Radim Jančura pro PL: Havel je nejkrásnější člověk, co se tu kdy narodil. Zeman a Klaus nejsou kvalitní bytosti. Je to tu předurčeno k blahobytu

20.08.2015 12:18

ROZHOVOR Podnikatel Radim Jančura v přílivu uprchlíků velký problém nevidí. Česko by podle něj klidně mohlo přijmout ročně šest tisíc rodin imigrantů. Liberální model kapitalismu nemá vážnější problémy a obchod s Ruskem nás chrání před vzájemnou silovou konfrontací. Jančura také doufá, že příštím prezidentem bude „krásný intelektuál“.

Radim Jančura pro PL: Havel je nejkrásnější člověk, co se tu kdy narodil. Zeman a Klaus nejsou kvalitní bytosti. Je to tu předurčeno k blahobytu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, šéf Student agency

Jak vnímáte jako dneska de facto celoevropský dopravce pohyb uprchlíků v Evropské unii? Jaké máte pocity při pohledu na tyto lidi u eurotunelu?

Nás se to jako firmy úplně netýká, ale je jasné, že kdybychom provozovali více spojů například v místech, kde Evropská unie a Schengen hraničí se zeměmi, odkud uprchlíci přicházejí, byl by z toho větší problém. Českých dopravců, jako jsme my, se toto ale zatím ve větší míře úplně netýká. Obecně je to ale samozřejmě problém nás všech. Jsou z toho smíšené pocity včetně soucitu s těmi lidmi.

Co imigrace znamená pro budoucnost Evropy?

Je jasné, že Evropa potřebuje nové obyvatele, ale měli by to být ti, kdo umí pracovat a chtějí se zapojit do budování otevřené evropské společnosti. Tedy například kvalifikovaní dělníci, vysokoškoláci apod. Takových by i do Česka mohly přijít desetitisíce. Museli bychom se ale poučit například z Francie, kde tyto skupiny začaly vytvářet uzavřené komunity. To je nebezpečné – pak se totiž málo integrují do okolní společnosti.

Jak by podle vás mohla vypadat ideální integrace u nás?

V Česku je šest tisíc obcí a měst, takže si klidně můžeme dovolit každý rok přivést šest tisíc rodin. Věřím, že každý starosta by se o takovou rodinu dokázal vzorně postarat a bylo by to i pro českou společnost pozitivní. Pamatuji si, že chytří starostové už před dvaceti lety takto přijímali ukrajinské rodiny a bylo to v době, kdy ze slov jako Ukrajinec nebo Jugoslávec šel strach. Oni se ale bez problémů sžili s prostředím a obce navíc získaly šikovné pracanty a zodpovědné občany.

Má ještě stále perspektivu liberální model kapitalismu?

Po pětadvaceti letech od revoluce víme, že Německo jen tak nedohoníme. Leda, řečeno v nadsázce, pokud tam přijdou statisíce uprchlíků, mohlo by Německo dohnat zpátky nás. Ale vážně, Velká Británie řeší problém se sociálními dávkami, které i někteří naši spoluobčané pobírají tam, ale i u nás; a mezi oběma zeměmi pendlují autobusem. Tyto země budou muset škrtat v sociálních dávkách a určitě se budou muset vzdát svého „socialistického“ přístupu.
Obecný princip socialismu a regulací zatím příliš necítím a liberální model fungování hospodářství bude podle mě zachován. V Česku dnes máme „socialistickou“ vládu, která se hospodářství snaží korigovat. Volby v budoucnu ale určitě zase přinesou vládu „kapitalistickou“ a tak se to pořád střídá. Podle mě neexistuje pravice nebo levice, ať ty nebo ony vlády – všechny musí řešit péči o chudé a nemocné a všechny musí řešit, aby lidé měli motivaci pracovat a nebyli jen na dávkách. Levicové strany pouze používají levicový marketing, aby probudily své voliče, každá levicová vláda musí být trochu pravicová a naopak.

Mezinárodně politická situace se dost změnila a vzrostlo napětí, zvlášť od začátku ukrajinského konfliktu budí obavy Rusko…

Téma Ukrajiny hodně z médií a debat vymizelo. Teď se mluví hlavně o uprchlících nebo o tzv. Islámském státu. Přitom ještě nedávno se mluvilo o Rusku, anexi Krymu a sankcích. Osobně mám větší obavy z  tzv. Islámského státu než z Ruska. Myslím, že s Putinem se přece jen dá nějak domluvit.

Prezident Putin sám navrhuje, že by Rusko mohlo pomoci v postupu proti tzv. Islámskému státu. Může to být cesta k jeho sblížení se Západem?

Rusové jsou extrémně hrdý národ a během posledních třiceti let jejich hrdost utrpěla a pořád nejsou vnímáni jako člen rodiny civilizovaných evropských států. Kdyby se jím stali, možná by to Rusové ocenili a přestali tuto hrdost projevovat tím, že zabírají sousední země apod. My jako firma spolupracujeme s ruskou Sberbank a vidím, že na jedné straně jsou sankce důležité, ale současně nás vzájemný obchod chrání před silovou konfrontací. Pokud budeme ekonomicky propojeným územím,  nedospějeme k vojenskému konfliktu. Rozvoj obchodu je vždy zárukou společné bezpečnosti.

Je NATO schopné ubránit v současnosti své členy? Mnoho zemí ani neplní závazky, pokud jde o výši zbrojních rozpočtů…

Určitě ano, závazky jsou příliš vysoké a například česká armáda by mohla být ještě o polovinu levnější. My potřebujeme jen nějakých pět tisíc „Rambů“. Taková skupina s dobrou technikou je víc než dnešní desítky tisíc lidí, kteří jsou jen pro to, aby byli.

Dnes se ale spíše mluví o opaku, o posilování armády.

To je lobbistický tlak na rozpočet, aby se začala kupovat směšná a zbytečná technika včetně například zcela nepotřebných tanků. Za tím stojí zbrojařské firmy, které využívají současného ekonomického potenciálu a mají pocit, že je čas se na tom přiživit.

V Česku padl komunistický režim před pětadvaceti lety. Cítíte, že něco z té doby stále přežívá?

Po listopadu někteří intelektuálové říkali, že na vyrovnání s komunismem potřebujeme čtyřicet let, takže bychom teď měli být zhruba na půli cesty. Změny jsou vidět, lidé jsou slušnější, ale těch patnáct dvacet let si ještě musíme počkat na změnu myšlení. Česko je podle mě předurčeno k blahobytu. Pokud budeme mít chytrou vládu a vydrží současný růst, můžeme být konečně tím tygrem Evropy, protože jsme chytří a pracovití. Potřebujeme ale lidi a vláda by měla přemýšlet, jak je získat. Pokud jde o zbytky minulosti, bojujeme jen s romantickými vzpomínkami na komunistickou éru, protože je tady pořád spousta komunistů-romantiků, kteří věří, že to, co tady zažili, bylo milé. Kdyby se ale dnes jen na den ocitli zpátky ve starém režimu, i ti nejzatvrzelejší komunisté by rychle a rádi utekli. Je zde prostě mnoho komunistických romantiků.

Jedním z reliktů, které volně přešly ze socialismu do kapitalismu, je zřejmě české heslo „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Jak to pociťujete jako zaměstnavatel?

My naštěstí zaměstnáváme zejména mladé – ještě nezkažené lidi, ale je to podle mě obecně pořád velký problém. Ve zprávách se dozvídáme, že na obrovském objemu rozkradeného zboží v supermarketech se z velké části podílejí sami zaměstnanci. Pokud jde o morálku, chce to  delší čas.

Máme za sebou polovinu funkčního období Miloše Zemana. Jak jej hodnotíte jako prezidenta?

Nejhorší jeho období bylo v době, kdy měl velké politické ambice. Naštěstí se ukázalo, že český národ je chytrý, jeho Stranu práv občanů plácl přes prsty a ve volbách propadla. Peklem pak ještě byla jeho úřednická vláda kamarádů. Od té doby se podle mě snaží chovat relativně státotvorně a má jen několik problémů – nejošklivější z nich je jeho mluvčí. Kdyby se zbavil toho člověka, který přišel z Haló novin a mluví jako správný komunista, třetiny největšího hnusu by se zbavil. A měl by se ještě zbavit takových lidí jako je pan Mynář. Pak už mezi problematickými věcmi zbývá jenom jeho tíhnutí k Rusku a Číně, a v tom by ho mohlo zkrotit ministerstvo zahraničních věcí a pan ministr Zaorálek. Pokud by k tomu došlo, dalo by se jeho funkční období dožít.

Myslíte, že je nebezpečné, jak prezident názorově rozděluje společnost?

Na Zemanovi mi kromě už řečeného vadí právě to. Prezident by měl lidi spojovat. Nenávidět můžeme vládu za to, že třeba zvýší daně, ale prezident by měl být tím „tatíčkem“. Kvůli tomu, jací jsou poslední dva prezidenti, vznikají u nás nesmiřitelné tábory. Proto pro mě Klaus ani Zeman nejsou kvalitní lidské bytosti. Věřím ale, že nehrozí, že by se společnost nechala nějak zásadně rozeštvat. Prezidentská laťka je ale bohužel proklatě nízko. Doufám, že si v příštích volbách vybereme někoho, jako je pan prezident Kiska na Slovensku. Nearogantního intelektuála, který jako Václav Havel ukáže správnou cestu. Intelektuál by nás mohl obohatit a krásných intelektuálů je v Česku spousta.

A jak hodnotíte prvního českého prezidenta?

Václav Havel je pro mě lidsky nekrásnější člověk, co se u nás narodil, pořád je to pro mě pan prezident.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…