Raději sankce, než americké zbraně na Ukrajinu. Přední lidovec k Rusku i Zemanově cestě do Moskvy

12.04.2015 16:25

ROZHOVOR O cestě prezidenta Zemana do Moskvy, americkém konvoji a napětí mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině se vyjadřuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). "Aktivní zapojení Ruska do tohoto konfliktu a porušení mezinárodního práva je naprosto zjevné. Je rovněž jasné, že bez Ruska nelze dosáhnout míru na Ukrajině, z čehož vyplývá jeho odpovědnost. Minské dohody jsou poslední šancí jak dosáhnout diplomatického řešení - a vyhnout se další eskalaci konfliktu, což platí pro všechny zúčastněné, včetně Ruska," uvedl.

Raději sankce, než americké zbraně na Ukrajinu. Přední lidovec k Rusku i Zemanově cestě do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

Cesta prezidenta Zemana 9. května do Moskvy u příležitosti konce druhé světové války, zvláště pak jeho původní úmysl účastnit se vojenské přehlídky, budí vášně. Prezident argumentuje tím, že jede uctít 150 tisíc padlých sovětských vojáků na našem území. Vy s touto cestou nesouhlasíte. Proč?

Jsem rád, že prezident Zeman se rozhodl vojenské přehlídky neúčastnit. Je to v souladu s tím, na čem se usnesla KDU-ČSL. Naši ministři rovněž byli připraveni zdržet se hlasování o cestě prezidenta do Ruska, pokud by její součástí byla i vojenská přehlídka. Nikdo nic nenamítá proti uctění památky padlých vojáků, ostatně německá kancléřka do Ruska také jede, nikoli však na přehlídku zbraní, za jejichž pomocí dochází v rozporu s mezinárodním právem k destabilizaci Ukrajiny. Český prezident se nakonec zachová stejně, a to je dobře.

Co si myslíte o medializované slovní přestřelce mezi českým prezidentem a americkým velvyslancem?

Prezident reagoval poněkud emotivně. Nicméně interpretace, že se snad Hrad chystá přerušit styky s velvyslanectvím USA se ukázala jako značně přehnaná, což kvituji. Pravdou ovše také je, že není vhodné, aby se ambasador tímto způsobem vyjadřoval na adresu hlavy hostitelské země. Kritika kroků prezidenta je věcí vnitřní politiky - a KDU-ČSL svůj názor na přehlídku ruské vojenské moci vyjádřila jasně.

Napětí mezi Západem a Ruskem je kvůli Ukrajině. Jak hodnotíte roli Ruska v této záležitosti?

Aktivní zapojení Ruska do tohoto konfliktu a porušení mezinárodního práva je naprosto zjevné. Je rovněž jasné, že bez Ruska nelze dosáhnout míru na Ukrajině, z čehož vyplývá jeho odpovědnost. Minské dohody jsou poslední šancí, jak dosáhnout diplomatického řešení - a vyhnout se další eskalaci konfliktu, což platí pro všechny zúčastněné včetně Ruska.

Jak pohlížíte na náš postoj, tedy Západu k ukrajinské krizi. Mohli jsme udělat něco lépe?

Západ se nechal Putinem zaskočit v případě Krymu. Na druhé straně EU a USA prokázaly soudržnost a akceschopnost v případě ekonomických sankcí. Ty jsou jedinou alternativou války, případně možnosti nedělat nic. A zjevně fungují. I díky nim se podařilo dosáhnout minských dohod. Dávám jednoznačně přednost tomuto evropskému řešení před americkým přístupem, který by znamenal dodávky zbraní a vyhrocení konfliktu.

Myslíte, že roztržka Západu s Ruskem potrvá delší dobu? Anebo převáží časem společné hrozby, které donutí obě strany pragmaticky nějakým způsobem spolupracovat?

Těžko předjímat vývoj událostí. Věřím, že se podaří situaci a vášně uklidnit. Historie ukazuje, že spolu z pragmatických důvodů často dokážou spolupracovat i odvěcí nepřátelé. Záleží ale především na Rusku samotném.

Minulý týden projel Českem americký konvoj. Jak byste okomentoval tuto událost, kdy ho vítaly tisíce Čechů a odpůrců bylo jen minimum? A jak důležité je pro nás spojenectví s USA?

Spojenectví nejen s USA, ale s celým západním světem považuji pro naši zemi za klíčové. Stojí za zaznamenání, že kritika amerického konvoje, tzn. aliančních vojsk, jejichž jsme součástí, zaznívala často od lidí, kterým byl nebo je blízký minulý totalitní režim. Tzn. doba, kdy se v naší zemi trvale proháněla sovětská vojska. Jsem osobně nesmírně rád, že příznivců amerického konvoje bylo několikanásobně více než odpůrců.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…