pořádá pondělní demonstrace v Drážďanech?

Nikdy jsem se moc nezajímal o to, co se děje ve východním Německu. Pegida, to zní jako to hnutí, kde se nahé ženy pomažou krví a zabalí do celofánu. Pravděpodobně to bude nějaké podobné hnutí.

Jak se stavíte k islámu?

Asi jako ke každému jinému náboženství. Je hezké, když lidé něčemu věří.

Šňupal jste v pořadu České televize kokain z Bible. Dáte si někdy v budoucnu lajnu i z Koránu?

Šňupal jsem kokain z Bible, protože to má styl. Byl jsem jako pobožný střelec, který si dá před soubojem lajnu z Bible, aby měl dobrou mušku. Šňupat z Koránu mi moc stylové nepřijde.

Jak přistupujete ke křesťanství?

Libí se mi, jak se dvoří panně Marii, občas přistupuju podobným způsobem k ženám. Také se mi líbí křesťanská estetika. Ukřižovaní lidé, oči obrácené v sloup, svatozáře. Je to působivé.

Od doby, co jsem chodil na vaše koncerty, jste dost ztloustnul, to jíte tolik vepřového?

Jím skoro všechno, vepřovému masu se nevyhýbám. Trochu jsem přibral, to máte svatou pravdu. Mám dojem, že to je tím cukrem, kterým se dneska ředí kokain.

Kolik máte dětí?

Jedno. Sám sebe.

Jsou tyto dotazy politicky korektní anebo jsem překročil mez?

Omlouvám se, ale žádné meze jsem si nevšiml.

Nenaštval vás nějaký dotaz?

Ne, jste pravděpodobně velmi milý člověk. Přijďte se podívat na koncert Vanessy prvního února, což platí i pro vaše čtenáře, do Fora Karlín. Třeba se vám to bude líbit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…