Radim Fiala: Pokud bude Sobotka stejný premiér jako ministr financí, přijde potopa

04.12.2013 14:10

ROZHOVOR Radim Fiala, bývalý člen ODS a současný předseda poslaneckého klubu Hnutí Úsvit, hovoří o tom, proč z ODS utíkají členové a co má v plánu prosadit.

Radim Fiala: Pokud bude Sobotka stejný premiér jako ministr financí, přijde potopa
Foto: hns
Popisek: Radim Fiala v půlnočním rozhovoru

ODS opouští spoustu členů. Co na to Vy, pane poslanče, jako bývalý člen říkáte?

Bez dlouhých komentářů je to následek toho, že ODS opustila své členy.  Opustila je tím, že zradila svůj program.

Jak se coby opoziční poslanec díváte na povolební vyjednávání ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

Myslím, že můžu mluvit za celý klub poslanců hnutí Úsvit, když řeknu, že je třeba méně mluvit a více pracovat. Hnutí Úsvit má připraveno několik legislativních návrhů, které řeší problémy statisíců lidí. Jde o zákony, které pomáhají obětem lichvářů a obchodníků s bídou nebo novelu zákona o DPH, která navrhuje platbu daně ze skutečně zaplacených faktur. Pokud mám komentovat povolební vyjednávání, musím s úsměvem říct, že strana lidová nezklamala. Je stále historicky stejným „spojencem“, ať jde o komunisty, socialisty, ODS, nebo teď ANO.

Kdy podle Vás prezident jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem České republiky?

Na tuto otázku je jednoduchá odpověď: Až ho pan Sobotka donutí pevně vyjednanou většinou ve sněmovně.

Vzhledem k jeho minulosti, jaký premiér bude?

Pokud bude stejný premiér, jako byl ministr financí, tak to bude katastrofa. V období hospodářské prosperity dokázal masivně zadlužovat ČR. A připomeňme, že některé nepříliš úspěšné privatizační projekty, např. OKD, jsou dílem právě té vlády, kde byl ministrem financí.

Pokud byste byli ve vládě Vy, o jaké místo byste případně usiloval?

Hnutí Úsvit jasně říkalo před těmito volbami voličům, že nespojíme mandát poslance a místo ministrů. Chceme pracovat na změnách zákonů. Z toho je zřejmé, že neusilujeme o křesla ministrů. Ani já, ani kolegové.

Co říkáte na poslední průzkum CVVM, kde se ODS dostala na 4 procenta?

Nechci komentovat výsledky ODS. Osobně mám radost, že naše hnutí si drží parlamentní pozici se stabilní příznÍ voličů. Myslím, že je to zatím výsledek toho, že děláme po volbách to, co jsme říkali před volbami.

Považujete poslední kroky ČNB za nerozvážné?

Už několikrát jsem v médiích řekl, že krokům ČNB příliš nerozumím. Nerozumím především myšlence, že průměrná česká rodina má v peřině milion a je potřeba ji těmito kroky přesvědčit, aby ho utratila a tím zachránila ekonomický růst ČR. Víte, průměrná česká rodina má pár desítek tisíc na stavebním spoření. Horko těžko splácí hypotéku a další půjčky a považuje za problém, když nečekaně „klekne“ pračka.

Anketa

Kdybyste mohli prosadit jen jednu daňovou změnu, kterou byste upřednostnili?

hlasovalo: 13651 lidí

Jaké jsou aktuální priority Hnutí Úsvit?

V tuto chvíli navrhujeme zákony, které řeší tři oblasti. První oblastí je vliv občanů na rozhodování v této zemi. Druhou oblastí je podpora živnostníků a malého a středního podnikání a třetí oblastí je boj proti lichvě a zneužívání sociálních dávek. OpakujI, ve všech těchto oblastech už leží ve sněmovně konkrétní návrhy zákonů.

Jak v povolebním vyjednávání hodnotíte pozici prezidenta ČR Miloše Zemana?

Říkám, že mám respekt k úřadu prezidenta a v povolebním vyjednávání pan prezident Miloš Zeman neudělal nic, co by vybočilo z ústavního rámce jeho funkce.

Jistě znáte Tomia Okamuru velmi dobře, jak by se nyní choval on v pozici Miloše Zemana?

Znám Tomia Okamuru a znám ho tak dobře, že vím, že by jako prezident jednal v souladu se slibem a ústavním pořádkem ČR.

Kdyby Vy jste byl ministrem financí, jaké kroky byste učinil k zabránění zvyšování deficitu státního rozpočtu?

Nejde o moji osobu, ale obecně je třeba podpořit účinně hospodářský růst. Přečtěte si program hnutí Úsvit a jeho ekonomickou koncepci a najdete tam jasná opatření. Dále je třeba změnit strukturu investic. Musíme přestat projídat peníze z operačních programů a soustředit se na strategické projekty v infrastruktuře země. Pokud přijmeme jasná opatření v boji s korupcí a zabráníme zneužívání sociálních dávek, lze dosáhnout úspor ve výdajové stránce státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…