Radní Wolf: Do nové turistické sezóny Praha vstupuje s ambicí překonat loňský rekord v počtu návštěvníků

19.02.2016 12:20

ROZHOVOR Praha je dlouhodobě mezinárodně oblíbenou destinací turistů, ale takový nárůst, kterého se metropole vloni dočkala, nikdo nečekal. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL) hovoří mimo jiné i o vyhlášce omezující busking, o provozu segwayí, ale také o akcích, které souvisejí s letošním výročím Karla IV.

Radní Wolf: Do nové turistické sezóny Praha vstupuje s ambicí překonat loňský rekord v počtu návštěvníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Jan Wolf

V roce 2015 do Prahy přijelo skoro o půl miliónu víc turistů než v předchozím roce. Čím je to způsobeno?

Praha je dlouhodobě mezinárodně oblíbenou destinací, ale je fakt, že meziroční nárůst o 8% nečekal nikdo. Výsledných šest a půl miliónu turistů je opravdu velký úspěch. Do téhle bilance se promítá řada reálných skutečností, jako stále rostoucí kvalita restauračních a hotelových služeb nebo atraktivní a zrekonstruované památky. Stěžejní také je, že Praha je u návštěvníků vnímána jako bezpečné místo. Ale kdybychom cestovní ruch také aktivně nepodporovali, nedosáhli bychom toho. Kromě každoroční účasti na veletrzích cestovního ruchu systematicky pracujeme na promotion v zahraničí. Prostřednictvím naší organizace Prague City Tourism například už dva roky vedeme úspěšnou kampaň na sociálních sítích, která se zaměřuje také na tradiční evropské i asijské trhy, kde je o Prahu velký zájem, třeba v zemích jako Jižní Korea nebo Čína.

Do letošní sezóny Praha vstupuje s novou vyhláškou omezující busking. Buskeři úplně spokojeni nejsou, vyhláška je prý hodně komplikovaná a omezující.

Osobně ji jako zásadně omezující nevnímám. Šlo nám hlavně o určité zkulturnění a zkvalitnění pouliční produkce. Od března musí busker počítat s tím, že své umění nemůže provozovat, kdekoli se mu zachce a v libovolný čas, protože vyhláška přesně určuje povolené hodiny a místa. Rámcová doba provozování pouličního umění od 9. do 21 hodin je myslím dostatečná. Obyvatelé centra už sice dávno počítají s jiným režimem, než kdyby bydleli na okraji Prahy, ale dopřát jim noční klid považujeme za základní. Samozřejmě, že nárůst turistiky může být pro rezidenty v různých ohledech zatěžující. Proto i pro ně na letošek připravujeme vysvětlující kampaň, jak se sžít s faktem, že turisté nejsou nepřátelé.

Žhavým problémem posledních let se v Praze stal provoz segwayí.  Jaká je situace?

V lednu byla schválena novela silničního zákona, která segwaye nově definovala jako takzvaný dopravní přepravník. Obce mají pravomoc vymezit jejich provoz dopravními značkami. Samozřejmě jasná pravidla režimu segwayí musí také definovat hlavní město Praha, podobně jako v případě buskingu. Pokud vím, aktuálně probíhají jednání mezi všemi zainteresovanými stranami, tedy pražskou radnicí, sdružením provozovatelů segwayí, Prahou 1 a dalšími.

Co se týče kulturních akcí, co Praha chystá pro nadcházející turistickou sezónu?

Je už snad obecně známo, že letošní rok se ponese v duchu velkolepých oslav výročí Karla IV. V jejich rámci se uskuteční desítky atraktivních a dokonce unikátních akcí, včetně rekonstrukce korunovačního průvodu Karla IV. z Vyšehradu na Pražský hrad. Hlavní město Praha se na oslavách podílí prostřednictvím svých organizací. Za stěžejní považuji stálou expozici s názvem Karel IV., Praha a Lucemburkové, která bude otevřena v domě U Zlatého prstenu na podzim a kterou připravuje Muzeum hlavního města Prahy. Prague City Tourism je pak hlavním propagátorem karlovských oslav v Praze i v zahraničí, kde toto téma již od loňského roku aktivně prezentuje prostřednictvím veletrhů, kampaní a inzerce. V provozu jsou dva aktualizované weby a kromě toho máme k dispozici propagační brožury v šesti světových jazycích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…