Řada novinářů si myslí, že když budou více upozorňovat na chyby Babiše a Zemana, sníží se jim podpora veřejnosti. Omyl! Tomáš Zdechovský popisuje, co tím živí na vesnicích

10.11.2017 22:06

ROZHOVOR „Mirek Topolánek má obrovskou šanci uspět, a to také proto, že je podobně osobitým prezidentským kandidátem jako Miloš Zeman,“ konstatuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). K povolebním jednáním pak ještě uvádí: „Šéf hnutí ANO není schopen sestavit vládu, protože se s většinou zástupců stran neumí domluvit, a to není jen průšvih pro Česko, ukazuje to také na Babišovu politickou neschopnost sestavit kabinet. My jsme s ním vládli a museli jsme udělat kvůli němu řadu kompromisů, ze kterých jsme pak nebyli vůbec šťastní. Pokud si to chce teď někdo s ním zkusit, třeba Piráti, tak mají šanci, a přeji jim v tom hodně štěstí.“

Řada novinářů si myslí, že když budou více upozorňovat na chyby Babiše a Zemana, sníží se jim podpora veřejnosti. Omyl! Tomáš Zdechovský popisuje, co tím živí na vesnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Do boje o Hrad vpadl Mirek Topolánek. Okamžitě začaly klesat sázkové indexy dalších kandidátů, Michal Horáček se propadl v měření pravděpodobnosti vítězství už pod něj. Topolánek je nyní dle sázkových kanceláří na 3. místě. Co soudíte o něm jakožto osobě a o jeho politické historii? Má šance uspět, je to pro vás přijatelný kandidát na Hrad? 

Mirek Topolánek má obrovskou šanci uspět, a to také proto, že je podobně osobitým kandidátem jako Miloš Zeman. Na jeho minulost se už nikdo ptát nebude, proč musel odejít z čela ODS. Česká veřejnost má krátkou paměť a on na rozdíl od mnoha uchazečů disponuje značnými politickými zkušenostmi, vždyť byl českým premiérem. Mně osobně by vyhovoval v tom smyslu, že je to člověk proevropský, proatlantický a jeho politické názory i směřování celkem znám. Nemusím zrovna ve všem s ním souhlasit, ale je čitelný a dá se předpokládat, jak by se asi po svém zvolení choval.  

Jak hodnotit poslední politickou produkci Miloše Zemana? Je v kondici vyhrát prezidentské volby? Zlepšil se jeho zdravotní stav? A bylo by to dobře s ohledem na jeho způsob řešení povolební situace, kdy chce dát více šancí Andreji Babišovi? Co si o tom vůbec myslíte?

Já mám už delší dobu podezření, že Miloš Zeman nebude moci kvůli svému nedobrému zdravotnímu stavu vykonávat druhé funkční období, pokud bude zvolen. Říkal jsem to už pro více médií – pro něj samotného by bylo lepší, kdyby odešel do zaslouženého důchodu, kde by se třeba věnoval psaní knížek, publikací svých postřehů a podobně. On si už svoji historickou roli i svůj sen být prezidentem splnil. Česká republika ale teď potřebuje dynamičtější osobnost, plnou síly, která nás bude v zahraničí lépe reprezentovat, a tou bohužel Miloš Zeman, při vší úctě k němu, už není.    

Komunisté pomalu „měknou“ a začínají uvažovat o toleranci vlády Andreje Babiše. Okamura se tváří zásadově, nicméně Babiš mu skládá jeden kompromis za druhým. V ČSSD dle informací z tisku též pomalu zraje varianta spolupráce s Babišem. Senátor Pirátů Libor Michálek také vybízí k podmíněné spolupráci s ANO. Petr Pithart říká, že „raději ve vládě s Babišem než zcela mimo“. Jak to nakonec asi celé dopadne? Kdo podlehne a za co? Bude hrát roli úvaha, že by Babiš mohl všechny ostatní zbavit vlivu na státní podniky a státní správu, tudíž politici pak „zmoudří“?

Já si s vámi dovolím nesouhlasit, myslím si, že politika je také o zásadovosti a čestnosti, a když někdo řekne před volbami, že do koalice s Babišem nepůjde, tak by svůj slib měl potom splnit. Je to také o principech, Andrej Babiš nám tady tvrdil, že všichni podvádí a kradou, a on jediný je čistý. V průběhu volebního období se ale pak vícekrát ukázalo, že tomu tak zdaleka není. To samé platí i o jeho prohlášeních o tom, že neovlivňuje svá média, a pak vytahovaly jeho noviny na politiky různé účelové kauzy. I proto jsem rád, že KDU-ČSL svoje slovo teď drží. V současné době není šéf hnutí ANO schopen sestavit vládu, protože se s většinou zástupců stran neumí domluvit. To není jen průšvih pro Česko, ale ukazuje to také na Babišovu politickou neschopnost sestavit kabinet. My jsme s ním vládli a museli jsme udělat kvůli němu řadu kompromisů, ze kterých jsme nebyli vůbec šťastní. Pokud si to chce teď někdo s ním zkusit, třeba Piráti, tak mají šanci, a přeji jim v tom hodně štěstí.          

Opět se hovoří o orientaci naší země „na Východ“ nebo „na Západ“. Příznivci EU se děsí referenda, které by dle ANO nemělo postihnout otázku setrvání v EU, ale nemusí to být konečný postoj. Okamura či KSČM se tomu vůbec nebrání. A Okamurova SPD, jejíž většina poslanců se pozitivně dívá na Putina, nejspíše obsadí funkci šéfa bezpečnostního výboru Sněmovny. Jak se na obě záležitosti díváte?

Já zastávám pragmatický postoj k politice. Tedy, neměli bychom být kolonií Evropské unie ani pak Ruska. Neklonit se výrazně na žádnou stranu a nepodléhat různým vlivům či nátlaku. Mít svůj vlastní rozum a dělat to, co přinese naší zemi největší užitek. Ta jednání o sestavení vlády jsou složitá, ale nepodléhal bych vůbec nějakým pesimistickým náladám, jestli vítězové se přikloní více na východ či západ. Už v příštím roce máme zas senátorské volby a při nich může vyslat veřejnost politikům jasný signál k tomu, jestli je s novou vládou spokojená, či nikoli.

Pokud jde o odchod z EU, dle ekonomů bychom hned ztratili 400 tisíc pracovních míst, jiné odhady mluví o tom, že bychom zchudli o třetinu. Exposlanec KDU-ČSL Ivan Gabal navíc tvrdí, že bychom museli vracet miliardy evropských dotací, které jsme již využili. Zastánci „czexitu“ nicméně říkají, že bychom mohli zůstat na evropském trhu v rámci EFTA, a to zcela automaticky. Jak se na tuto důležitou problematiku vůbec dívat?

Domnívám se, že výsledkem voleb dostali zastánci našeho odchodu z EU pěkně na frak, měli by si to uvědomit a přehodnotit svoje stanoviska. Český občan není ovce a ví, že odchod z Evropské unie by znamenal velký ekonomický, sociální i společenský propad. Tisíce lidí by přišly o práci, pozastavily by se investice, přestali bychom také blíže spolupracovat v oblasti vědy a výzkumu, což by znamenalo stagnaci vývoje našeho hospodářství. Ten argument, že bychom přece zůstali součástí volného trhu, je dost nesmyslný, jelikož, jak jsem už říkal, přestali bychom spolupracovat v řadě důležitých i společenských odvětví, včetně diplomacie.

Naši lidé ale nejsou tak hloupí, aby si neuvědomili, jak moc bychom ztratili. Odpůrci EU často ani nedovedou všechna ta negativa rozpoznat, pojmenovat a dost si vymýšlí. Také se přece říkalo, že odchod Velké Británie nebude mít na ekonomické fungování země žádný dopad, a dnes vidíme, kolik firem a technologických center se už z ostrovů odstěhovalo, tisíce lidí, například v bankovním sektoru, už přišly o práci. My Češi bychom tak měli už konečně bouchnout do stolu a těm populistům jasně říct, ať si jdou ty svoje nesmysly vykládat někam jinam.     

Šéf hnutí Andrej Babiš i jeho „pravá ruka“ Jaroslav Faltýnek nabyli opět poslaneckou imunitu za situace, kdy jsou trestně stíháni kvůli kauze Čapí hnízdo. Nové složení Sněmovny tak bude muset opět hlasovat o zbavení imunity v  případě, jestli o to policie znovu požádá, což se může, ale i nemusí stát. Myslíte si, že orgány činné v trestním řízení zopakují svoji žádost, anebo že se zaleknou nového vítěze voleb a zřejmě i příštího premiéra?

Jsem přesvědčený, že orgány činné v trestním řízení budou ve vyšetřování pokračovat dál, a jakmile by zjistily, že došlo skutečně k porušení zákona, znovu o vydání Andreje Babiše požádají. A poslanci za KDU-ČSL v takovém případě budou znovu hlasovat pro.  

Blíží se nám výročí sametové revoluce, pojďme se tedy nad polistopadovým vývojem trochu zamyslet. Určitá část české společnosti stále poměřuje dnešní život s tím, jak se jí žilo před listopadem 89. Zejména lidé nad 50 let upozorňují na jevy jako korupce, nemožnost vymoci právo či bezpečnost. Dle sociologů na ně spíše dolehly jevy jako nejistota v zaměstnání, zejména kolem ekonomické krize, zadluženost, nízké mzdy či výdaje spojené s výchovou dětí. Co je příčinou toho, že mnozí lidé mimo Prahu nepovažují tento režim za svůj a ohlížejí se spíše do minulosti?

Je v tom určitě, zvláště u starších lidí, hodně nostalgie. Týká se to především občanů z menších měst a vesnic. Ti zejména poukazují na to, že lidé dřív žili více pospolitě, jejich práce často měla větší společenské uznání. Ony se vůbec stále více rozevírají nůžky mezi obyvateli velkoměst a menších obcí, což vídím jako problém, a proto také ty dvě skupiny lidí zcela jinak volí.

V této souvislosti bych chtěl upozornit na zásadní omyly řady novinářů. Oni si myslí, že když budou stále více upozorňovat na chyby a přešlapy Andreje Babiše nebo současného pana prezidenta, tak že se jim sníží podpora u veřejnosti. Jenže na těch vesnicích, kde je daleko těžší život, to působí právě naopak. Pražáci si zajdou třeba jednou týdně do divadla či na nějakou jinou společenskou akci a stejně jako někteří politici si vůbec neuvědomují, že v mnohých českých vesnicích funguje jen jeden mobilní operátor, špatně chytáte signál televizních stanic a o nějakém větší kulturním vyžití ani nemluvě. Ti lidé žijí jiným způsobem, ve svých komunitách a pak, samozřejmě, i jinak volí. Někomu se pak může zdát, že iracionálně, ale oni mají svá jiná, specifická kritéria.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…