Radim Fiala (SPD): Zavedené strany jen imitují politiku

24.02.2017 10:41

Politika se určuje v Bruselu a Česká republika fakticky nemá suverenitu pro zásadní rozhodování. Cílem tisíců našich členů je přímá demokracie a obnovení suverenity České republiky, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda SPD Radim Fiala. Proč se strana rozhodla jít do sněmovních voleb samostatně? Nemůže rozhodnutí ohrozit spolupráci s SPO na krajské úrovni? Kolik plánuje do kampaně investovat? Zajímalo nás také, zda strana postaví prezidentského kandidáta. A nejen to…

Radim Fiala (SPD): Zavedené strany jen imitují politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. ideová konference Hnutí svoboda a přímá demokracie

V minulosti jste byl dlouholetým členem ODS. Poté, co jste ze strany vystoupil, jste kandidoval do sněmovny za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. To se však rozpadlo a vy jste později s Okamurou založili novou politickou stranu Svoboda a přímá demokracie, kde nyní působíte jako místopředseda. Kde je podle vás příčina, proč se nově vzniklé subjekty brzy tak rozpadají?

Naprosto nebudu spekulovat o příčině rozpadu různých politických seskupení. Obecně řečeno se česká politika rozpadla programově. Jestli Sobotka i Kalousek vládnou zcela podobně, jde o faktický rozpad politiky, která by měla být programovým střetem. Dnes je to pouze imitace. Takzvané zavedené strany imitují politiku. Politika se určuje v Bruselu a Česká republika fakticky nemá suverenitu pro zásadní rozhodování. V této situaci máte dvě volby. Především můžete přijmout úlohu dalšího imitátora, anebo vystoupíte jako zásadní opozice proti tomuto systému. SPD zvolila druhou cestu a tvoří široké opoziční hnutí. Cílem tisíců našich členů je přímá demokracie a obnovení suverenity České republiky

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP si ale SPD získává stabilní voličskou podporu a je vážným adeptem na volební úspěch v letošních sněmovních volbách. V únoru by SPD získala podporu 6,4 % hlasů. Co je cílem strany? Jaký výsledek byste považoval za úspěch?

Naším cílem je vytvoření vlastního poslaneckého klubu v Poslanecké sněmovně s takovou silou, abychom mohli v maximální míře prosadit svůj program. Volby do Poslanecké sněmovny jsou jen jedním z dalších kroků v politické práci našeho hnutí. Tvoříme početnou dobře organizovanou politickou sílu s jasným programem. Po úspěchu v krajských volbách nyní pokračujeme v prosazování svého programu na celostátní úrovni.

V krajských volbách strana mnohé překvapila, když se dostala do zastupitelstev deseti krajů. Tehdy jste ale kandidovali společně s SPO. Proč jste nyní nabídku na spolupráci odmítli? Pokud se totiž nemýlím, paradoxně vaše snaha sloučit stranu s SPO byla jednou z příčin rozpadu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Především je rozdíl mezi spoluprací na krajské a celostátní úrovni. Naše hnutí nabízelo v krajských volbách spolupráci SPO, neboť na úrovni krajské politiky jsme našli řadu styčných programových bodů. Na úrovni celostátní politiky jsme v řadě věcí programově vzdáleni – například ve vztahu k EU nebo v postoji ke zvyšování daní. SPD je pro Czexit a proti jakémukoliv zvyšování daní. Proto konference SPD rozhodla o samostatné kandidatuře. Je to prosté. V případě rozpadu Úsvitu se mýlíte. Důvodem nebyla moje snaha slučovat se s SPO, celá tato informace je lež jako věž, ale politická korupce s cílem odstranit Tomia Okamuru z politiky.

„Informaci (o tom, že jde SPD do voleb samostatně) se dozvídáme pouze z médií, což je pro nás jakožto pro bývalého koaličního partnera SPD naprosto nepřijatelné a ukazuje to bohužel na určitý ‚styl‘ politiky Tomia Okamury, který ohrožuje spolupráci našich společných klubů v rámci osmi krajských zastupitelstev,“ prohlásil tento týden předseda SPO Jan Veleba. Co vy na to?

Nic. SPD je politicky svéprávná síla a rozhoduje sama o sobě. Nebudu komentovat výroky pana Veleby a nestraší mě. K otázce politického stylu řeknu, že arbitrem je pouze volič a nikdo jiný. Pokud se pan Veleba rozhodne ukončit spolupráci na krajské úrovni, je to jeho rozhodnutí a tyto výroky jsou jeho styl. V řadě krajů spolupracuje velmi dobře a bude na členech SPO, aby se rozhodli. My jim nabízíme další spolupráci bez ohledu na výroky pana předsedy SPO. 

Tomio Okamura se ale již nechal slyšet, že je v kompetenci krajů, kdo (ne)bude na kandidátce. Znamená to, že dáváte přednost podpoře od nezávislých kandidátů? Přece jen je zde riziko, že nemusí 100% podporovat program strany, což se může následně projevit při hlasování.

Naše pravidla říkají, že na kandidátce mohou být členové SPD anebo nečlenové dlouhodobě podporující program hnutí. Nejde o nic neobvyklého. Návrh musí připravit regionální konference. Je to demokratické a přirozené. Regiony dobře znají možné kandidáty a samozřejmě mají politickou odpovědnost za návrhy. Pokud někdo zradí program, bude se muset odpovídat především lidem v regionu, kteří mu dali důvěru. Právě to minimalizuje riziko selhání.

Na volby si SPD vzala úvěr 18 milionů. Kolik plánujete do kampaně celkově investovat a na co se v ní hodláte zaměřit?

Naše hnutí nemá významné sponzory v politickém zákulisí. Naše financování je maximálně otevřené. Dostaneme ještě nějakou podporu od členů a podporovatelů, ale základ financování kampaně tvoří tento úvěr. Nechceme a nebudeme dělat bombastickou politickou reklamu. V naší kampani půjde především o kontaktní kampaň. Půjdeme k lidem a budeme vysvětlovat náš program.

Okamura na dotaz iDNES.cz, u které banky je úvěr, odvětil v SMS zprávě: „Za úvěr se ručí státním příspěvkem za krajské volby, ten je právě ve výši 18 milionů. Jen v případě, že by stát podle zákona neplatil, tak je osobní ručení.“ Jméno bankovního ústavu nesdělil. Proč a hlavně jaké dopady by případný neúspěch měl pro stranu?

Respektovali jsme podmínky a neuvažujeme o neúspěchu. Pracujeme naplno pro náš volební úspěch a každý den cítím silnější podporu lidí. V programu máme odpovědnost politiků, takže považuji naše osobní jištění za správné. Zeptejte se v ČSSD, za co a jak ručí pan předseda.  

Je ze strany nezávislých osobností o kandidaturu za SPD zájem?

Ano. S SPD má zájem spolupracovat na programu řada odborníků a na podporu hnutí vystupuje řada osobností. Jestli budou na kandidátkách hnutí, rozhodnou členové v regionech.

Kolik mají okamurovci vlastně aktuálně členů?

 Naši průkazku mají nyní asi 4 000 lidí.

Budete se o mandát ucházet i vy sám?

Ano, požádám o důvěru regionální klub v Olomouckém kraji. Chci se ucházet o místo lídra na kandidátce SPD v Olomouckém kraji.

Co bude podle vás hlavním tématem voleb?

Lidé mají obavy z budoucnosti. Česká republika, náš národ, svoboda a demokracie jsou na křižovatce. Globalisté s nimi v globálním světovém pořádku nepočítají. My odmítáme žít z dávek a dotací. Odmítáme přeměnu naší země na multikulturní provincii Bruselu. Žádáme přímou demokracii, svobodu a právo suverénně rozhodovat o své zemi.

 Čím budete chtít přesvědčit voliče?

Nabídneme program, který dá lidem perspektivu bezpečí a jistotu, že poctivá práce a férové podnikání je správný způsob, jak prosperovat v této zemi. SPD má srozumitelný program, výrazného lídra a tisíce aktivních příznivců. Věřím, že tak oslovíme i širší veřejnost.

Blíží se také datum, kdy by měl prezident oznámit, zda bude obhajovat mandát. Měl by se o to pokusit?

Pan prezident musí především zvážit svoje důvody a předpoklady. Věřím, že to udělá odpovědně a rozhodnutí se dozvíme v nejbližších dnech. S panem prezidentem máme některé rozdílné pohledy na některé programové otázky, ale celkově SPD hodnotí velice pozitivně jeho práci. Přeji mu tedy, aby našel hodně sil k další kandidatuře.  

Předpokládám, že proti Zemanovi strana žádného kandidáta nepostaví. Mám pravdu? A co kdyby se prezident přece jen rozhodl znovu nekandidovat? Komu byste dali svou podporu, případně měl by se podle vás o přízeň ucházet Okamura, který byl v roce 2013 z kandidatury vyřazen?

Nedělejte za nás a naše členy závěry. Nevíme, jak se prezident Zeman rozhodne a s jakou představou o výkonu svého mandátu přijde. Budeme se rozhodovat na základě faktů, a nikoliv spekulací.

Byl jste součástí pravice v době, kdy byla u moci. Nyní jste v opozici. Pokud porovnáte Nečasův a Sobotkův kabinet, který byste hodnotil lépe a proč?

Levice a pravice v pojetí ODS a ČSSD je dnes v podstatě iluze. Je to objektivní fakt, protože naše suverenita je omezená. Většinu zákonů nám diktuje Brusel. Důsledkem je opuštění programu. V tom jsou stejní. Premiér Nečas zvyšuje daně a premiér Sobotka odkládá zákon o obecném referendu. Jejich vládnutí je stejné: rezignovali na suverenitu České republiky a smířili se s podřízeností Bruselu. V případě premiéra Sobotky použiji místo výrazu smířil se výraz radostně se podřídil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…