Radnice připravovala město na příchod a ubytování muslimských imigrantů a chtěla potlačovat kritiku imigrace. Kandidát na primátora přináší šokující info

07.09.2018 4:50

ROZHOVOR Hnutí Brno+, které v Brně kandiduje do městského zastupitelstva, nedávno zveřejnilo informaci, že brněnská radnice utajeně připravovala dokument nazvaný „Plán připravenosti města pro případ příchodu většího počtu uprchlíků“. Zeptali jsme se předsedy Brno+ a kandidáta Brno+ na primátora Roberta Kotziana na bližší informace.

Radnice připravovala město na příchod a ubytování muslimských imigrantů a chtěla potlačovat kritiku imigrace. Kandidát na primátora přináší šokující info
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Jak jste na existenci Plánu přišli?

V koalici, která od roku 2014 vede Brno, jsou strany vyznávající takzvanou „vítací kulturu“. Jde zejména o Žít Brno, ale také o Zelené. Z našich analýz vyplývalo, že na radnici se připravovala nějaká opatření související s migrační krizí. Začali jsme se o ně zajímat. Získat dokumenty o těchto opatřeních nebylo jednoduché, protože magistrát se je pokoušel utajit.

Utajit? Nebyl to právě Matěj Hollan z Žít Brno, který ještě jako občanský aktivista zápasil s městem a s jeho firmami o informace?

Ano, skutečně je paradoxní, že právě úsek magistrátu řízený Matějem Hollanem odmítal vydat informace, na které jsme měli nárok. Sice nevím, jestli o našich snahách náměstek Hollan věděl, ale pochybuji, že by ho úředníci neinformovali. Odpovědnost v každém případě nese. Po pěti měsících přetahování s magistrátem se nám podařilo získat plné znění „Plánu připravenosti města pro případ příchodu většího počtu uprchlíků“. Když jsem si jej přečetl, pochopil jsem, proč měl zůstat utajen.

Proč tedy?

Podstatnou částí tohoto plánu byly dvě věci. Jednak deklarace toho, že Brno je připraveno poskytnout své budovy k ubytování imigrantů. A jednak to, že Plán obsahoval různá opatření na potlačování kritiky ubytovávání imigrantů v Brně. Tato opatření jsou nazvána kulantními pojmy jako třeba „práce s hate crimes“ nebo „prevence eskalace rasistických a xenofobních nálad“ a podobně. Víme však, co tyto pojmy znamenají v praxi…

Vaši oponenti namítají, že jde jen o plán připravenosti, že nejde o žádné zvaní imigrantů. Co byste na to řekl?

To jistě ano, nicméně Plán jasně deklaruje připravenost města. Kdyby se skutečně stalo, že by na naše území začali ve větších počtech přicházet nelegální imigranti, stát by měl problém. Řešil by, kde je ubytovat. A pokud by zde bylo velké, ekonomicky relativně silné město, jako je Brno, které deklaruje svou připravenost, státní orgány by neváhaly a nabídku Brna by využily. Přinejmenším je to velmi pravděpodobné, což je s ohledem na závažnost věci už samo o sobě problém. Další důvody najdete v úryvku ze zásadního komentáře přední české komentátorky Lenky Zlámalové, který jsme uveřejnili v článku na našem webu.

 

Zůstalo vedení města u tohoto Plánu, nebo podniká další kroky?

Klíčové je, že město deklarovalo svou ochotu poskytnout ubytovací kapacity. Plán uvádí brněnské Výstaviště a bývalé vojenské objekty (víme, že se tím myslí židenická kasárna). To samo o sobě postačuje. Vedle toho město zavedlo takzvané interkulturní pracovníky, kteří mají usnadňovat kontakt cizinců s úřady. Jeden z nich je určen pro arabštinu. Je sice jen jeden, ale je to první krok. Systém interkulturních pracovníků je prosazen a v případě potřeby rozšířit jejich počet už je výrazně menší problém.

V poslední době hnutí Žít Brno zaujalo pozváním několika desítek migrantů, které zadržuje italská vláda. Šlo sice jen o mediální plácnutí do vody a snahu zaujmout před komunálními volbami, ale Žít Brno je součástí vedení města. Pokud to tak bude i po volbách, mohou mít taková prohlášení své důsledky. Mimochodem, byl to právě náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno), který před dvěma lety pro Český rozhlas řekl, že je jedno, co si o otázkách imigrace myslí většina společnosti…

Vnímáte riziko příchodu imigrantů do České republiky jako skutečné?

Samozřejmě. Podívejme se do našich dvou sousedních států, do Rakouska a do Německa. Nelegálních ekonomických imigrantů tam stále přibývá a situace s tím spojená se určitě nezlepšuje. Rostoucí počty imigrantů znamenají rostoucí zátěž sociálních systémů a to přirozeně posiluje nesouhlas majoritní společnosti, která tyto sociální systémy musí přes daně financovat. To znamená pomalu, ale jistě rostoucí tlak na zpřísňování sociálních systémů a dalších podmínek. Postupně může dojít k tomu, že pro imigranty začne být výhodné, nebo se to pro ně stane nutností, opouštět Rakousko a Německo a přesouvat se, mimo jiné, k nám. K tomu může, ale nemusí dojít. Nicméně i pouhé riziko, že se tak stane, je vážné a nelze jej pomíjet.

Vaše hnutí Brno+ kandiduje v komunálních volbách proti Žít Brno. Jaké řešení navrhujete vy?

Za prvé, nesouhlasíme s poskytováním budov města pro ubytovávání nelegálních ekonomických imigrantů. Za druhé, multikulturalistické projekty, které zavedla současná koalice, chceme zrušit. Jejich skutečným cílem totiž je otevírat město zásadní civilizační hrozbě v podobě přílivu nelegálních ekonomických imigrantů. Na příkladech řady evropských měst vidíme, že tato hrozba je skutečná. Chceme bezpečné město, ne multikulturní aktivismus.

Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

  • BPP
  • Předseda hnutí Brno+
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…