Publicista Štván: Dokud budou Rittigové a Janouškové označováni za slušné, nepřestanu mluvit

23.05.2014 10:30

ROZHOVOR Na kandidátce Paroubkovy strany LEV 21 se na dvaadvacátém místě objevil publicista František Štván z Ústí nad Labem, dříve vyloučený z ČSSD za to, že se veřejnosti omluvil za šibala Koudu. Pro ParlamentníListy.cz mluví také o tom, jak hodně mohou politice pomoci novináři, pokud nezneužijí svou schopnost ovlivňovat veřejné mínění, a na koho by si měli lidé otevírat ústa.

Publicista Štván: Dokud budou Rittigové a Janouškové označováni za slušné, nepřestanu mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Proč jste se rozhodl angažovat v eurovolbách?

Jsem přesvědčený, že pokud není člověk spokojený s politickou situací, měl by využít nejen svého práva volit, ale i být volen.

S 22. pozicí na kandidátce asi nepředpokládáte, že se do europarlamentu dostanete, přesto to svědčí o zájmu o politiku.

Máte pravdu. Dvaadvacáté místo podle mne jasně naznačuje, jak je důležité se zúčastnit a že na mém osobním výsledku nezáleží. Mohu pouze dodat, že je pro mne ctí být na kandidátce LEV 21.

Jak dnes osobně vnímáte osobu Jiřího Paroubka?

Jiřího Paroubka vnímám pozitivně. Podle mého názoru by v europarlamentu měl pracovat v zájmu nás všech.

Jsou jiní kandidáti, kterým fandíte, tedy kteří skutečně něco na evropské úrovni zmohou - minimálně zlepšit pozici a image ČR v rámci Unie?

Co se týče voleb, tak se držím pořekadla - košile je bližší než kabát. Ostatní kandidáty sleduji, ale úspěch přeji kandidátům LEV 21.

Publikujete mimo jiné na serveru Romea.cz – myslíte si, že v europarlamentu je potřeba změnit, ať již osvětově, legislativně či prakticky, otázky Romů a menšin obecně na evropské úrovni?

Mnohokrát se sám sebe ptám,  proč je vůbec nutné šít zákony na míru jednotlivým národnostním menšinám. Zákony by měly platit pro všechny občany stejně a ony podle mne i platí, což je samozřejmě něco jiného než selektivní rozsudky soudů. To, že někdo tvrdí opak, je z mého pohledu jen snaha lidi rozeštvávat. Klasickým důkazem jsou údajně vyšší sociální dávky pro Romy a nižší pro takzvanou majoritu. Stejný přístup musí zvolit také Romové, neboť i někteří z nich mají pocit, že by jim měly být ušity zákony na míru. Zkrátka a dobře – Evropská unie by měla na členských státech vyžadovat, aby se všem institucionálně měřilo stejně. Nehledě na to, že jediným lékem proti vzájemné nenávisti jsou zcela nepochybně lepší sociální podmínky pro pracující a pro ty, kterým společnost není schopna důstojně placenou práci zajistit, neboť správný výraz pro člověka bez práce je podle mne člověk, kterého výrobní proces nepotřebuje. Hodně lidí si vykládá slovo nezaměstnaný, že se jedná o lidi, kteří pracovat nechtějí. V drtivé většině to není pravda.

Tipovala bych vás pro kandidaturu spíš k politické straně jako je třeba Strana rovných příležitostí. Mimochodem víte, že například loni vzniklá Romská demokratická strana má do eurovoleb jen dva kandidáty? Tam jste mohl mít hned číslo 3 (s nadsázkou řečeno)…

Skutečnost, že má Romská demokratická strana jen dva kandidáty, je její prohrou. Kandidaturu za tuto stranu jsem zvažovat nemusel, neboť mi nebyla nabídnuta a i kdyby byla, zdvořile bych ji odmítl, neboť jsem členem LEV 21.

Sedmý bod programu LEV 21 zní „Přistupovat promyšleně k imigraci v zemích EU“. Jak to ve vašem podání máme chápat?

Rozhodně v sobě sedmý bod našeho programu neskrývá xenofobní prvek. Imigrace - stejně jako emigrace - provází lidstvo od nepaměti. Legální přistěhovalci by měli mít jistotu, že nebudou záměrně stavěni do role druhořadých občanů a stejně tak by měli emigranti vědět, že si do země, která je přijala, mohou přinést jen takové - řekněme folklórní - zvyky, které nejsou v rozporu se zákony a i s nepsanými pravidly té které země. Bohužel, problémem nejsou jiné písně či gastronomické návyky, ale náboženství. A to je oříšek, který nelze jen tak lehce rozlousknout. Pokud bylo příčinou sváru historie lidstva, pak je logické, že je stejnou příčinou i dnes. Kdo tento problém vyřeší, dostane právem Nobelovu cenu míru.

Žijete v Ústí, kde to řekněme politicky celkem „vře“, ať na úrovni komunálu, tak krajsky, například v oblasti dotací…

V Ústí nad Labem to politicky nevře, neboť za politické vření považuji bitvu o témata, jak řešit společenské problémy. Politickou scénu - nejen v Ústí nad Labem - dehonestují kriminální kauzy, které policie odkrývá a vyšetřuje. To je daň za to, že po listopadu naše politické špičky odsunuly právo na druhou kolej a na míru šibalům ušitý legislativní proces doslova nutil politiky a jim spřátelené privátní subjekty držet se hesla Kdo nekrade, okrádá rodinu. Bohužel smutnou úlohu sehrála jak justice, tak policie. K potrestání těch největších šibalů podle mne nikdy nedojde. Proč? Moc vědí!

Myslíte, že v období 2014-2020 se dotace využijí lépe?

Dotace podle mne dobře využívány nebudou, neboť jsme je nechali extrémně rozkrádat a teď jejich čerpání naopak podmiňujeme extrémním množstvím překážek, aby opět rozkradeny být nemohly. Podle mne je chybou, že o nich rozhodovali politici. Moudré by bylo, kdyby politici rozhodovali jen o stavebních prioritách a o cenách měl rozhodovat prostřednictvím bedlivě prověřované instituce XYZ stát. Zkrátka a dobře - schválené ceny neměly být výsledkem politického rozhodnutí, ze které se dnes šibalové schovávají.

LEV 21 mluví o větším množství peněz EU na výstavbu škol a školek, na modernizaci a výstavbu silnic, železnic a bytových domů. Jak osobně vnímáte smysl dotačních podpor?

Podle mne měly dotace z EU jít jen do veřejných projektů. Privátní sektor, zvlášť když se chlubí svým kapitalistickým zakotvením, neměl mít už z principu k socialistickému přerozdělování peněz daňových poplatníků žádný přístup. Tedy kromě toho, že by dotované projekty realizoval. Pokládám za diskriminaci, že daňoví poplatníci platí privátním subjektům výstavby hotelů, lyžařských areálů či golfových hřišť, aniž by se těch, co uspěli, kdokoliv ptal, jestli si svůj podnikatelský záměr nemohli financovat celý ze svého; a na „sociálkách" jsou lidem žádajícím o skromnou podporu pokládány dotazy, jestli by si životní náklady nemohli hradit například prodejem takzvaného zbytného majetku.

Jak byste popsal své dosavadní zkušenosti s politikou a jak se v ní chystáte angažovat do budoucna?

Mé dosavadní zkušenosti s politikou mají dvě roviny. Díky politice je naše země v situaci, v jaké je a pohled to není věru dvakrát uspokojivý. Co se týče mé angažovanosti v politice, pak musím poctivě přiznat, že mne poměry v ústecké ČSSD zklamaly. Koneckonců jsem z ní byl vyloučen, a to jenom proto, že jsem se voličům omluvil za šibala Koudu a také proto, že jsem se neztotožnil s tažením proti Jiřímu Paroubkovi. Ve straně LEV 21 je stranický život mnohem důstojnější. Má angažovanost se bude odvíjet od voličské přízně. Voliči musí rozhodnout, jestli LEV 21 a její kandidáty potřebují.

Co myslíte, že publicisté, novináři a zpravodajci mohou dát politice?

Publicisté, novináři a zpravodajci mohou dát politice hrozně moc, ale jen tehdy, pokud budou vyjadřovat pouze své názory a nesníží se komerčně zneužít svoji schopnost ovlivňovat veřejné mínění. Mým cílem je psát tak, aby si lidé uvědomili, že si musí - s jistou mírou nadsázky - umět otevřít ústa na pány a ne na kmány. Dokud budu slyšet názory, že „Janouškové či Rittigové" lidem narozdíl od nepřizpůsobivých nevadí, neboť jsou to slušní lidé, kteří pracují a v noci je neruší, tak se veřejně vyjadřovat  přestat nemohu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…