Putin je lump a zločinec. John Bok obsáhle vysvětlil, proč skutečně připomíná Hitlera

23.08.2014 7:28

ROZHOVOR Bývalý chartista John Bok v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že jsme trošku moc rozmazlení a rozcapení a to je cena za to, že potom děláme ústupky takovým zmetkům, jako je Putin. Ruského prezidenta přirovnal k Hitlerovi. Dle jeho mínění začínal také zabráním Sudet s tím, že musí bránit tamní Němce, stejně jako postupoval Putin na Krymu.

Putin je lump a zločinec. John Bok obsáhle vysvětlil, proč skutečně připomíná Hitlera
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Na internetu jsem se dočetl, že vás srpen roku 1968 zastihnul v Anglii. Je to pravda?

Je pravda, že jsem v šedesátém osmém roce pobýval částečně v Anglii. Přesně jednadvacátého srpna jsem už ale byl ve Splitu. Tehdy jsem se vracel po měsíčním pobytu v Jugoslávii do Československa. V noci jsme spali ve vagonu a místní obyvatelé nás probudili s tím, že nás Sověti přepadli. Vydali jsme se na cestu do Československa, ale při maďarských hranicích nám lidé nabídli, abychom zůstali v Jugoslávii, protože v Maďarsku československé občany vysazovali a umísťovali v nějakých zařízeních. Do Československa jsem se proto vrátil pár dnů po zahájení okupace přes Rakousko. Přestože většina lidí mířila jiným směrem, já jsem se vrátil domů. Mohl jsem jít do Anglie za maminkou, která tam už delší dobu žila, měl jsem tam zázemí a přátele, ale nějak jsem cítil potřebu se vrátit do vlasti.

Muselo pro vás být docela těžké a drsné, když jste se v zahraničí dozvěděl, co se děje doma. Jak jste celou tuto nelehkou situaci prožíval za hranicemi?

Na jedné straně to bylo těžké, ale na druhé straně jsem měl v Jugoslávii úžasné zážitky, protože ti lidé tam k nám byli naprosto skvělí. Ať to byli Chorvati, Srbové nebo kdokoliv. Čechoslováky si z vlaku rozebrali, ubytovali nás u sebe doma a starali se o nás. A všichni nám říkali, kdyby Rusové páchli k nim, tak každý vytáhne zpod postele vintovku a budou se bránit. Potom nám dokonce místní dopravní společnost půjčila dva autobusy na přepravu do Rakouska. Z hranic jsme se pak dostali do Vídně, kde jsem byl ubytovaný v nějaké sokolovně.

Jak to vypadalo při cestě domů?

Od hranic jsem všude viděl Rusáky a byl jsem hrozně naštvaný. Kamarádi mne tahali zpátky z okna, protože jsem jim nadával, co tam dělají, a že jsou okupanti.

Žít v okupované zemi určitě nebylo snadné.

O rok později jsem byl i zatknutý. V šedesátém devátém do nás začali policajti řezat a chovat se jako hovada. Demonstrovali jsme před sovětským velitelstvím pro severní Čechy. Přijel tam na nás dokonce tank. Později to bylo hodně dramatické. Bylo to v době, kdy jsme vyhráli nad Sověty hokej.

Bylo možné před srpnem 1968 tušit, že k něčemu podobnému dojde?

Když jsem byl u maminky v Anglii, měl jsem tam přátele z univerzity. Už ve svých třiadvaceti letech jsem jim říkal, že nás Rusové nepustí. Oni mi tehdy argumentovali tím, že si to nedovolí. A já jim tvrdil, že neznají Sověty, Brežněva. Prostě nás nepustí, protože měli strach, že by se jim to rozložilo všechno. Je pravda, že na Západě jsme měli více informací než v Československu. Byly tam v novinách zprávy, jak se v Německu, Polsku i na západě Ukrajiny shromažďují velké jednotky. Nicméně Západ si myslel, že by to Moskva neudělala. Musím říct, že jsem ani tehdy nebyl velký nadšenec Dubčeka. Vadilo mně, že to zase dělají komunisté. Při jednáních Dubčeka s Brežněvem, který nebyl v podstatě žádný silný oponent Brežněvovi, bylo jasné, že na nás šlápnou.

Pokud jste toto vše tušil a měl informace, které v Československu nebyly, tak pro vás musel být docela velký vnitřní boj, jestli se vrátit do okupované země. Proč jste se nakonec vrátil?

Měl jsem trošku dilema. V Rakousku většina lidí žádala Němce, Rakušany, Angličany a Američany o azyl a já jsem se po pár dnech rozhodl, že se vrátím. Pravdou je, že moje tehdejší přítelkyně měla doma starou maminku, která tady už nikoho neměla. Já jsem ji v tom nechtěl nechat samotnou, tak jsme se prostě vrátili. Na druhou stranu je pravda, že já jsem měl zase maminku v Anglii.

Lze přirovnat tehdejší okupaci Československa s tím, co se nyní děje na Ukrajině, nebo tam jde o něco zcela jiného?

Expanze je stejná, ale není to o tom, že by měli Rusové obavy, že se jim něco rozpadne. Tady je opačná akcentace. Putin, bývalý komunista a kágébák, nyní hluboce věřící pravoslavný, což je ironie osudu, by chtěl stejně v bolševickém duchu jako jeho předchůdci vybudovat impérium. Gorbačov udělal konec Sovětskému svazu. Nicméně imperiální politika, ať Ruska nebo Sovětského svazu, je historická. Přece jen nelze popřít, že je to velký národ. Putin se samozřejmě nechce vzdát, protože síla Sovětského svazu tam ještě stále někde doutná. Co se týká armády a zbrojnosti, je to druhá potenciálně nejsilnější velmoc. Myslím si, že Putin nikdy nepřestal být bolševikem.

Ale už je i tam kapitalismus.

To jsou kecy, že tam mají nějaký kapitalismus! A jaký? Většina velkých firem je řízena buďto státem nebo oligarchy, kteří jsou pod Putinovým vedením. On je prostě totalitní, autoritářský vladař a také mu říkají Malý car. Jeho politika vede evidentně k tomu, že je expanzní. To, co udělal s Krymem, je expanze a vyloženě anexe.

Je možné Putina srovnávat s Hitlerem?

Dá se to srovnat s Hitlerem, protože začal mluvit o tom, že brání zájmy Rusů na Krymu. Co to je za kec? To je to stejné jako když Hitler řekl, že jde bránit zájmy Sudeťáků při našich hranicích a Francie i Anglie mu na to tenkrát kývla. To byl ten odporný mnichovský diktát. Tady sice dělají sankce, ale stejně jsou připažení, protože, jak řekl kdysi pan John, bude od něj celá Evropská unie kupovat naftu a potom si budou určovat vlastní kvóty. Jinak řekl pan John úžasnou větu, že prezident Putin si celý Západ natírá ráno k snídani, v poledne k obědu a večer k večeři na chleba. Je v tom kus pravdy, protože on je přesně to, co bývají autoritativní diktátoři. On je diktátor. O tom není žádných pochyb.

Myslíte, že právě kvůli tomu doma sklízí takový obdiv?

No, vždyť Hitler sklízel také obdiv! Jestliže začnete lidem vymývat mozky, protože většina ruského národa určitě nesedí u internetu, tak co lze čekat?. Vezměte si, kolik Rusáků odchází. Já jsem se nedávno dozvěděl, že jen v Německu jich žijí čtyři miliony. Exodus Rusů, kteří si přišli na prachy nebo jsou vzdělaní a něco umí, odpovídá skutečnosti, že v Rusku pro ně není místo, kde by mohli existovat. Tam je brutální nacionalismus, kdy Putin likviduje všechny oponenty. Pokud ne fyzicky, tak ekonomicky nebo mediálně.

Má tam úderný oddíl mladých dobře situovaných fanatiků. Chodí dokonce v uniformách a mají, tuším, název Nové Rusko a opravdu používají násilí proti oponentům. Jejich vůdce je poradcem Putina. To je Rusko! O tom nikde moc nečtete a pořád se jen diskutuje. Já se hádám i s některými svými přáteli, kteří chápou, co dělá Putin, protože je Ukrajina, je tam fašismus. Já jim říkám, že na Ukrajině žádný fašismus není! Tam je prostě bordel.

Souhlasíte se sankcemi vůči Rusku? Myslíte si, že mohou za této situace něco vyřešit?

Nevím, jestli mohou něco vyřešit, ale mohou to také zahnat do krajnosti. Pokud zaženete nebezpečné zvíře do rohu, může začít dělat věci, které byste vůbec nepředvídal.

Říká se, že Rusko přesune své trhy do Číny, se kterou plánuje obchodovat.

To, že bude vozit plyn nebo naftu do Číny, jsou jen pohádky na dlouhá léta. Jak to tam bude vozit? Vždyť tam nemá potrubí ani velkou flotilu. Nemá nic! Ani Čína nemá takovou flotilu, aby se to dováželo. Určitě něco někam prodat může, ale Evropa je jeho největším odbytištěm plynu a nafty a na tom stojí jejich ekonomika. Nevím, co budou dělat, až jim to dojde.

Pokud by nám ale zatáhli kohouty, tak na tom Evropa zřejmě také nebude nejlíp.

Když je zatáhne, tak to nějak přežijeme a budeme na tom pořád líp než oni, protože on je závislý na nás. My na něm zase tak závislí nejsme. To v žádném případě! Prostě se uskrovníme. A já bych byl pro! Mně by to tak moc nevadilo. Jsme trošku moc rozmazlení, a to je cena za to, že potom děláme ústupky takovým zmetkům, jako je Putin.

Vrátím se ještě k vašemu srovnání Putina s Hitlerem. Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda nedávno uvedl, že Putina rozhodně nelze srovnávat s Hitlerem, protože Hitler byl zločinec.

Ale Putin je také zločinec! Ta jeho ideologie a předvádění se, kdy létá před jeřáby a potom zase ve vrtulníku do půl pasu nahý, potápí se a hledá amfory v Černém moři. To je prostě směšné! Dělá ze sebe Supermana, akorát, že má dnes sofistifikovanější technologie. On nepotřebuje žádné koncentrační tábory, ale to teprve také může přijít! Hitler také zfanatizoval dav.

Také jsem si říkal, že přece Hitler neměl hned koncentráky…

No samozřejmě! Vždyť on byl nejdříve dokonce zavřený! Všichni, co takto argumentují, zapomínají na to, jak hitlerovské nacistické hnutí začínalo! Jak bylo v ústrku! Vždyť Hitler nejdříve sám skončil ve vězení a uvažoval o sebevraždě. Potom se to ale rozjelo, dostal Mnichov a Bavorsko. Stále se bude relativizovat historie a zároveň jsou tím pádem nepoučeni a zlehčují situaci s Putinem. Není lehké řešit věci s Putinem, protože je opravdu nepředvídatelný a nevypočítatelný. A to byl i Hitler, Mussolini, Pol Pot a Stalin.

Je dnes možné odhadnout, jak dlouho se ještě bude na Ukrajině válčit? Vidíte z toho nějakou cestu ven?

Četl jsem právě, že se mají setkat Putin a prezident Ukrajiny Porošenko. Nevím… Je srandovní, že je najednou Putin partnerem ve smyslu vyjednávání pro prezidenta Ukrajiny. Přitom on se dopustil anexe. Řeči o Krymu, že dřív patřil k Rusku, že ho Ukrajině dal až Chruščov, tak to jsou jen nepodstatné kecy! To by se potom musela překopat celá území i jiných států! Nám by musela Ukrajina vrátit Zakarpatskou Rus, protože nám patřila mnoho let po první světové válce. Poláci by museli vrátit kus Polska. Tak to ale není! Jakmile se vytvoří nějaké úmluvy a od nějakého okamžiku platí určité pravidlo, tak pokud se nezmění právním způsobem a domluvou, prostě platí.

To, co udělal Putin na Krymu, udělal i Hitler nám při obsazování a terorizování Sudet! A to stejné se dělo na Krymu! Jak můžete věřit někomu, kdo nedodržuje závazné smlouvy mezi státy? Tak jedná prostě lump a zločinec! Hitler dělal to samé! Později začal stavět koncentrační tábory, vyvražďovat Židy! No vždyť Židé se dnes v Rusku i na Ukrajině také bojí!

To jste mně nahrál, protože jsem se vás chtěl zeptat, proč si myslíte, že se ve světě znovu šíří antisemitismus?

Myslím, že je to dáno historicky a také si myslím, že je to v podstatě závist, protože Židé vždy byli schopni situačně se přizpůsobit . Po staletí byli pokorní a nebránili se, proto se vždy stávali lehkou obětí. Odmítali se bránit. Poprvé to udělali v druhé světové válce, když se dali do řad proti nacismu. Jinak byl do té doby až na pár výjimek židovský národ vedený k pokoře a snášení těžkostí a ústrků. I v situacích, ve kterých se ocitli, byla většina schopna získat vzdělání. Patřili vždy k nejlepším lékařům, profesorům, hudebníkům, umělců a podnikatelům. A přitom třeba začali od píky nějakými drobnými obchůdky.

Je ale pravda, že někteří dělali lichvu a půjčovali na dluh a potom to vymáhali. Takoví ale nebyli všichni. To je to stejné jako s muslimy. Muslimů je jeden a půl miliardy. Teď mi řekněte, kolik se z té jeden a půl miliardy lidí opravdu dopouští násilí a chtějí terorismus? Já bych se s vámi vsadil, že jich nebude ani sto milionů, což není ani desetina muslímů. Hysterie ale všude říká, jak je islám ve své podstatě nebezpečný. Nebezpeční jsou ale lidé, kteří používají islám jako instrument politického násilí k prosazování svých fanatických ideologických představ. To je stejné jako Hitler.

Víte, socialismus je úžasná představa. Sociální spravedlnost je krásná, ale zvrhla se v komunismus. Zvrhla se ale také ve fašismus a nacismus, protože všechny tyhle tři věci jsou stejnou odnoží sociální demokracie. Vždyť Hitlerova strana se jmenovala Národně socialistická strana Německa, Mussolini byl takový socialista, že ho Lenin považoval za budoucího vůdce socialismu a komunismu v Evropě. Všechny tři odnože – komunismus, fašismus i nacismus vzešly ze stejných postav sociálního uvažování a řízení státu. Tato idea se zvrhla v ideologii. Všechny tři ideologie skončily. Tím, co po nich zůstalo, jsou dodnes zrůdné.

Nelitoval jste někdy po všech těch zkušenostech, že jste v mládí neemigroval?

Nelitoval, protože jsem potkal svou nynější ženu, se kterou žiji třicet šest let a mám s ní dvě skvělé dcery. Zažil jsem spoustu věcí, kdy mne estébáci obtěžovali. Občas mi namlátili do držky, nemohl jsem dělat práce, které bych chtěl dělat, nemohl jsem studovat, ale zažil jsem s mnoha lidmi velmi pěkné chvíle a srandu. Je pravda, že mi chyběla maminka, protože mě potom jedenáct let nepustili do Anglie. Samozřejmě, že byly chvilky, kdy jsem přemýšlel o tom, co jsem mohl dělat, kdybych zůstal v Anglii. Mohl jsem tam studovat. Dostával jsem zajímavé nabídky ke studiu i zaměstnání. Znal jsem tam spoustu skvělých lidí. Víte, ale nelituji. Prožil jsem život, jak jsem prožil. Mám ženu a spoustu skvělých přátel. Navíc jsem v Čechách rád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…