Půlnoční rozhovor s Okamurovou debutantkou Hyťhovou: O paparazzi z ČT, Okamurově domečku a skutečné demokracii pro obyčejné lidi

14.10.2017 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Na ČT se naši poslanci v takové míře měli pohybovat celé čtyři roky,“ říká jednička ústecké kandidátky hnutí Svoboda a přímá demoracie (SPD), krajská zastupitelka Tereza Hyťhová, která také o ČT uvedla: „Přístup se mění tři měsíce před volbami, a to z jednoho důvodu.“ Hyťhová popisuje atmosféru předvolební televizní debaty, které se účastnila, a přidává vzkaz těm, kdo se smáli výkonu jejího kolegy Miloslava Roznera z jižních Čech. V rozhovoru vysvětlila, jak to SPD myslí s návratem ke kořenům antické, židovské a křesťanské kultury: „Vánoce, Velikonoce, státní svátky, je to také naše písmo, památky, demokracie a láska k bližnímu, kterou Evropané přejmenovali na lidská práva.“

Půlnoční rozhovor s Okamurovou debutantkou Hyťhovou: O paparazzi z ČT, Okamurově domečku a skutečné demokracii pro obyčejné lidi
Foto: Archiv T. Hyťhová
Popisek: Tereza Hyťhová

Co obvykle děláte v sobotu před půlnoci? A jak se vám spí před volbami?

Jelikož chodím spát poměrně pozdě, tak někdy ještě pracuji na počítači, nebo si čtu nějakou zajímavou knížku. Člověk by měl chodit spát s „čistou“ hlavou, aby si pořádně odpočinul, i když musím přiznat, že před volbami je tohle velmi obtížné.

Vy jste byla v předvolební debatě na ČT na téma sociální politika. Jak to probíhalo, a jestli můžete popsat atmosféru natáčení?

Atmosféra byla podle mě naprosto standardní, jako při jiných obdobných debatách. Každý kandidát tam přišel prezentovat a hájit program své strany či hnutí. Já jsem prezentovala naše názory na sociální politiku, což osobně považuji za oblast, která je opravdu důležitá. Bohužel na každou odpověď je omezený čas a prostor, ale i přesto doufám, že lidé naše názory a myšlenky na otázky v této oblasti slyšeli a sami si udělali svůj vlastní názor.

A vás osobní dojem?

Byla to pro mě obrovská zkušenost a jsem ráda, že jsem mohla prezentovat a představit program našeho hnutí SPD v oblasti sociální politiky. Tohle téma je naprosto klíčové, stát se musí umět postarat o svoje občany, ať jsou to důchodci, nebo rodiny s dětmi.

Předvolební debata ČT o sociálních věcech:

Pravdou je, že dřív se zástupci hnutí SPD v České televizi neobjevovali. Myslíte si, že se změnil přístup ČT k vašemu hnutí?

Česká televize je ze zákona povinná být objektivní a dát názorům zástupců všech politických subjektů prostor přiměřený jejich významu ve společnosti. Čtyři roky v podstatě ignorovala parlamentní stranu a naše poslance, zmínila se o nás, jen když byla možnost nás dehonestovat. O programu, politice, práci nebyla ani čárka, až na pár marginálních výjimek. Tento přístup se mění tři měsíce před volbami, a to z jednoho důvodu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v tomto termínu měří objektivitu vysílání ČT a ČRo. Na ČT se naši poslanci v takové míře měli pohybovat celé čtyři roky. 

V předvolebních debatách vystoupili i vaši kolegové. Jenže, některým se příliš nedařilo. Rozruch vzbudilo vystoupení Miloslava Roznera, lídra z Jihočeského kraje, který sklidil poměrně velkou kritiku, protože nedokázal na některé věci konkrétně odpovědět. Pro média pak sdělil, že měl prostě trému. Jak si to vysvětlujete vy?

My jsme v první fázi určili odborníky, ale ČT trvala na tom, že chce lídry kandidátek, nebo dvojky a trojky z kandidátky, ale odborníky nám nepovolili. Takže na debatu za nás nemohl jít náš stínový ministr kultury (který se jinak odborných debat v pražských divadlech účastnil), ale šel tam Miloslav Rozner, který má z lídrů ke kultuře nejblíže. Jsme strana obyčejných lidí, kteří prosazují demokracii pro obyčejné lidi, a většina našich kandidátů jsou skutečně normální a obyčejní lidé, jako např. Miloslav Rozner, který je úspěšný manažer skupiny Argema, ale prostě není rétor ani specialista na zákon o financování památek nebo divadel.

Jedna z otázek, na kterou Miloslav Rozner neodpověděl, byla, když se moderátor ptal, co si má představit pod tím, když se SPD dovolává v oblasti kultury kořenů antické, židovské a křesťanské kultury. Jak byste reagovala vy?

Jsou to naše národní tradice, které zde držíme dodnes. Vánoce, Velikonoce, státní svátky, je to také naše písmo, památky, demokracie a láska k bližnímu, kterou Evropané přejmenovali na lidská práva. Tyto hodnoty budeme chránit, protože jsou základem demokracie a svobody.

Když vám teď odpovídám, měla jsem čas o odpovědi přemýšlet, ale v živém vysílání žádný čas na rozmyšlení nemáte.



Když jsme u České televize, v reakci na natáčení jejich kameramana zaznělo z úst prezidenta republiky Miloše Zemana: „Vyžeňte ho, nebo ho zabiju.“ Kameraman natáčel prezidenta, když procházel přes foyer sídla Rady Evropy ve Štrasburku před svým projevem. Co k tomu říci? 

Neviděla jsem to a neznám hlavně verzi pana prezidenta. Záleží na momentě, kdy a kdo vás natáčí. Kdyby vás natáčeli např. v nemocnici v nějaké pro vás nepříjemné chvíli, nebo např. když pan prezident Zeman klopýtl o schody v ČT a ČT to ihned odvysílala, tak bych asi po čase měla jistou averzi na paparazzi z ČT, kteří čekají na každý chybný krok. Na druhou stranu takový výrok nepatří do úst prezidenta ČR.

Jako lídryně ústecké kandidátky máte při současných preferencích SPD velkou šanci se do Poslanecké sněmovny dostat. Co když z vás skutečně bude možná i nejmladší poslankyně v republice? Neobáváte se toho, že vám budou kolegové dávat najevo, že s ohledem na váš věk nemáte tolik zkušeností? A setkáváte se s tímto přístupem?

Od října 2016 jsem zastupitelkou Ústeckého kraje, předsedkyní SPD Ústeckého kraje jsem rok a půl, takže určité zkušenosti s prací v kolektivu mám. Když chcete něco změnit, nezbývá vám nic jiného, než se do politiky aktivně zapojit. Myslím si, že v tomto věk nehraje příliš velkou roli. Já a naše hnutí SPD uděláme maximum pro to, abychom prosadili náš program, s kterým jdeme do parlamentních voleb.

Adam Rykala z ČSSD prohlásil, když se stal ve svých 23 letech poslancem, že školu dodělá i z Poslanecké sněmovny. Jak to bude s vámi?

Pro mě je dokončení studia naprosto primární záležitostí.

Obecně, co je podle vás nejdůležitější téma voleb?

Za velmi důležité považuji to, aby lidé k volbám opravdu přišli. Často slýchám, že jeden hlas stejně nic nezmění, to sice ne, ale když si tuto větu řeknou další tisíce lidí, tak už to je opravdu problém.

Nejdůležitější téma je téma demokracie, tu je potřeba opravdu řešit. To, co zde je dnes, není demokracie. My chceme prosadit přímou demokracii, osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků, soudců a státních zástupců. Prosazujeme také přímou volbu a odvolatelnost politiků.

Dále jsou to důchody, my chceme provázat minimální výši důchodu s minimální výší mzdy. Je to podpora rodin s dětmi, chceme podpořit slušné a pracující občany.

Chceme také zákaz islámu v ČR, protože bezpečnost pro naše občany je naprosto zásadní.

Na závěr, už jste si zahrála Tomio, nezlob se!, tedy, správně řečeno, Okamurův domeček?

Bohužel jsem si tuto hru zatím zahrát nestihla, protože kampaň běží na plné obrátky. Moc se mi ale líbily fotky, které nám zasílají naši občané, když hrají naši hru Okamurův domeček, moc mě tyto fotky potěšily a jsem ráda, že se jim naše hra líbí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…